Без лекарства по здравна каса от 1-ви април може да

...
Без лекарства по здравна каса от 1-ви април може да
Коментари Харесай

Фармацевт: Хиляди пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

Без медикаменти по здравна каса от 1-ви април може да останат хиляди пациенти у нас. Причината е провалените договаряния за преподписване на контракта сред аптеките и касата.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Така на процедура медикаментите ще останат без възнаграждение и хората ще би трябвало да ги купуват сами.

По време на договарянията е направена и друга смяна. При постановен избран брой опаковки медикаменти, касата покрива толкоз колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по наставление, касата няма да покрие цената на рецептата.

От касата оферират или да се отпускат всички предписани медикаменти по рецепта или нищо . Така в случай че пациент има три предписани медикамента, само че в аптеката има единствено два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това съгласно нас ще докара до ограничение на достъпа до терапия. Ограничаване на права на пациента и вменяване на отговорности.

Според него причина за това е, че някой желае да не се усъвършенства контролът. Лично шефът на Касата доктор Пенкова, която не е част от преговорния екип, влезе на договарянията с фармацевтичния съюз и сподели " това желая да стане ". С преговорния екип нямахме никакви проблеми и внезапно и подмени задачите на договарянето. Бяхме озадачени от императивния звук.  

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР