Без произшествия премина нощта пред Паметника на съветската армия. След

...
Без произшествия премина нощта пред Паметника на съветската армия. След
Коментари Харесай

260 хил. лв. ще струва демонтажът на паметника на Съветската армия

Без катастрофи мина нощта пред Паметника на руската войска. След дългогодишни диспути и опити да бъде изместен монументът от Княжеската градина, през вчерашния ден стартира демонтажа му. Решението е на регионалната администрация, поради неприятното му положение.
Прочетете още
Елементите ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реституция. Вчера беше отстранена част от най-високата фигура на монумента. Българска социалистическа партия и Възраждане обявиха, че ще сезират прокуратурата за законността на дейностите на регионалната администрация.

Късно вечерта пристигнаха представители на самодейността " Искаме български монумент " и възпламениха факли към загражденията.

260 хиляди лева коства демонтажът на Паметника на Съветската войска, само че сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще създадем проучване какъв брой ще коства и реставрацията.

Това сподели регионалният шеф на София Вяра Тодева по Българска национална телевизия.

Експертиза е направена през 2019г., само че тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са съответни ремонтни действия, които са на стойност към 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и предоставена експертиза и на самите фигури. Такава е ориста и на други обекти, които са държавна благосъстоятелност.

Никой не е поел за грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В мнението написа, че паметникът е рисков, фигурите могат да паднат и би трябвало да де ограничи достъпът на всевъзможни вибрационни машини.  

Такава е ориста и на други обекти, които са държавна благосъстоятелност, разяснява Тодев във връзка демонтажа Паметника на Съветската войска.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на руската войска.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към метода към който са инсталирани тези елементи.

Той ще бъде съхраняван в музея на социалистическото изкуство на социалистическото изкуство или в държавен парцел. Докато не се реши къде ще бъдат ситуирани фигурите, те е се съхраняват в държавен парцел.

Ежемесечно компания ще охранява демонтирания монумент и неговото предпазване, съобщи Тодева.

Нашето предпочитание е да приключим с демонтажа допустимо най-бързо, сподели тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР