Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората

...
Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората
Коментари Харесай

Сачева: Част от личните асистенти отново ще бъдат близки и роднини

" Беше значимо да се уреди етапа на погашение на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е самостоятелна и не би трябвало да се генерализира. 45 лв. е допустимо най-малкият размер, който може да бъде получен и то при минимална пенсия “, това съобщи в БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Тя разясни, че към 50 000 души ще бъдат обхванати от подпомагането на служащите от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и регионалните шефове.

„ Физическото приемане на средства ще бъде в края на този месец или при започване на идващия. Стремим се кандидатстването за тази поддръжка да може да се осъществя в границите на идващите 10 дни. Периодът на подкрепяне ще обгръща още от първата заповед, от октомври и те няма да изгубят нищо. Приблизително към 40 млн. лв. ще са нужни за тази мярка и ще ги вземем при преструктуриране на еврофондове ".

„ Част от персоналните асистенти още веднъж ще бъдат близки и родственици на хората с увреждания, ще не престават да работят по трудов контракт. Заложили сме за идната година в бюджета 214 млн. лв. по Закона за персоналната помощ, а по Закона за обществените услуги още 85 млн. лв., с цел да може от асистентска поддръжка да се възползват и хора, които не са с увреждания. За първи път залагаме и 3% възнаграждение на административния труд на общинските чиновници “, осведоми Деница Сачева.

„ Трудно е да се вземе решение, уравновесено сред икономическите и здравните последици. Опитваме се да укрепим здравната система. Смятам за верен районния метод, който сме подхванали “, изрече общественият министър мнението си за коронакризата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР