Без COVID ограничения, но продължават да следят пандемиятаВ България ще

...
Без COVID ограничения, но продължават да следят пандемиятаВ България ще
Коментари Харесай

Маските падат, ваксините остават

Без Коронавирус ограничавания, само че не престават да наблюдават пандемията
В България ще се влиза със зелен документ или тест за ковид

Силно ни предлагат да се пазим

От на следващия ден - първи април, отпадат всички ограничавания, въведени с изключителната епидемиологична конюнктура в страната.

Носенето на маски, спазването на отдалеченост, лимитът за брой лица, които посещават даден обект на закрито по едно и също време, касаещ и ходенето на лекции и присъствената работа няма да важат, заяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

За още 3 месеца ще се изплащат добавките на медиците на първа линия и ще важат решенията за ТЕЛК и НЕЛК. Остава имунизацията, както и граничният здравен надзор на влизане в страната, прецизираха още специалисти на брифинг в здравното министерство.

Това, което ще е мощно целесъобразно, само че не наложително и няма да се постановат санкции, е носенето на маските, спазването на отдалеченост и миенето на ръце, изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той подсети, че ограниченията за ковид имат въздействие и върху всички други въздушно-капкови инфекции, в това число грипа, с който се занимаваме, и са лимитирали разпространяването им.

От 1 април граничният надзор за лица, влизащи в България от всички точки на света, ще става с показване на годен дигитален документ - за имунизация, преболедуване, тестване или на подобен документ. Отпада зонирането на страните. Лица, които са заболели, контактни и потвърдени заразоносители, подлежат на наложителна изолираност и карантина, сподели Илия Тасев от дирекция “Здравен контрол” в Министерството на здравеопазването.

Заплащането на персоналните лекари за слагането на ваксини остава. Това, което би трябвало да се компенсира, са тези 1000 лева за работа на първа линия, те ще се компенсират през повишение на цените всички останали действия, обясниха ръководителят на БЛС Иван Маджаров и ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов. В момента тече договарянето на новия народен рамков контракт с НЗОК, в границите на което се разискват опциите за трайно нарастване на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, без значение от оповестена епидемиологична конюнктура.

Беше конкретизирано и че Коронавирус зоните стопират. Личните лекари няма да могат да издават посоки за безвъзмезден PCR тест. Запазват се обаче болничните звена, предопределени за лекуване на ковид, като лечебните заведения във всеки един миг би трябвало да имат подготвеност за преструктуриране.

Въпреки наклонността да се върнем към естествен метод на живот, здравните управляващи предизвестиха, че от всеки един зависи какво ще се случи с разпространяването на вируса и ще се наблюдават трендовете след отпадането на рестриктивните мерки. Те бяха безапелационни, че още веднъж можем да се върнем към изключителната конюнктура, в случай че нещата се влошат. Очаква се и приемането на измененията в Закона за здравето, които касаят опцията здравният министър и шефовете на РЗИ да разписват ограничения на локално равнище.
Нови правила от 1 април
Какво отпада

- Задължителното носене на защитна маска за лице на публични места

- Спазването на физическа отдалеченост

- Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито

- Ограниченията при реализиране на присъствено образование във висшите учебни заведения

- Забраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществените услуги

- Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа на не повече от 50% от личния състав

- Коронавирус зоните няма да работят от 1 април - тяхната активност и финансиране се стопира.

Какво става мощно целесъобразно, само че не наложително

- Носене на маски на закрито - в градския превоз, лечебни заведения и прочие

- Спазване на физическа отдалеченост от 1,5 метра

- Миене на ръце и потребление на дезинфектанти

Какво остава

- Ваксинацията, както до момента

- Граничен надзор - условие за документ или тест при влизане в страната

- Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия (само за идващите 3 месеца)

- Продължаване дейностите на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане (само за идващите 3 месеца)

За учениците
До 30 дни онлайн образование вкъщи
Останали са над 5 млн. теста



Учениците, които по здравословни или други уважителни аргументи не могат да са присъствено на учебно заведение след края на изключителната епидемиологична конюнктура, имат право да се образоват онлайн още до 30 образователни дни. За задачата те би трябвало да подадат заявление до шефа, съпроводено с медицински или различен документ, който аргументира отсъствията, прецизираха от МОН.

Здравословните аргументи, заради които не може да се върви на учебно заведение, би трябвало да са свързани със здравето на самия възпитаник. Документите, удостоверяващи други уважителни аргументи, се одобряват по преценка на шефа за всеки съответен случай. Друго наложително изискване за образование от разстояние е и децата, и учителите да разполагат с техниката, нужна за онлайн занятия.

С позволение на шеф или на шеф на РУО по здравословни или други уважителни аргументи в електронна среда в този момент учат 1934 възпитаници.

За присъствено образование в учебните заведения в цялата страна към този момент не се изисква документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или отрицателен лабораторен тест за COVID-19. Прекратено е и ежеседмичното проучване за вируса.

МОН има още 5,1 млн. неизползвани антигенни теста за COVID-19. Те остават за наесен, в случай че има нова вълна на вируса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР