Без опит като дипломат. Била е мениджър, давала е сексологични

...
Без опит като дипломат. Била е мениджър, давала е сексологични
Коментари Харесай

Груба грешка или фин дипломатически трик. Какво знаем за новия украински посланик в България

Без опит като посланик. Била е управител, давала е сексологични препоръки. Има подготовка на експерт по интернационалните връзки. Новият дипломат на Украйна Олеся Илашчук може да се окаже най-хубавият избор за България.

Споровете в Украйна към назначението на нов дипломат на страната в България не стихват. Медии в Украйна реагираха остро. Публикувани бяха публикации, че дамата, избрана за поста, е работила като сексолог, а рецензиите са фокусирани и върху това, че не е посланик от кариерата, няма нужния опит и подготовка. Освен това във време на война, когато за Украйна всеки един съдружник (или евентуален съюзник) е от голяма важност, назначението ѝ се дефинира като огромна неточност.

Става дума за 46-годишната Олеся Илашчук , досегашния дипломат в София Виталий Москаленко . Той е определян като мощен експерт, съумял да разбие проруския уклон в българската политика. Олеся Илашчук не е работила в дипломатическата сфера, била е управител на няколко компании, а в последно време е давала сексологични препоръки, написа украинската работа на.

Илашчук беше назначена за дипломат в България с на президента Володимнир Зеленски на 23 декември предходната година, в деня на срещата му с украинските посланици, на която е участвала и самата тя.
" Обичайна интернационална процедура "
Министерството на външните работи на Украйна назначението на Илашчук на 26 декември - в отговор на медийните изявления.

“Тя има съответната подготовка и назначението на извънщатни дипломати за посланици е нормална интернационална процедура ”, споделят от министерството.

В известието написа, че българското държавно управление след оценка на кандидатурата ѝ е дало агреман (предварително единодушие на дадена страна да одобри избран човек като непрекъснат дипломатически представител на друга страна - бел.ред.) за назначението на Илашчук, без да има запаси към работата ѝ в България.

Министерството на външните работи (МВнР) на Украйна споделя още, че Олеся Илашчук има нужните квалификации за дипломатическа работа.

" Имаме информация, че тя се е дипломирала с отличие по специалността " Странознание " в катедрата по интернационалните връзки на факултета по история, политология и интернационалните връзки на Черновицкия народен университет " Юрий Федкович ". Има подготовка на експерт по интернационалните връзки, преводач. Владее британски език ", се споделя в изказването на Министерство на външните работи на Украйна.

На 29 декември в канал в Телеграм с името на Олеся Илашчук беше оповестено известие, че въпросът за нейната биография не е приоритет. По думите ѝ " некадърни " публицисти " се пробват да раздухват спекулации, поставяйки под подозрение компетентността на държавното управление и президента и подклаждат безпорядък в интернет ".

" Тези, които пишат публикации без доказателства и преиначават обстоятелствата за свои потребности, разединяват обществото ни по време на война и работят за врага ", написа в известието. Цитира се и част от тирада на Володимир Зеленски, отдадена на силата на единството.
Груба неточност или тънък дипломатически трик
Пред Свободна Европа от посолството на Украйна в България не можаха да кажат по кое време идва новата посланичка. “Когато бъде връчено нейното акредитивно писмо, посолството ще разгласява информацията на уеб страницата си ”, споделиха от дипломатическата задача.

На страниците на украинското посолство и на това на Министерството на външните работи на Украйна като дипломат в България към момента стои името на Виталий Москаленко, чийто мандат изтече в края на предходната година.

В Украйна назначението на Илашчук провокира реакция в обществените мрежи, в украинската дипломатическа общественост, у публицисти и политици. Те споделят, че България е извънредно значима за Украйна страна, която разполага със обилни ресурси от руско оръжие, толкоз належащо на украинците на военния фронт.
Демонстрация от страна на Украйна за отношението ѝ към България.Петър Карабоев
Информацията за новата посланичка е много нищожна, в България в частност, сподели пред Свободна Европа журналистът Петър Карабоев , зам.-главен редактор на “Дневник ”.

“Ако обаче се окажат правилни изказванията, че тя е мощно неквалифициран човек за тази работа, това би могло да се разчете като проява от страна на Украйна за отношението ѝ към България като цяло ”, сподели той.

Карабоев сподели, че има поради позицията на София през последната близо една година към войната, към обстоятелството, че Украйна е нападната, че България не ѝ оказва помощ, че президентът Румен Радев е проруски надъхан и назовава “войнолюбци ” тези, които желаят да оказват помощ на Украйна.

" Зеленски и екипът му не си поплюват доста, тъй като в положение на война нямаш време за фини и деликатни дейности и тази проява не изключвам също да бъде един от сюжетите. България заслужава подобен прийом ”, сподели Карабоев.

Илашчук е упрекната освен в липса на дипломатически опит, само че и е посочена за протеже на Андрий Ермак , шеф на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според Олег Шамшур , някогашен дипломат на Украйна в Съединени американски щати и Франция , новоназначеният дипломат не дава отговор на нужния профил, с цел да си прави качествено работата.

“Украйна сега се нуждае от професионализъм. От хора, които не е наложително да имат огромен дипломатически опит, само че най-малко би трябвало да могат да откриват връзки с нашите сътрудници, да могат да действат обикновено в обществената сфера на страните, в които работят, с цел да предадат нужните известия ”, споделя той пред Радио Свобода.

„ Напълно допускам, че главният аршин, употребен за определянето на тази кандидатура, е персоналното другарство, персоналната непосредственост и явно - лоялността “, прибавя дипломатът.

Според Петър Карабоев в обстановка на война би трябвало да се има поради, че президентът би трябвало да подменя елементи от ръководството и елита в дипломатическата работа, във вътрешните сили, в разузнаването и контраразузнаването, в армията.

“Така че не е неповторимо това негово деяние, изцяло е допустимо Зеленски просто да се обкръжава с лоялни хора, а не такива, които са му показани като огромни експерти. Защото огромните експерти в дипломацията на Украйна се оказа, че също не съумяха да предотвратят войната ”, сподели той.
Българската политическа класа не е подготвена на политически и дипломатически пилотаж.Петър Карабоев
Освен това, съгласно Карабоев, Илашчук може " да се окаже подобаваща " за българската политическа реалност.

" Трябва да забележим нейния " жанр ", тъй като може да се окаже подобаващ за българската политическа класа. Тя също не е подготвена на най-висшите форми на политически и дипломатически пилотаж ", сподели той.

Силните страни на Илашчук включват управнически опит, тапия от кореспондентския факултет на Чернивския университет като страновед и свободно притежаване на британски език.
Каквото повикало, такова се обадило
“Подобни политически назначения са безусловно неприемливи. В историята на Украйна не е имало сходен образец във връзка с равнището на непрофесионализъм на нов дипломат. Илашчук въобще няма опит в политиката и интернационалната работа, опит в междудържавни и междуправителствени договаряния – а това е основното “, написа онлайн изданието „ Европейска истина “.

Пред Свободна Европа блогърът Асен Генов дефинира назначението на Илашчук като “напълно взаимен отговор от страна на Украйна ”. За Генов по-интересен е въпросът от позиция на България.

“Ако чакаме да ни бъде изпратен за дипломат висок експерт с дългогодишна кариера в дипломацията, въпросът е дали ние отговаряме съответно на същото професионално равнище ”, сподели Генов.

Той подсети обстоятелства, които “будят съмнение ” - че България към момента няма дипломат в Киев, нито общоприет консул в Одеса.

Последният дипломат в Киев Костадин Коджабашев беше евакуиран при започване на войната, след това мандатът му изтече, а към момента не е назначен нов. Коджабашев сега е длъжностен зам.-министър на външните работи.
България няма дипломат в Украйна, нито консул в Одеса.
“Самите ние като че ли сме занемарили дипломацията си с Украйна ”, сподели Асен Генов.

Освен това, близо година парламентарната комисия по външните работи не е викала за чуване новоназначените български дипломати, сподели Генов. “Тоест, ние сега не знаем на какво равнище са дипломатите, които съставляват България в други страни ”, сподели той.

“Така че, в случай че приемем за основателни рецензиите към госпожа Олеся Илашчук, бих ги свел нещата до “каквото повикало, такова се обадило ”, сподели Асен Генов
Съветските оръжия на България са нужни на Украйна
България е значима за Украйна с това, че разполага с доста руски оръжия и тъкмо такива - изключително тежките, като танковете - са извънредно нужни на украинските сили, отбелязва украинската работа на Свободна Европа.

„ Назначаването на новия дипломат в България просто ме довърши. Не тъй като е сексолог. Не тъй като е (човек) на Ермак. А тъй като сексоложката е изпратена в България, където се съхраняват най-вече руски оръжия “, написа във Facebook украинската журналистка Татяна Николаенко .

Според нея сега българските управляващи се пробват отчасти да блокират износа на оръжия за други европейски страни, знаейки, че лъвският къс от тях отива точно във воюваща Украйна.

Според някои данни България разполага с съвсем три четвърти от оръжията руски пример, които към момента не са трансферирани от Източна и Централна Европа и от които Украйна се нуждае, написа Радио Свобода.

В обявата се припомня, че “президентът на България Румен Радев (между другото, генерал-майор от българските военновъздушни сили от резерва) един път назова Народното събрание на страната си „ разпалвач на война “ за решението да даде оръжие на Украйна, а един различен път сложи под подозрение украинския суверенитет над Крим ”.

„ Това демонстрира, че русофилските настроения са доста мощни в България и в българската политическа върхушка. Там има разнообразни течения и това е действителност, която сигурно затруднява установяването на съдействие с тази страна “, споделя Олег Шамшур пред Радио Свобода.

Бившият дипломат на България в Москва Илиян Василев споделя пред Радио Свобода, че войната трансформира настроенията в България в интерес на тези, които се застъпват за Украйна, въпреки този развой да не е завършил.

" Тези, които се застъпват за диктатора в Кремъл, имат задоволително запаси за въздействие и това не са единствено парични запаси, а и достъп до публичните медии ", споделя Василев. Според него тези сили имат опция да внушават и в България, и в чужбина, че България е проруска, " а това не е правилно ".

Разговорите за въоръжението, мунициите, които се изпращат за Украйна, не минават през посланика, сподели Петър Карабоев.

Всъщност, диалогът се води в така наречен “Рамщайн формат ”, в който вземат участие към 50 страни. Там украинските военни споделят от какво имат потребност, а сътрудниците - с какво могат да оказват помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР