Без един от препаратите, които липсват в аптеките, децата влизат

...
Без един от препаратите, които липсват в аптеките, децата влизат
Коментари Харесай

Няма лекарства за бронхит и астма

Без един от препаратите, които липсват в аптеките, децата влизат в болница
Родители поръчват Вентолин от Турция, Гърция и Северна Македония

Няма проблем с антибиотиците

Лекарства за бронхит и астма липсват по аптеките, алармираха “Труд news ” майки и заболели, които обикаляли на вятъра да търсят останали количества от медикаментите, които са им изписани от експерти.

Отново няма Вентолин, който е незаменимо средство за лекуване на белодробни проблеми при децата. Родители поръчват медикамента от Турция, Гърция и Северна Македония, където няма недостиг. Педиатри признаха, че без Вентолин децата стигат до болница. В педиатричните отделения към момента има от препарата, увериха лекари. Фармацевти споделиха, че другото изчезнало лекарство през последните месеци - Пулмикорт сега не е проблем, има го във всички аптеки.

“Повече от две години има проблем с вентолина ”, изясни пред “Труд news ” Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. Той изясни, че причина за неналичието на медикамента е огромното ползване. През 2022 година са продадени към 50% повече от миналата година. “Има избрани количества за българския пазар, които не доближават ”, сподели шефът на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той изясни, че няма капки за инхалиране и сироп Вентолин, които се изписват главно на деца при остри респираторни болести. Фармацевтът описа, че в аптеките липсват и доста лекарства за астма и други дихателни проблеми. Костов даде образци със Серетид дискурс 50 мкг/100 мкг (прах за инхалации), Фостер инхалер, Симбикорт турбохалер и назалния спрей Авамис. Фармацевтът разяснява, че част от тези лекарства се изнасят.

Костов сподели, че сега няма проблем с изчезнали антибиотици. Такъв имаше през декември и януари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР