Беше задължително България да наложи тази забрана за вноса на

...
Беше задължително България да наложи тази забрана за вноса на
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Забраната за внос беше задължителна, предложената европейска помощ е недостатъчна

„ Беше наложително България да наложи тази възбрана за вноса на украински артикули, които влизаха у нас. Понеже няколко страни – Полша, Унгария, Словакия, не разрешиха придвижването на тези артикули през тяхната територия, този поток от артикули щеше да бъде ориентиран насам, към Румъния и България. В момента ситуацията от натиска на това зърно е много тежка в страната. Ако не беше станало това нещо, щеше да се провали цялата последваща година и последваща годишна продукция. “

Така Костадин Костадинов, някогашен ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, разяснява вчерашното решение на Министерски съвет за прекъсване на вноса на храни от Украйна.

„ По отношение на средствата, които Европейски Съюз предложи на петте страни – те са извънредно незадоволителни. Загубите единствено от слънчоглед в нашата страна са към 800 милиона лв. “, добави той.

„ Снощи до късно имаше онлайн среща сред преговорна група на Министерски съвет с Европейската комисия. Предложили са нов пакет от ограничения, които ще бъдат препоръчани на тези страни, като действително лимитират продуктите на четири, а не по дългия лист, който беше признат от страната “, уточни Костадинов.

 
Предложението на Европейска комисия, по първи данни, е за царевица, пшеница, слънчоглед и рапица. За другите артикули ще се следи пазара и ще се взема решение след това. Това още не е несъмнено, след няколко дни ще има решение по този въпрос.
„ Проблемът с меда и млечните артикули съществува от години. Това е един развой, който се натрупва през последните две-три години във връзка с зърнените артикули. По отношение на меда и млякото – това е от от дълго време. Досега Европейска комисия не обръщаше въобще внимание на всички сигнали, които сме подавали “, сподели още Костадин Костадинов.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР