Беше ясно, че изборът на нов боен самолет за Българската

...
Беше ясно, че изборът на нов боен самолет за Българската
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Беше ясно, че ще избираме нов изтребител между F-16 и „Грипен“

Беше ясно, че изборът на нов военен аероплан за Българската войска ще се сведе до избор сред F-16 и „Грипен“. Беше ясно посочено, че се търси новопроизведен аероплан, а и като погледнете цените на един „Юрофайтър“ от 300 милиона и „Рафал“ от 250 милиона, или F-18 от 300 милиона $, ясно е, че се изключват тези самолети от напреварата поради финансовата рамка. Това съобщи някогашният боен министър Ангел Найденов, ръководител на Центъра за проучване на защитата и сигурността, по

Той напомни, че в началото бяха отправени запитващи оферти и се чакаха предложения от 7 страни за 12 вида самолети. „Независимо, че в този момент има предложения за 4 самолета от 3 страни, хубавото е, че три от тях са за нови изтребители (F-16 и F-18, и „Грипен“)“, посочи Ангел Найденов, като уточни, че все още „експертите настояват, че има 3 предложения и половина“ поради по-малкия размер на предложенията за американския F-18, както и поради обстоятелството, че цената му евентуално няма да се вмести във финансовата рамка на Народното събрание от 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност.

Той категорично отхвърли да показа дали избира F-16 или „Грипен“ – „имам своите желания, само че не желая да давам мотив за приказки за лобиране, ползи и т. н.“

„Очакванията са след първите 8 или 9 самолета, ще последват още 8, с цел да бъде съединена една цяла ескадрила. Очакваше се работата на първата комисия – военно-експертната, да приключат към 19 октомври, в този момент разбирам, че този период евентуално няма да бъде спазен. След първата военно-експертна комисия ще бъде назначена със заповед на министъра политико-военна комисия“, изясни какво следва Ангел Найденов.

„Първата комисия ще би трябвало да прегледа офертите и да подреди участниците, без да ги класира. След това политико-военната комисия, с частието на представители от други министерства – на стопанската система, на финансите, ще продължи по предложенията, търсейки възстановяване на офертите. Във втората част – политико-военната, ще се търси сходство на всички критерии за капиталов разход“, продължи той.

„Ние не просто купуваме избран вид военен аероплан, като с изключение на индикаторите и функционалностите му ние търсим и дълготрайно партньорство, включително и в отбранителната сфера. Мисля, че с изключение на функционалностите, които подлежат на оценки за качествата на самолета, би трябвало да имаме в поради и останалите области, за които загатнах – партньорството в защитата, прехвърлянето на технологиите, поддръжката, аварийните елементи и т. н.“, посочи още Ангел Найденов.

По думите му надали ще има контракт до края на календарната година поради процедурите, които изискват разискване на плановете за контракт в Народно събрание и гласуването им. Ангел Найденов изрази вяра, че заложените в бюджета 371 млн. лв. за ремонт и поддръжка на намиращата се сега на въоръжение бойна техника „няма да се насочат, както до момента ставаше, към друга сфера“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР