Без дебати Народното събрание прие Доклада за дейността на Комисията

...
Без дебати Народното събрание прие Доклада за дейността на Комисията
Коментари Харесай

Без дебати парламентът прие доклада на КЕВР за дейността на регулатора през 2022 г.

Без диспути Народното събрание одобри Доклада за активността на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за 2022 година „ За “ бяха 94 народни представители, без „ срещу “, въздържаха се 39 депутати.

Приоритетите в бранш „ Електроенергетика ” през 2022 година са били минимизиране на последствията от фрапантния скок на цените на тока и природния газ, провокиран от почналия боен спор и пандемията от COVID-19. Икономическите и геополитическите последствия за България и Европа постановат нуждата да бъдат обезпечени различни снабдители на енергийни запаси, се споделя в отчета.

В бранш „ Топлоенергетика ” КЕВР поставя старания да ограничи неизбежното нарастване на цените на топлинната сила през сезона 2022 -2023 година Тази цел е реализирана макар фрапантното покачване на цената на главното гориво — природен газ, и на излъчванията парникови газове, пишат от регулатора. КЕВР регистрира, че утежнителен фактор се явяват насъбраните некомпенсирани разноски на топлофикационните сдружения от над 503 млн. лева, заради прелюдия от Народното събрание мораториум върху изменението на одобрените цени за интервала 2021 година 2022 година Независимо от това регулаторът съумява да ограничи повишаването на топлинната сила за битовите консуматори до 29,73 % приблизително за цялата страна. Това е реализирано главно посредством преференциалните цени на електрическата сила на топлофикационните сдружения и ограничение на разходните им съставни елементи за гориво и за транспорт на сила. С понижението на Данък добавена стойност върху топлинната сила от 20 % на 9 % действителното нарастване на цената е сведено до 17,84 %.

През 2022 година напъните на КЕВР в бранш „ Природен газ ” са били ориентирани към обезпечаване на нужните количества за потребностите на страната и преодоляване на внезапно възходящите цени на природния газ заради прекъсването на доставките от Русия. В резултат на незабавните ограничения на национално и европейско равнище цените на природния газ през последните месеци на 2022 година се възстановяват. Важна роля за това има високото запълване на газовите складове, доставките на полутечен природен газ (LNG) и спадът на потреблението. След прекратените през април 2022 година доставки по дълготрайния контракт с „ Газпром износ ” страната ни стартира да обезпечава различни количества за потреблението и не е позволена газова рецесия, регистрира КЕВР.

През 2022 година в бранш „ Вик услуги ” е забавено разглеждането на бизнес проектите на сдруженията през 2021 година заради признатия Мораториум върху цените на Вик услугите. След приключването му операторите показват обновени бизнес проекти и ценови заявки, се показва в отчета.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР