Без дебати и изслушване парламентът прие прие доклада за дейността

...
Без дебати и изслушване парламентът прие прие доклада за дейността
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада на Цацаров без дебати и без изслушване |

Без диспути и чуване Народното събрание одобри прие отчета за активността на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за 2020 година Това стана със 76 гласа " за ", нито един срещу и 35 гласа " въздържал се ". 

Председателят на комисията Сотир Цацаров бе поканен и присъстваше в пленарната зала, само че към него нямаше въпроси. Изказа се единствено депутатът от Българска социалистическа партия Милко Недялков.

690 искове за лишаване на имущество с общ размер на над 3,5 милиарда лева в интерес на страната е предявила пред трите инстанции на съдилищата комисията за за интервала 2018-2020 година, излиза наяве от доклад. От тази сума 1,6 милиарда лева са исковете, препоръчаното за поръчителство имущество е в размер на 1,039 милиарда лева, а цената на позволеното за поръчителство имущество е 1,036 милиарда лева 235 решения за формиране на производства по лишаване на нелегално добито имущество е приела комисията през предходната година. Сумите на бъдещите искове по тези производства възлизат на към 467 млн. лева Обезпеченото имущество е почти на стойост 219 млн. лева

През отчетния интервал комисията е образувала 2488 инспекции. През 2020 година те са толкоз, колкото и през миналата – 255, като цената на претендираното имущество е в размер на почти 822 млн. лева, регистрира КПКОНПИ.

47 решения на съда са влезнали в действие. По тях са почетени напълно 21 желае, отчасти - 17, напълно отхвърлени са 9 желае, а отчасти отхвърлени - още веднъж 17. Общата сума, която е присъдена в интерес на страната по исковете, предявени от комисията е близо 12, 2 млн. лева, а отхвърлените искове са на стойност над 7,4 млн. лева. 

Глоби за 610 хиляди лв. са наложени през 2020 година за открити спорове на ползи. Сумата е близо 3 пъти по-голяма спрямо миналата 2019 година, когато наложените санкции са били 203 хиляди лева. 
242 сигнала е получила КПКОНПИ предходната година, за съпоставяне с 2019 година, когато са били 166, а през 2018 година - 119. Приетите решения са 373, като броят им е по огромен спрямо предходните години, тъй като са признати решения във връзка със сигнали, постъпили през 2019 година

Решенията с открит спор на ползи са 30, като броят им е максимален по отношение на трите години. Не е открит спор на ползи при 92 случая. 

Потвърдените решения на КПКОНПИ от Върховен административен съд през 2020 година по повод спор на ползи са 11, а анулираните - 5.

През 2020 година комисията са постъпили общо 491 прокурорски инспекции, по които са осъществявани и се правят оперативно-издирвателни и справочни мероприятия. По 386 преписки работата е завършена и резултатите са докладвани на съответните прокурори. По 74 случая са открити данни за осъществени корупционни закононарушения.

През 2020 година е осъществена инспекция във връзка с 21 587 лица, заемащи висши обществени длъжности в обсега на закона, в това число обвързваните им лица. Проверката е завършила с отчет за противоречие за повече от 2900 лица.

679 лица, заемащи висши обществени длъжности, не са подали или са подали отвън законоустановения период декларациите си през предходната година. Дирекция „ Публичен указател “ е обработила и проверила подадени заявления от 11 461 задължени лица от разнообразни категории. За 72 лица от тях, комисията към този момент е приела решения за започване на инспекция.

Ефективността била към 60%

" Борбата с корупцията наподобява на битката с пандемията - главната концепция е, че ние би трябвало да свикнем да живеем както с вируса, по този начин и с корупцията ", съобщи Милко Недялков от Българска социалистическа партия.

" Има акценти, които приказват оттук насетне какво би трябвало да се предприеме. Данните демонстрират, че единствено 2% от решенията са били по предварителна защита на корупцията. Акцентът би трябвало да бъде по-друг. 62% от рекомендациите за антикорупционен риск са признати, само че какви са тези рекомендации? ", разяснява Недялков.

" Липсва акцент при работата на комисията по линия на усвояването на голям обществен запас и публичните поръчки. Трябва да се търси и успеваемост в отнемането на имуществото. На процедура КПКОНПИ е съумяла да осъществя искове за 0,35% - това демонстрира сметката. Ефективността на комисията е към 60% ", заключи Недялков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР