Без достъп до лекарства, чиято стойност НЗОК поема частично или

...
Без достъп до лекарства, чиято стойност НЗОК поема частично или
Коментари Харесай

Фармацевти: Пациенти може да останат без лекарства от 1 април

Без достъп до медикаменти, чиято стойност НЗОК поема отчасти или изцяло, може да останат пациентите от 1 април. За това предизвестиха от Съюза на фармацевтите. Причината са противоречиви текстове в новия контракт сред тях и Касата, които краткотрайният й шеф Йорданка Пенкова присъединила в последния миг. Според тях, в случай че в една рецепта има изписани три медикаменти, които се покриват от здравната каса, само че в аптеката не е налично едно от тях, пациентът няма да получи и другите две налични. Същото ще се случи, в случай че и трите са налични, само че едно от тях е в по-малка доза. Това стана ясно след несполучливите договаряния на Българския фармацевтичен съюз с Националната здравноосигурителна каса. Касата е поискала това обвързване да залегне в договорите й с аптеките, само че фармацевтите са отказали. В настоящия контракт е записано, че при изразено предпочитание на пациента, той може да получи по-малко количество от предписаното в рецептата или протокола и да търси нужното в друга аптека.
Преди края на седмицата би трябвало да бъде реализирано съглашение.
" Новите условия биха основали огромно напрежение сред пациентите и нас ", разяснява Маргарита Грозданова, член на Комисията по нравственос във Фармацевтичния съюз. По думите й изключително при хипертониците това е от огромно значение, тъй като през лятото постоянно те си понижават дозите поради топлото време и имат количества в тях.
От съсловната организация желаят аптеките да могат да отпускат по-малко от предписаните от лекаря лекарства, защото е допустимо аптеката да не разполага с нужното количество или пациентът да не пожелае да купи цялото. От НЗОК обаче показаха, че задължението за обезпечаване на изчезнал медикамент в период до 24 часа е нормативен текст от Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствените артикули, както и част от самостоятелните контракти с аптеките.
При разпределяне в аптеката на предписаните от лекаря медикаменти е належащо да се съблюдава лекарското наставление както на типа, по този начин и на общото количество на назначената терапия, напомнят от НЗОК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР