Бетата на iOS 13 е готова фундаментално да промени начина

...
Бетата на iOS 13 е готова фундаментално да промени начина
Коментари Харесай

Ето някои от новите неща, които ще видим в iOS 13


Бетата на iOS 13 е подготвена фундаментално да промени метода по който употребявате iPhone-a си, и към този момент можете да го изпробвате през бетата(ЛИНК), която стартира в края на предишния месец.

Отдолу сме изредили най-хубавите функционалности на iOS 13 – по този начин ще можете сами да прецените дали желаете да си изтеглите бетата на iOS 13 още в този момент, или ще изчакате до стартирането на формалната версия, която евентуално ще излезе през септември.

В листата с промени към iOS 13 на Apple се намира една дълго чакана функционалност – Тъмен режим. С тази конфигурация на потребителския интерфейс ярките бели фонове на приложенията се сменят с по-тъмни. Това е най-забележителната смяна спрямо iOS 12.

Новата QuickPath плъзгаща клавиатура също не е за изпускане, както и новият метод за култивиране на фотоси, който ще ни накара да отваряме Lightroom по-рядко. И както ще кажем по-долу, iPadOS се е отделила в свое лично обновяване.

Има много нови неща в iOS 13, по тази причина сме тук да разбираем какви са измененията в новата версия. Ще стартираме от графика с датите за стартиране и значимият лист за съгласуемост.
Дата на стартиране на iOS 13 и график на бетата
3 юни: iOS 13 бета 1 и първи взор върху WWDC 2019

17 юни: iOS 13 бета 2 пусната за разработчици

24 юни: iOS 13 обществена бета за рисковани тестери

Началото на септември 2019: iOS 13 Golden Master (последна бета за разработчици)

Средата на септември 2019: iOS 13 евентуално ще излезе с новите iPhone за 2019

Публичната бета стартира в края на предишния месец, 24 юни, макар че Apple сподели, че няма да излезе до края на юли. Излезе по-рано от предстоящото, само че не е огромна изненада за нас. Миналогодишната бета излезе на 25 юни.

Какъв е графикът за стартиране на iOS 13? От TechRadar са създали времева линия – разработчиците са на бета 2, тестерите са на обществена бета 1 и финалния програмен продукт най-вероятно ще излезе през септември.
1. iOS 13 бета за разработчици:
Втората бета на iOS 13 е налична през днешния ден, само че е единствено за платени разработчици на Apple. Добрите вести са, че за разлика от първата бета, втората може да се изтегли непосредствено от телефона, а за първата трябваше да имате Xcode или macOS 10.15 конфигурирани авансово. Малко по-лесна е за инсталиране, само че може би ще е по-добре да изчакате обществената бета, която постоянно е била по-стабилна.
2. iOS 13 обществена бета:
По-мащабния тест на Apple стартира на 24 юни. Вярно е, че споделиха 24 юни, само че предходната година обществената бета на iOS излезе на 25 юни. Това е версията, която би трябвало да си изтеглите, в случай че сте заинтригувани – нормално е малко по-полирана версия на бетата за разработчици, само че преживяването още не е напълно безпрепятствено, а и към момента ги няма всички функционалности, които ще забележим във финалната версия на софтуера.
3. iOS 13 golden master:
Това ще е финалната версия на софтуера на iOS 13, пусната една седмица преди формалното стартиране на iOS 13. На този стадий операционната система е доста постоянна и дава на разработчиците на приложения седем дни да приспособяват приложенията си към финалният програмен продукт.
4. Официален старт на iOS 13:
Ще забележим софтуера на iOS 13 във финалната си, постоянна форма една седмица след стартирането на идващия iPhone, на който чакаме да забележим iPhone 11, iPhone 11 Max и iPhone 11 XR (поне по този начин чакаме да се казват). Датата? Вероятно в средата на септември (миналата година беше на 17 септември).
Списък със съгласуемост на iOS 13
iOS 13 изисква iPhone 6S или по-късен, iPad Air 2 или по-късен, новият iPad mini 4, iPhone SE iPod Touch 7-мо потомство

Няма да се поддържа на по-стари устройства, които поддържат iOS 12: iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2 и mini 3

Съвместимостта с iOS 13 изисква iPhone или iPad от последните 4 години (в взаимозависимост от категорията на устройството). Това значи, че телефони като iPhone 6 няма да получат iOS 13 – в случай че имате едно от тези, няма да можете да надградите над iOS 12.
iOS 13 Dark Mode


Дългоочакваният мрачен режим идва в iOS 13 и iPadOS

Вече успяхме да го забележим в macOS през 2018

Пряк път към черно-сивият потребителски интерфейс се намира в Контролния център

Тъмният режим в iOS 13 ще е за цялата система. Това значи, че ще промени цветовете от блестящо бяло и светлосиво на черно и тъмносиво на всички поддържани приложения.

Това е хубава екстра за моментите, когато употребявате iPhone-a си през нощта и не желаете екрана да ви свети в лицето. А на iPhone-и с OLED екрани – от iPhone X нататък – може и да усили живота на батерията. Въпреки че Apple не го е споменавала, всички знаем, че OLED екраните „ изключват “ пиксели, когато би трябвало да демонстрират безусловно черно.

Тъмният режим на iOS 13 може да се включи от Контролния център от „ Display ” плъзгача (точно до бутоните Night Shift и True Tone) съгласно Apple, или можете да го накарате да се включва автоматизирано през нощта или друго заложено от вас време от настройките.
iOS 13 на iPad е iPadOS, и това е огромна смяна


Някои от най-големите промени, които се чакат за iOS 13 на iPad ще дойдат в обновяване наречено iPadOS. От Apple са решили, че iPad се нуждае от лична платформа.

Това значи огромни усъвършенствания към работата ви на iPad, като се стартира от новия дизайн на началния екран. Закачените „ добавки “ ви разрешават да добавяте добавки от екрана Today View screen (екранът, който се появява, като плъзнете наляво на iPhone и iPad). Засега е извънредно за iPad, и няма да го има в iOS13 за iPhone.

Slide Over ви разрешава да имате няколко приложения отворени едновременно и да превъртате сред тях. С плъзгащ жест можете да ги видите всички едновременно, сходно на менюто със скорошни приложения на доста телефони и таблети.

Split View е усъвършенстван, с цел да можете да отворите едно приложение на двете елементи на екрана (нещо, което не беше допустимо преди), и Apple го показва като сподели приложението Notes отворено дружно с още една инстанция на „ Notes ”. Също по този начин, можете и да комбинирате едно приложение с повече от едно друго – да вземем за пример Safari може да е смесен с Pages на едната половина и Safari може да е смесен с Mail на другата.

App Expose е нещо ново за софтуера на iPad, което ви разрешава да видите всичкото място, което имате отворено. На дока има App Expose икона, от която с едно натискане можете да влезете в комфортния режим.

Към iPadOS идват и нови жестове за прекопирване, слагане и връщане обратно. Три стиснати пръста са за прекопирване, три разтворени пръста са за слагане, а плъзгане с три пръста по екрана анулира последното деяние. Ще би трябвало да забележим по какъв начин работи тази функционалност, когато софтуера излезе публично.

Клавиатурата на Apple може да „ плава “ по екрана в умалена форма, и идва с клавиатура с плъзгащи жестове, която се назовава QuickPath Typing. Към нея има и спомагателни директни пътища за клавиатурата (нещо, за което потребителите се оплаква в предходните версии на iOS.
iOS 13 включва QuickPath клавиатура


При iOS 13, QuickType клавиатурата по дифолт на Apple ще включва опция за писане с плъзгане, при която плъзгате с пръст върху буквите, с цел да изписвате думи. Това сме го виждали при други клавиатури за iOS като Gboard на Гугъл и SwiftKey.

Можете да превключвате сред методите за въвеждане QuickType и QuickPath, а поддържаните езици към този момент са британски, банален китайски, испански, немски, френски, италиански и португалски.
iOS 13 дебютира ново ‘Find My’ приложение


Apple комбинира приложенията Find My Friends и Find My iPhone в iOS 13, и обединеното приложение ви разрешава да намирате приятелите си и изчезналите си джаджи от обединен по-бърз и по-лесен за потребление интерфейс.

Най-интересната част е, че ще употребява шифрован Bluetooth сигнал, с цел да ви помогне да откриете устройства, които не са свързани с Wi-Fi или с мобилна клетка. Това е потребно най-много за Mac-ове, само че в редки случаи може да помогне и за iPhone-и

Най-доброто от всичко е, че до момента в който приложението Find My Friends не всеки път работеше, Apple може да се опита да го направи по-добро поради новото приложение за iOS 13.
iOS 13 загатва за Apple Tag артикул


Теорията, че Apple ще се конкурира с Tile тракера е подкрепена от бетата iOS 13. Информацията идва от нов теч към нещо, наречено Apple Tag.

Макар че приложението Find My е предопределено да открива приятелите ви с iPhone-и и Apple устройствата ви, Apple Tag се чака да е за всичко останало. Например: ключове, чанта, бутилка с вода или нещо друго, за което може да се закачи Bluetooth тракер.

Apple Tag не беше част от премиерата на iOS 13 на WWDC 2019, само че не е невероятно да бъде разгласен дружно с iPhone 11 през септември. Все отново си е мобилен хардуер.
iOS 13 прави остарелия ви iPhone по-бърз и му оказва помощ да устоя по-дълго
Много хора употребяват iPhone-ите си с години и Apple наподобява вижда това. За задачата компанията забързва iOS 13, с цел да им помогне.

Най-важните статистики за iOS 13: скоростта на стартиране на приложения е два пъти по-бърза съгласно Apple и отключването с Face ID ще е 30% по-бързо от преди. Apple също е разкрила метод да направи изтеглянията по-малки, приблизително с към 60%. iOS 12 ни даде по-бързи обновления и наподобява, че iOS 13 желае да гради върху това.

Животът на батерията е друго нещо, с което Apple се заема тази година. Целта ѝ е да забавят остаряването на батерията като понижат времето, през което iPhone-ът ви е изцяло зареден. iOS 13 се чака да се учи от дневната ви рутина на зареждане, с цел да може да изчака да се зареди над 80% преди да ви се наложи да го ползвате.
Напомнянията ще претърпят огромна смяна


От всички вградени приложения напомнянията претърпяват най-голямата смяна в iOS 13. Изглежда, че ще са по-добре проведени и ще включват директни пътища за по-лесно прибавяне на напомняния.

Големи, цветово разграничени бутони за категориите Днес, Насрочени, Всички и Отбелязани ви оказват помощ да имате по-добър аспект на най-наложителните ви задания. Клавиатурата в това приложение има „ бърза лента “, от която можете елементарно да добавяте часове, дати, местоположения, знамена, фотоси и сканирани документи.

А в случай че вършиме проекти в Messages, Siri ще ви предложи да сътвори увещание, като персонален помощник, който се включва тъкмо в подобаващия миг.
Промени в камерата и портретния режим


iOS 13 ще предложи значими промени към функционалностите на камерата, като да вземем за пример опция да променяте интензивността на светлината в портретен режим – функционалност, която всички желаят от дълго време. Портретният режим също по този начин получава и нов монохроматичен резултат наименуван High-Key Mono.

Галерията със фотоси се трансформира в нещо, което Apple назовава „ дневник на вашия живот “. Има прибавен нов раздел, от който можете да документирате най-хубавите си фотоси по дни, месеци и години. Също по този начин към този момент ще имате опция и да приближавате с прищипване.

Редактирането на фотоси е усъвършенствано в iOS 13, като се прибавят разнообразни настройки и филтри, до момента в който частта с редактирането на клипове не се разграничава доста. Почти всеки инструмент и резултат за фотоси – филтри, завъртане и изрязване – ще може да се придвижи и върху клиповете. Ако не сте положителни в обработването на клипове, ще има и бутон за автоматизирано култивиране.
Новият глас на Siri звучи по-естествено


С iOS 13 ще дебютира и нов глас за iOS 13, който звучи по-естествено от преди – към този момент чухме експериментален запис и тонът е същият, само че звучи по-малко роботски.

Siri ще употребява напреднала невронна text-to-speech технология (според Apple), която ще забележите при по-дълги изречения, като четене на Apple News или отговаряне на въпроси от Wikipedia.

Моментът за обновлението е подобаващ, защото Siri може да приказва доста повече в случай че носите AirPods – Siri може да чете идващи известия и да ги споделя през слушалките, което е много комфортно.

И още една екстра на Siri – гласовият помощник на HomePod-а ви ще може да разграничава гласовете на другите членове на фамилията. Това значи, че когато зададете въпрос от рода на „ Какво имам на календара си? “, няма да получите отговор, който се отнася за някого различен.
Memoji-тата получават грим, а известията получават шерване на информация


Apple ще направи Memoji-тата по-персонализирани, позволявайки един трилион конфигурации: нови прически, аксесоари, грим и пиърсинги са единствено някои от категориите. Примерите, които бяха показани на сцената на WWDC сподели, че тези персонализирани Animoji маски ви разрешават да добавяте дребни елементи като очна сянка, брекети и даже AirPods.

Memoji стикерите също са нещо ново – iOS 13 ще притегли нови iPhone и iPad Memoji консуматори, без значение от камерата им. Можете да си персонализирате Memoji и iOS 13 автоматизиран ще сътвори занимателно изглеждащ пакет стикери, които ще се намират в подменю на клавиатурата и ще можете да ги употребявате в известия, имейли и приложения от трети страни.

Ще можете да споделяте персонализираните си Memoji с контактите си в iMessages, само че единствено при изискване, че им дадете достъп. Същото се отнася и за шерването на името и фотографията ви с контакти, тъй че към този момент можете да избирате по какъв начин другите да виждат името ви. Според Apple ще можете да решавате дали профилът ви да се споделя със всички, единствено с вашите контакти или на единични контакти.
Нови функционалности за HomePod


Може да не знаете, само че HomePod е част от фамилията на iOS и получава обновления.

Една от функционалностите е опцията да трансферирате песни от iPhone-а си просто като го приближите до HomePod представителя. Преди трябваше да кажете на Siri да го направи, само че по новият метод е малко по-лесен и няма да ви се постанова да говорите.

С новата функционалност Live Radio ще можете да накарате Siri да ви пусне някоя от 100 000 радиостанции от целия свят. HomePod ще може да разпознае кой от фамилията приказва и съгласно това да персонализира отговора си – изключително потребно за Apple Music, където селекцията от песни зависи от усета и историята ви. Освен за музика се отнася и за известия, бележки, напомняния и други.
Sign-in with Apple


Apple има намерение да се конкурира с Фейсбук Connect, Гугъл и други платформи, които ви разрешават да се вписвате в сметки на уеб сайтове от трети страни. Предполага се, че услугата „ Sign-in with Apple ” ще се отнася с персоналните ви данни по-внимателно от Фейсбук и Гугъл.

Една доста потребна алтернатива е опцията Apple да генерира еднократен имейл за регистрация в уеб сайтове и приложения, в случай че не желаете да давате персоналния си имейл.
Картите ще бъдат модифицирани


Картата на iOS 13 наподобява доста по-добре, даже и всички да обичат да я оплюват. Дали в миналото ще успее да задмине Гугъл Maps? Едва ли. Но за хората, които желаят вграденото навигационно приложение на Apple на iOS 13 ще е доста по-добро.

Тъй като Apple пресъздават навигацията от нулата, картите ще са доста по-детайлна. Има по-реалистични елементи за пътища, плажове, паркове и здания и към този момент можете да разглеждате градове сходно на Гугъл StreetView.

Фаворитите също бяха част от картите преди, само че в iOS 13 е по-лесно да навигирате измежду тези записани местоположения с едно натискане – те се демонстрират преди всичко в менюто за търсене. Понякога Гугъл Maps на iOS не се оправя прекомерно добре с това (но се оправя по-добре, в сравнение с Android). Дори да сте почитатели на Гугъл Maps, не е неприятна концепция да пазите и Apple Maps конфигурирани.
Форматиране на текста в имейли
Имейлите също ще претърпят някои промени свързани с вярното форматиране на имейли. Ще имате повече надзор върху стила, размера и цвета на шрифта, прибавяне на отстояния и номерирани или неподредени описи.

Една функционалност, която мощно се надяваме да забележим в iOS 13 е опцията да прибавим интернет връзка към част от текста в имейла. И на iOS и на Android това не е допустимо на вградените имейл клиенти (които сме виждали досега) – би трябвало да поставяте дълги линкове, а и не сте на компютър, без значение от това по какъв начин се назовава операционната ви система
Свързвайте се с Wi-Fi и Bluetooth от Контролния център


Това е огромна вест, която чакаме от няколко години. Скоро ще можете да избирате Wi-Fi мрежи и Bluetooth аксесоари напряко от Контролния център.

Това го има в Android от години и постоянно е било комфортно да се свържете към нови Wi-Fi мрежи или Bluetooth слушалки без да ви се постанова да излизате от настоящето си приложение и да се мотаете в пет разнообразни подменюта на настройките. Най-накрая ще забележим тази функционалност и в iOS 13.
Поддръжка на Xbox One и PS4 контролери


Ако ще играете игри на телефона си, най-малко го правете с един от най-хубавите контролери на пазара (и може би подобен, който към този момент притежавате).

Посрещнете поддръжката за PS4 и Xbox One контролери за iOS 13. Apple не сподели дали тази поддръжка се отнася за всички игри или е единствено за Apple Arcade, само че без значение от това ще се радваме да можем да използваме PS4 контролера си където и да сме.
Заглушаване на непознати номера


Нежеланите позвънявания постоянно могат да ни побъркат и iOS 13 желае да реши казуса благодарение на Siri, която сканира контактите, имейлите и известията ви, с цел да ревизира дали преди сте се свързвали с номера, който ви се обажда.

Заглушаването на непознати номера е хитра концепция, в случай че не очаквате бизнес номера да ви търсят за работа. Тези от тях, които ви се обадят, само че не са във вашият „ VIP лист “ ще бъдат изпратени непосредствено на гласова поща.
Очаквайте още функционалности за iOS 13 да бъдат оповестени през септември.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР