Без дебати НС одобри окончателно купуването на снаряди за нашите

...
Без дебати НС одобри окончателно купуването на снаряди за нашите
Коментари Харесай

Вземаме само 3 ракети за F-16, които нямаме

Без диспути Народно събрание утвърди дефинитивно пазаруването на снаряди за нашите изтребители, които ги имаме единствено на хартия. Става въпрос за символичните 3 броя ракети  " въздух-въздух " Sidewinder, които са предопределени за самолетите F-16. Напомняме, че съгласно прогнозите ще се наложи да чакаме общо 8-те американски машини близо 10 година, а надлежно придобивката просто ще стои на склад.

 

Цената, на която депутатите одобриха да купим ракетите от американското държавно управление е 670 000 $. Общо 106 народни представители гласоподаваха - " за " бяха 79, " срещу " нямаше, а 27 гласоподаваха " въздържал се ".

 

По този метод депутатите одобриха промени в интернационалния контракт със Съединени американски щати посредством Писмо за предложение и приемане на оферта, което планува за сметка на останали неизразходвани средства по контракта след възлагане на всички поръчки по обособените линии да се придобият още 3 броя Sidewinder AIM 9Х Block II ракети, резервоар и аварийни елементи за тях.

 

Преди месец външният министър Теодора Генчовска разгласи, че България е купила общо 15 ракети Sidewinder от Съединени американски щати за 8 изтребителя F-16 и още ги чакаме.

Не е ясно за какво в този момент купуваме единствено 3 снаряда, защото при сходни покупко-продажби нормално се поръчват два десетократно по-големи количества . Не се схваща и за какво покупката се прави, когато нямаме машини, на които да тестваме или прилагаме в деяние ракетите.

 

Одобреният от Народно събрание контракт не включва увеличение на финансовите отговорности за българската страна, само че дава опция за усъвършенстване на доставките от страна на Съединени американски щати, свързани с осъществяване на контракта по придобиване на многоцелеви изтребител.

 

Договорът даже няма да бъде обнародван в Държавен вестник. От страна на американското държавно управление е отправено искане подписаното писмо за предложение и приемане на оферта да се третира като съдържащо следена некласифицирана информация, която не би следвало да става обществено притежание.

 

AIM-9 Sidewinder, или Air Intercept Missile, е ракета " въздух-въздух ” с дребен обхват, която е на въоръжение във Военноморски сили на Съединени американски щати от 1956 година и след това е призната от Военновъздушни сили на Съединени американски щати през далечната 1964 година

 

Припомняме, че през 2019 година Борисов 3 заплати 1,3 милиарда $ или към 2,2 милиарда лева по контракт сред Съединени американски щати и България за производството и придобиването на 8 самолета. Още преди рецесията в Украйна пък от американската компания Локхийд Мартин потвърдиха публично, че ще има закъснение на поръчката.

" Доставката на новите изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко ”, разгласи преди месеци президентът Румен Радев. " Това е извънредно обезпокоително за нашите въоръжени сили. Въвежда опасности България да загуби въздушния си суверенитет ", предизвести тогава президентът.

 

" Mеждувременно няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят варианти с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили ”, установи той в края март.

Егор Глазунов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР