Без нас домовете ни остават без надзор и така стават

...
Без нас домовете ни остават без надзор и така стават
Коментари Харесай

Внимание, крадци: Как да опазим дома си, докато сме на почивка лятото

Без нас домовете ни остават без контрол и по този начин стават примамлива цел за обирджиите. Как да защитим жилищата си, до момента в който ни няма през лятото, разяснява пред NOVA контрольор Росен Белишки от отдел „ Криминална полиция “. Той посъветва да внимаваме какво приказваме и пред кого приказваме, кого позволяваме в дома си и по какъв начин го пазиме и охраняваме.

Той разграничи кражбите през светлата и тъмната част от денонощието. "Когато става въпрос за светлата част от денонощието, крадците употребяват този интервал, когато хората са на работа, т.е. сред 09.00 и 11:00 ч. Вечерните обири се правят елементарен петък или събота, когато хората пътуват някъде ", изясни експертът.

По думите му кражбите, които се правят по същото време, в което хората са си вкъщи, нормално се случват тук-там, където крадците имат видимост. "Те следят притежателите - дали са на първия етаж, дали са на втория. Понякога се пробват непосредствено да влязат през прозореца, в случай че са на първия етаж, на втория етаж е същото ", добави Белишки и удостовери, че фактически има по-голям риск от кражби на по-ниските етажи.

Затова и спането на отворени прозорци през лятото Белишки уточни като причина да се случи кражба в дома ни.

Той изясни, че нормално крадците се интересуват от това да имат добра информация за места, където се съхраняват по-големи парични суми, скъпи движимости и бижута. "Така те по всевъзможен метод се пробват да придобият тази информация през познати, другари, сами изследват, следят. На тази база те схващат до каква степен имат късмет да влязат на това място, когато хората ги няма. А също и по какъв начин се охранява и пази това жилище - това е доста значима информация за тях ", сподели Белишки и посочи, че от изключително значение са и самите информатори: "Всеки един човек, който има някакъв достъп до дома ни, може да подаде такава информация. "

Ако може, дано не споделяме по кое време не сме у дома и какво се съхранява в дома ни. Доколкото е допустимо, не трябва да оповестяваме методите за защита на жилищата си, посъветва още Белишки.

Другото значимо, по думите му, е физическата сигурност на дома.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР