Без налог, ако сделките в интернет са от разчистването на

...
Без налог, ако сделките в интернет са от разчистването на
Коментари Харесай

НАП дебне какво продаваме в нета

Без данък, в случай че покупко-продажбите в интернет са от разчистването на дрешника и остарялата мебелировка

Плащаме налози, в случай че навърътим над 2000 лева оборот с онлайн продажби

Всеки трети пловдивчанин натрупа спомагателни приходи посредством продажби в интернет, а 10 на 100 се устоят от онлайн бизнес, сочи изследване на „ Марица “.

През последните месеци данъчните обърнаха изключително внимание на онлайн търговците и техните доходи. Причината - множеството недекларирани облаги от продажби в нета. Акцията, която стана по-осезаема в края на 2020-а, предизвика вълна от отвращение в обществените мрежи и форумите. Пловдивчани, продаващи старите си уреди, телефони или облекла запитаха " Престъпници ли сме? ".



Данъчните споделят " не " - в случай че продаваме персонални движимости, не изискуем налози и не сме длъжни да заявяваме приходите от това ". Обаче доста постоянно става " комплициране ", тъй като куриерските компании са длъжни да дават на Национална агенция за приходите информации за наложени платежи. От тази година обаче въпросните данни ще бъдат заредени в годишните данъчни заявления. Никой няма да тормози майка, продала няколко дрешки на бебето си, които към този момент са дребни, и изкарала да вземем за пример 100 лева през годината. Данък обаче ще би трябвало да заплати всеки, докарал си над 2 бона посредством онлайн продажби.

Гражданите ще имат уговорката да преценяват дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на персонални движимости или от продажба на артикули, закупени или създадени за препродажба и реализиране на комерсиална активност, споделят от Национална агенция за приходите.

В случай че са от продажба на артикули за търговия и облага, физическите лица ще би трябвало да ги посочат в Приложение № 2

в данъчната декларация в период до 30 юни 2021 година

Сайтовете за продажби в действителност претърпяха подем поради пандемията. Кризата, ограниченията и слабото търсене принудиха доста от търговците да се нареждат напълно в мрежата. В същото време доста хора издухаха праха от старите движимости в килера и също се трансфораха в търговци.

Онлайн търговията обаче се следи изкъсо от Националната организация по доходи. Това напълно не е нова процедура, само че стана осезаема и интензивна в последните месеци на предходната година.



Според Закона за пощенските услуги куриерските компании са задължени да дават черно на бяло в Национална агенция за приходите информация за безусловно всички изплатени суми на своите клиенти. И те го вършат точно, тъй като в противоположен случай подлежат на глоба, и то не в дребен размер.

Когато клиентите занесат пратка в куриерския офис, наложително се афишира какво има в съответния плик, кутия или кашон. Еднаквостта в описанието на продаваната стока се набива на очи и към този момент се възприема като регулярна търговия.

Когато не се заявяват облагите, това значи, че търговецът е в сивия бранш

Валидно е и противоположното - по описанието незабавно ще се отличи човек, продаващ каквото му попадне, единствено и единствено да изкара някой лев.

След това се задейства и идващият развой ѝ физическите лица схващат, че дължат нещо на страната по два канала ѝ по телефона или посредством писмо.

Според закона онлайн търговците, които изпращат артикули точно като физически лица, би трябвало да опишат до последната стотинка облагите си от куриерски колета в своята годишна данъчна декларация и да се отчетат с налог върху сумата от получените наложени платежи. Точно това обаче среща жестока опозиция у мнозина.

„ Как ще продам остаряла мебелировка, закупена през годините с мои персонални средства, след което ще заплащам и налог? Това е неуместно. Нито продавам нова стока, нито нещата са идентични, да рече човек, че развъртвам някакъв бизнес. Не. Ползвам уеб сайтове като OLX, с цел да продам към този момент непотребни неща. Изведнъж се трансфорах в дебитор, пред Национална агенция за приходите - в нарушител “, разяснява пред „ Марица “ 35-годишният пловдивчанин Ангел, разчистил къщата на родителите си след тяхната кончина. Той показва, че от продажбите е минал много дълъг интервал от време, а е получил позвъняване по телефона с покана да заплати налог едвам през октомври.

Причината - остарели длъжници също са в обсега на Национална агенция за приходите. Както кредитната история, по този начин и справките, подадени от куриерските компании в приходната организация, се пазят 5 години. Така е посочено в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР