Без продължаване на удължителния бюджет и при неприет държавен бюджет

...
Без продължаване на удължителния бюджет и при неприет държавен бюджет
Коментари Харесай

Кметове предупреждават: Без бюджет за тази година общините може да се върнат в ситуацията от 90-те

Без продължение на удължителния бюджет и при неприет държавен бюджет за тази година общините може да се върнат в обстановката от 90-те години със закъснение на изплащането на заплати.

Затова предупредиха кметовете на Монтана Златко Живков и на Генерал Тошево Валентин Димитров по време на  националната среща на финансистите от общините в страната, която се организира край Варна. Форумът е проведен от " НСОРБ - Актив " и НСОРБ. В деловата стратегия вземат присъединяване над 340 специалисти . Акцент в полемиките са работата на общините в условия без признат държавен бюджет, предложенията за промени в Закона за обществените финанси и подготовката на локалните администрации за прекосяване към единната европейска валута.

Удължаването на удължителен бюджет значи терзания за всички, въпреки че това е по-добрият вид от това да няма нито бюджет, нито удължение след 10 юни, разяснява Златко Живков.

Т ой посочи, че въпреки от 20 години да е в локалната администрация, не помни сходна обстановка. Удължаването е до постоянен бюджет, а това е обтегаема дефиниция, което значи, че обстановката може да остане същата до 2024 година, уточни кметът на Монтана. И добави, че на процедура това значи съществено закъснение и липса на обмисляне за работата и развиването на общините.

Голяма част от администрациите одобриха за тази година някакви планирани планове , въпреки че и те са условни, добави Валентин Димитров. По думите му апелът на кметовете към депутатите от актуалното Народно заседание е да одобряват най-сетне Закона за държавния бюджет. Димитров напомни, че е редно към този момент да стартират разискванията за Бюджет 2024.
 Българска телеграфна агенция
" Ние може да нямаме бюджет за тази година , какво ще вършим за идната? Удължителният закон ни развърза ненапълно ръцете, само че това не е решение ", сподели кметът на Генерал Тошево. Колегата му от Монтана добави, че общините са в извънредно сложна обстановка – финансовото им положение е още в 2022 година, а би трябвало да приготвят 2024-а, без да знаят по какъв начин ще изкарат въобще актуалната. Удължителните бюджети не са постоянни, по този начин няма визия, изясни Живков. Той добави, че доста общини имат терзания и за реализацията на обществените си стратегии. Планирането месец за месец основава терзание у хората , разяснява Живков.

Двамата регистрираха, че в страната има доста общини със забавени или напряко спрени инфраструктурни планове. Според тях главната причина е инфлацията и повишаването на строителните материали. Много мъчно който и да е кмет може да изясни на жителите за какво улиците не са оправени или още по-лошо, са разкопани и оставени по този начин, разяснява Живков. Според него сега общините са единствените работещи институции в страната, без да се " снишават " поради следващите избори. " Няма значение кой кмет от коя политическа мощ е определен, работим, тъй като другояче обричаме на неуспех и последните очаквания на хората, че нещо в страната се прави ", уточни Живков.

Кметовете насочиха зов и за по-бързо приемане на законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Те показаха като сериозен проблем и това, че към момента работят с финансови " останки " от оперативните стратегии от предходния програмен интервал. Поредицата от рецесии през последните години и актуалната политическа демонстрираха, че в България най-сетне би трябвало да настъпи финансова децентрализация, сподели Димитров. По думите му е неотложно част от държавните доходи да бъдат преотстъпени на общините, да има смяна в Закона за локалните налози и такси, общините да се снабдят с по-голяма оперативна и финансова автономия. 

На въпрос дали локалните администрации са обезпокоени да преминат към евро , кметът на Монтана уточни, че въпросът не е дали ще бъде призната тази валута, а по кое време. Според него общините ще се оправят, само че би следвало страната да организира огромна национална акция по тематиката, да бъде обяснено на всички – и в огромните градове, и в най-малките села, че няма да има никакви страшни земетресения, нито обедняване. Бедата е, че хората нямат информация, а в това време някой си играе с техните страхове, уточни Живков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР