Бестселърът "Десет малки негърчета" от Агата Кристи излиза днес в

...
Бестселърът "Десет малки негърчета" от Агата Кристи излиза днес в
Коментари Харесай

Романът Десет малки негърчета излиза с ново заглавие във Франция

Бестселърът "Десет дребни негърчета " от Агата Кристи излиза през днешния ден в продажба във Франция под заглавие "Те бяха 10 ", заяви Агенция Франс Прес.

Решението да бъде заменено заглавието е взето от правнука на писателката Джеймс Причард.

Думата чернокож, която в оригинала се появява 74 пъти, е пропусната напълно в новия превод на Жерар дьо Шерже, предава Българска телеграфна агенция.

"Когато е написана книгата, езикът е бил друг и са употребявани думи, които през днешния ден към този момент са забравени - сподели ръководителят на компанията, притежаваща литературните и медийни права върху творбите на Агата Кристи. - Моето мнение е, че Агата Кристи е целяла да забавлява и не би желала да нарани някого с изрече си ".

"Не желая заглавието да отклонява вниманието от работата й " - съобщи Джеймс Причард.

Романът е написан през 1938 година и оповестен във Франция през 1940 година Оригиналното заглавие е "Ten Little Niggers ".

В доста страни заглавието на романа е променено. В Съединени американски щати то е "Не остана никой " от няколко десетилетия. Островът, където се развива действието, от Негърски е преименуван на Войнишки.

Романът на Агата Кристи е бестселър в целия свят, с акомодации за киното и малкия екран. От него са продадени над 100 милиона копия. Това е най-продаваният престъпен разказ в историята, подсети Джеймс Причард.

Съобщението за промененото заглавие провокира разнообразни мнения в обществените мрежи.

"Преди няколко месеца хиляди хора се смеехме на невежите, които се възмущаваха на това заглавие. Сега незнанието победи и царува " - написа философът Рафаел Ентовен в Туитър с хаштаг истинското заглавие на романа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР