Бетон. Не звучи като много динамична научна област, вряща от

...
Бетон. Не звучи като много динамична научна област, вряща от
Коментари Харесай

Нов вид бетон използва стари гуми

Бетон. Не звучи като доста динамична научна област, вряща от вълнуващи проучвания, нали? И въпреки всичко в нея се следят голям брой пробиви през последните години: от самовъзстановяващ се бетон, който употребява ензими от човешка кръв, през „ жив “ бетон, изработен от пясък и бактерии, до хилядолетен бетон, който може да помогне за спасяването на планетата, науката зад най-широко употребяваното веществото на Земята непрестанно се развива, с цел да отговори на днешните провокации.

Предизвикателства като: какво вършим с всичките употребявани и безполезни гуми, които трупаме по всякакви полета? Отново, евентуално не е нещо, за което мислите толкоз постоянно, само че броят на изхвърлените гуми всяка година се чака да доближи към 1,2 милиарда до 2030 година Едно „ гробище за гуми “ в Кувейт се възпламени непринудено (отново) през 2020 година, изхвърляйки токсични химикали в околната среда.

Едно решение е гумите да се настържат и да се употребяват дребните каучукови частици за добавка в цимента – те ще работят като сурогат на някои от обичайните съставки като трошляк и натрошени скали. Но до момента тази алтернатива за преработване е била лимитирана и опитите да се заменят всички елементи с каучук са довеждали до прекомерно слаб бетон, който не покрива условията и стандартите за сигурност.

Проблемът е в плътността: гумената троха не е задоволително плътна, с цел да се разпръсне отмерено в бетоновата примес. Освен това гумата е хидрофобна – т.е., отблъсква водата – тъй че даже когато участва в бетона, тя не постоянно се прилепва към сместа, като по този начин основава въздушни мехурчета в крайния артикул. Тъй като в някои елементи от бетона изцяло липсва неподвижен материал – а в други елементи липсва даже цимент – резултатът е относително нежен и негоден.

 Unteroberndorf ABS Nürnberg-Ebensfeld Betonarbeiter-20160716-RM-110646

Предимствата на новата техника са две: първо, тя ще понижи разноските – инертните материали съставляват до 80% от бетона и по този начин снабдяването им от изхвърлени гуми естествено ще отстрани част от ресурсите, нужни за приемане и обработка на съставката от другаде.

По-важното е, че този способ е доста по-екологичен. „ Тъй като огромна част от типичния бетон е наедрял прибавъчен материал, замяната му с употребявани гуми може доста да понижи потреблението на естествени запаси и също по този начин да се оправи с огромното екологично предизвикателство какво да вършим с употребяваните гуми “, споделя съавторът на проучването и началник на екипа, Джай Ли.

Но преимуществата не стопират дотук: полученият бетон е по-лек от обичайния, което го прави по-евтин и по-екологичен за превозване до местата, където е необходим. „ Това би било от изгода за редица разработки, в това число евтини жилищни планове в селски и отдалечени региони като някои елементи на Австралия, да вземем за пример, и други страни по света “, показва Ли.

В подобен случай, би трябвало ли да чакаме да забележим употребявани гуми да се продават по строителните магазини? Не незабавно – новият бетон с гуми може да е близо два пъти по-здрав от предходните опити, само че към момента не е изцяло подготвен. Ли и екипът работят върху това да създадат изобретението си още по-здраво структурно.

Така че е добре да следим това кътче на науката. Бетонът е по-голям, в сравнение с мнозина осъзнават.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР