Беше проведен одит между 6 и 9 юли на DG

...
Беше проведен одит между 6 и 9 юли на DG
Коментари Харесай

Христанов: Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв

Беше извършен одит сред 6 и 9 юли на DG SANTE – това е органът на Европейски Съюз, който се грижи за сигурността на храните в границите на Съюза. Семействата на чиновниците на БАБХ са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки различен метод, единствено и единствено да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези диалози лицето безусловно плачеше. Това сподели заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Христанов описа, че вечерта на 6 юли е получил три болнични. „ Това е следващият метод да ни се показва, че има всесилие и те са над закона и да бъде саботирана активността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което към този момент има съответни имена, и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици “, съобщи заместник-министърът на земеделието.

Само от фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ страната ни е изгубила сред 250-300 млн. лева, счита Христанов. „ От другите действия, които продължаваме да проучваме, една от които е инсинераторите, подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лв.. Имаме към този момент първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме подготвеност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП “, съобщи Христанов.

Той добави, че съгласно общата оценка сме изгубили сред 400-500 млн. лева, от които 250-300 млн. лева са за последните 10 години и още 150-200 млн. лева от други сходни схеми.

„ Разликата сред количествата храни, в които са открити пестициди преди и в този момент, изключително в случай че вземем 35 дни предходната година и 35 дни тази година, в които към този момент е БАБХ, приказваме за 7-8 пъти по-големи размери храни, които в този момент връщаме поради повишени количества на пестициди. Очевидно БАБХ при остарялото ръководство е осигурявало чадър над тази активност, да не изпрати нито една инспекция “, добави той.

Христанов изясни, че за предходната година приблизително дневно на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ са били отхвърляни 6 тона храни за съществуване на пестициди, сега тази цифра е стигнала 22 тона храни дневно.

„ Около 30% от препаратите, употребявани за растителна отбрана са противозаконен импорт през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, сподели още той.

Без политически чадър цялата мрежа не е можела да действа, безапелационен бе той. „ Аз си направих труда да изровя всички въпроси, подадени от европейските сътрудници, от публицисти, от народни представители, от жители, Министерство на вътрешните работи и ОЛАФ, прокуратура за последните три години – това е една педя купче с документи с въпроси. някои от тях са доста съществени. Един от тях е от евродепутат от Ирландия, който споделя „ Докога ще продължава корупцията на българо-турската граница, от която са ощетени хиляди жители? “. Няма по какъв начин всички те да не са достигнали до най-високото равнище, до министър-председател. В множеството от случаите отговорите са напълно естествени, повърхностни и си проличава в действителност доста деен креативен метод да се направи всичко допустимо, само че да не се отговори всъщност на тези въпроси “, съобщи Христанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР