Без лекарства по Здравната каса може да останат хиляди пациенти

...
Без лекарства по Здравната каса може да останат хиляди пациенти
Коментари Харесай

Хиляди пациенти може да останат без лекарства по НЗОК от 1 април

Без медикаменти по Здравната каса може да останат хиляди пациенти у нас от 1 април. Причината - провалените договаряния за преподписване на контракта сред аптеките и Касата. Новината заяви в ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

На процедура медикаментите ще останат без възнаграждение и хората ще би трябвало да ги купуват сами.

По време на договарянията е направена и друга смяна. При постановен избран брой опаковки медикаменти, Касата покрива толкоз колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по наставление, НЗОК няма да покрие цената на рецептата.

От Касата оферират или да се отпускат всички предписани медикаменти по рецепта, или нищо. Така, в случай че пациент има три предписани медикамента, само че в аптеката има единствено два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това ще докара до ограничение на достъпа до терапия, ограничение на права на пациента и вменяване на отговорности.

Според Димитър Маринов причина за това е, че някой желае да не се усъвършенства контролът. “Лично шефът на Касата доктор Пенкова, която не е част от преговорния екип, влезе на договарянията с фармацевтичния съюз и сподели " това желая да стане ". С преговорния екип нямахме никакви проблеми и внезапно се подмениха задачите на договарянето. Бяхме озадачени от императивния звук ”, изясни той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР