Без да го знае, всеки от нас вероятно е на

...
Без да го знае, всеки от нас вероятно е на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нови санкции срещу Русия; Конференцията AI N` CYBER

Без да го знае, всеки от нас евентуално е на бойното поле
Войната се води на толкоз разнообразни равнища, че към този момент е мъчно да обозначим по кое време живеем в мир и по кое време не, по кое време тя се води физически и по кое време онлайн. Оказва се, че – без да го схваща – всеки жител е на бойното поле и може да се трансформира в инструмент на него. Това сподели Гергана Паси, създател на Дигитална национална коалиция, при откриването на конференцията AI N‘ CYBER 2022, проведена от ДНК и Economic.bg и в партньорство с НАТО, Европейската капиталова банка и Фондация „ Конрад Аденауер “.
Европейски Съюз нападна още една сива зона в технологиите
Европейският съюз взема на мушка „ китайските “ (не по генезис, а по-качество, доколкото „ китайски “ се трансформира в синоним на ниско такова) технологии в опит да осветли още една сива зона в областта на осведомителната сигурност. Зона, донесла до този миг вреди за 5.5 трлн. евро. Поредният акт на регулаторите на Стария континент ще тласне нагоре разноските на производителите на програмен продукт и хардуер, само че и ще подтиква развиването на други някои ниши. Това стана ясно по време на панела „ Public and private investments in cyber resilience “, част от програмата на AI N’ CYBER 2022, проведена от Economic.bg и Дигитална национална коалиция, в партньорство с НАТО, Европейската капиталова банка и Фондация „ Конрад Аденауер “.
Държавната администрация ще продължи да купува съветски горива
Служебният кабинет взе решение да не изключва съветския нефт, доставян от „ Лукойл “, от публичните поръчки, както и да продължи да извършва договорите си с компанията. Така на процедура краткотрайното държавно управление на Гълъб Донев утвърди дерогация от гласуваната от Европейския съюз възбрана, започваща да работи от 10 октомври, за възлагане на нови поръчки и за продължение на към този момент подписани контракти със глобени компании с предмет – доставка на автомобилни горива.
България се съгласи на по-малък еврозаем по програмата SURE
Служебният кабинет склони на предлагането на Европейската комисия и ще вземе по-малък заем по програмата за опазване на заетостта SURE. През пролетта кабинетът на Кирил Петков изиска към 1 милиарда лева (512 млн. евро), само че в този момент страната ще се задоволи с 898 млн. лева (460.2 млн. евро), или с към една десета по-малко от желаната сума с ниска рента.
Правителството утвърди още 650 млн. лева енергийна поддръжка на бизнеса
Министерският съвет утвърди индикативната стойност на обезщетенията, които бизнесът ще получи до ноември. Днес държавното управление реши, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли от държавните енергийни сдружения още 650 млн. лева, които ще бъдат трансферирани във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Сумата е изчислена на база отчетни данни за месец септември 2022 година и планирани данни за октомври и ноември.
Швейцарската Reichle & De-Massari откри лаборатория за над 1 млн. лева в София
Швейцарската компания за разработване на характерни оптични кабели с висока трудност Reichle & De-Massari AG откри своята първа лаборатория в София. Инвестицията е направена посредством дъщерното сдружение на компанията в България „ R&М България Производство “ и надвишава 1 млн. лева В новото звено ще се следи за качеството на оптичните кабели и други съставни елементи, които по-късно отиват непосредствено на интернационалните пазари, за които компанията изнася продуктите си.
Европейски Съюз се контракти за осмия пакет наказания против Русия
Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за спомагателни наказания против Русия, които бележат осмия пакет от ограничавания против агресора, чиито войски нахлуха в Украйна. Новите наказания бяха препоръчани от Европейската комисия предходната седмица в отговор на така наречен референдуми в четирите области в Украйна, които след това бяха анексирани от Русия.
„ Газпром “ възвръща доставките на газ до Италия
Руската държавна компания „ Газпром “ съобщи в сряда, че възобновява износа на газ през Австрия – основно за Италия. Обявлението идва след прекъсване на потоците през уикенда на фона на регулаторни провокации, написа Reuters. Контролираната от Кремъл компания добави, че с италианските клиенти са намерили решение за продажбите на газ след регулаторните промени в Австрия.
Франция запълни газовите си складове на 99%
Френският енергиен регулатор CRE съобщи, че оборудванията за предпазване на газ във Франция са цялостни на 99% преди тази зима. Въпреки това хората в страната ще би трябвало да се опитат да спестят от потреблението на сила поради високите цени и пазарното напрежение, написа Reuters.
Мъск е подготвен да купи Twitter и да сътвори приложение „ X “
Милиардерът Илон Мъск предлага да продължи с първичната си оферта за придобиване на Twitter Inc на стойност 44 милиарда $ и да смъкна компанията от борсата. Това демонстрират документи, призоваващи за преустановяване на правосъдно дело, заведено от обществената мрежа, което можеше да го принуди да заплати, без значение дали желае или не.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР