Бетина Жотева бе избрана председател на СЕМ през следващата една

...
Бетина Жотева бе избрана председател на СЕМ през следващата една
Коментари Харесай

Бетина Жотева: Фалшивите сайтове крадат от вашия труд, ще инициираме закон за онлайн изданията

Бетина Жотева бе определена ръководител на Съвет за електронни медии през идната една година. Само няколко часа по-късно новият началник на медийния регулатор разкри пред DarikNews какви ще бъдат целите по време на нейния мандат през идната година.

- Ще си промени ли престижа в очите на обществото Съвет за електронни медии и какво смятате да извършите в тази посока?


- Съвет за електронни медии постоянно е допринасял обществото да бъде добре осведомено и медиите да бъдат добре контролирани. За страдание обаче има някои законови правила, които би трябвало да бъдат изменени, с цел да има взаимност на това, което Съвет за електронни медии прави, и метода, по който Съвет за електронни медии е възприеман в обществото. Има медии, които свръхрегулирани, и има медии, които въобще не са контролирани.

- Първите са малките екрани, вторите са уеб страниците.

- Да, естествено, и на тези медии им се държи сметка, на други - не. И по тази причина обществото е недоволно. Но с цел да бъде то задоволено, по този начин, както е задоволено с гледането на телевизия, би трябвало да се довери на Съвет за електронни медии. А не се доверява на Съвет за електронни медии, тъй като не се замисля за това. И аз се надявам за идната година, най-малко аз ще се опитам, да направя по този начин, че  да се разбере какъв брой е значимо да има подобен регулатор. Не единствено тъй като го написа в директивата, а тъй като в действителност медиите имат потребност от подобен. Хората имат потребност от подобен регулатор, тъй като желаят да четат за себе си правилно, а не желаят да четат за себе си подправени вести. Двупосочно върви.

- Дори и ние, законните интернет уеб сайтове страдаме от тези, които тиражират подправени вести и които не мога да нарека медии.

- Разбира се, тъй като подправените уеб сайтове ви лишават журналистическия труд. Защото вие ходите, следите, пишете, а подправените уеб сайтове разгласяват нещо, което не е правилно, и те ви лишават хората, които ви четат.

- Тези промени в закона ги чакаме за идната година, единствено че той е за радио и телевизия? Нов ли ще поискате за интернет медиите?

- Или би трябвало да има обособен закон за онлайн изданията, или просто да има един закон за радио, телевизия и интернет - един закон с допълнение. Както преценяват депутатите.

- Ще излезе ли от вас тази самодейност?

- Разбира се, ние участваме във всички работни групи и го приказваме това какъв брой е значимо.

- Само да се предпазим да не отидем в другата прекаленост с регулацията на интернет изданията.

- Ни минимум няма такава заплаха. Вие чували ли сте до момента, че Съвет за електронни медии постанова цензура на радиа и малките екрани? Когато се приложат същите правила за интернет - той ще бъде контролиран, не цензуриран, има голяма разлика.

- Проблемът се назовава Facebook, който към този момент е най-мощната медия.

- Проблемът е Facebook, макар че към този момент е основан един контролен съвет от 20 души от разнообразни елементи на света, които точно ще носят окончателната отговрност най-много за речта на омразата, за експанзията и за заплахата, която стои пред децата във Facebook.

- Ето, да вземем за пример, в изискванията на пандемията от Ковид-19 - непрекъснато четем постове и изявления от измислени уеб сайтове, че се дават пари, с цел да бъде написано в смъртния акт на някого, че е умрял от този вирус, четем, че няма ковид или други подвеждащи информации, свързани със болестта. И хората имат вяра.

- Това е рисково! Подобна дезинформация е рискова. Затова всички старания на европейските институции са ориентирани към дезинформацията, тъй като това води до рискови последствия освен от неверната информация, само че и за здравето на хората.

- Кое ще е първото нещо, което ще извършите на новия пост?

- Първото нещо, което ще направя, е да помолим генералния шеф на Българска национална телевизия да ни изясни по какъв начин тъкмо ще действа с финансовите проблеми. И доста апелирам да спрат да пресмятат час/програма, тъй като Българска национална телевизия е единствената телевизия, която има толкоз доста лична продукция, която коства толкоз скъпо, и да не я съпоставят с комерсиалните малките екрани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР