Без олио, мазнини и захар: шареното калужко тесто ще се

...
Без олио, мазнини и захар: шареното калужко тесто ще се
Коментари Харесай

Калужко тесто: опитайте един възроден здравословен руски десерт

Без олио, мазнини и захар: шареното калужко тесто ще се трансформира в превъзходен десерт след хранене.

Калужкото тесто постоянно се загатва в исторически документи, персонална преписка, литературни творби и даже се появява в картини от XIX век. А дълго време рецептата му се е считала за изгубена. Смята се, че този десерт се е появил още преди известните тулски пряники. Всеки, който по това време е посещавал Калуга (на 160 км южно от Москва), е желал да опита този деликатес. Известно е, че при започване на ХХ век той е бил приготвян от фамилиите Беляеви и Постникови. Казват, че пазителите на тази кулинарна традиция съзнателно са скрили своята рецепта.

Какъв десерт е в действителност? То съставлява мека маса от ръжени хлебни трохи, смесени с мед и подправки. Масата се нагрява малко, само че не се пече. Ето за какво този десерт се назовава тесто. Съхранявало се е в буркани и се е сервирало за чай като мек десерт или се е подарявало.

Когато захарта станала по-достъпна, ръжените бисквити се смесвали със захарен сироп. В началото на XX в. стават известни разновидности на тестото с портокалови кори, бадеми, шамфъстък и какао. Основните подправки са анасон, канела, кардамон и карамфил.

Методът за подготвяне на този десерт наподобява елементарен. Но би трябвало да се вземат поради някои особености. За калужкото тестото се употребяват ръжени хлебни трохи. Аз използвах два типа ръжен самун: Бородински (ароматен с кориандър) и елементарен холандски ръжен самун. Хлябът би трябвало да се нареже на дребни части и да се подсуши добре, преди да се смели или натроши. Натрошените галета би трябвало да се пресеят преди приложимост. Едрите части би трябвало да се натрошат още веднъж. Що се отнася до подправките, аз използвах маслена, канелена и ванилова паста.
Продукти:
 Юлия Мулино
Ръжени хлебни трохи – 180 гМед – 200 гВода – 200 млЗвезден анасон – 5 брояКанела – 1 ч.л.Ванилова паста – 1 ч.л.Приготвяне:
Натрошете галетата. Пресейте я, до момента в който се получи тънко брашно.  Юлия Мулино

Изсипете водата в тенджера, прибавете звездовидния анасон и канелата. Варете за към 10 минути.  Юлия Мулино

Извадете звездовидния анасон от водата и изсипете галетата в касеролата и разбъркайте добре.  Юлия Мулино

Добавете меда и ваниловата паста. Поставете тенджерата на слаб огън и задръжте тестото, като бъркате непрестанно, с цел да не залепне.  Юлия Мулино

Тестото ще стане гъсто и ще се запече малко.  Юлия Мулино

Охладете тестото и оформете топчета, като намокрите ръцете си с вода. Или поставете тестото в буркан.  Юлия Мулино

Тестото може да се оваля в разнообразни ядки, пудра захар или какао.  Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР