Без дебат и на две четения в едно заседание народните

...
Без дебат и на две четения в едно заседание народните
Коментари Харесай

Окончателно: Парламентът отложи методиката за плащане на онколекарства в болниците

Без спор и на две четения в едно съвещание народните представители утвърдиха измененията в Закона за бюджета на НЗОК за тази година, с които влизането в действие на методиката за заплащане на онколекарствата в лечебните заведения се отсрочва до 1 февруари 2024 г. 

Народните представители от ГЕРБ-СДС, както и тези от ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподаваха " за " измененията, като се изключи един народен представител от ПП-ДБ, който се въздържа. " Против " пък гласоподаваха представителите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Текстовете бяха препоръчани от депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание проф. Костадин Ангелов и доцент Васил Пандов и признати през вчерашния ден както от Здравната, по този начин и от Бюджетната комисии.

Припомняме, концепцията на отлагането е в идващите месеци депутатите да прегледат оферти за промени в Закона за здравното обезпечаване, с които да бъде призната такава методика за заплащане, която да не ощетява нито пациентите, нито бюджета на НЗОК, нито лечебните заведения. По всеобщо мнение в този момент признатият текст за методика ще има тежки последствия както за лечебните заведения, по този начин и за пациентите, като първите ще вкара в още задължения, а вторите ще остави без лекуване.

Според актуалната методика, НЗОК би трябвало да заплаща на лечебните заведения даден онкомедикамент на най-ниската цена, реализирана в оповестените публични поръчки от всички лечебни заведения, които купуват тези медикаменти. Това ще изправи лечебните заведения, не съумели да договорят толкоз ниски цени, пред избора да усилят задълженията си към снабдители на медикаменти или да откажат да лекуват пациенти с онкологични болести.

С днешното гласоподаване Народното събрание даде пролонгация за приемането на методика в опит да откри допустим за всички страни вид.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР