беше продадена на американската компания Material Bank. Базираната в Лондон

...
Коментари Харесай

Американската Material Bank придоби свързаната с България платформа Clippings

беше продадена на американската компания Material Bank. Базираната в Лондон Clippings има тясна връзка с България. Инженерният офис на компанията се намира в София, съоснователят на бизнеса Адел Закут има български корени, а един от вложителите в компанията и член на борда на шефовете е Спас Русев. Цената на продажбата не е обществено оповестена, само че по думите на Закут пред " Капитал " това е една от най-големите покупко-продажби на българската софтуерна стартъп сцена.

Американският покупател също създава платформа, само че за продажба на материали за произвеждане на дизайнерски мебели и аксесоари. С Clippings в портфолиото си Material Bank цели да разрасне услугите си към архитекти и дизайнери, стъпвайки на европейки пазари.
История на триумфа
Адел Закут и Том Малори основават компанията Clippings през 2014 година във Англия. Целта на младите бизнесмени, приключили архитектура в Architectural Association School of Architecture в Лондон, е да цифровизират мебелните каталози, да предложат транспарантно ценообразуване, отстъпки и проведена доставка на поръчките. Към момента платформата събира на едно място повече от 5 млн. продукта на над 650 разнообразни марката. Основните клиенти са архитекти и интериорни дизайнери, които купуват доста на брой артикули за обзавеждането хотели, заведения за хранене и офисни здания. Сред клиентите на Clippings са WeWork и Virgin Voyages.

От основаването си, компанията е минала през четири капиталови рунда. Първият е в размер на 535 хиляди паунда, обезпечени от бизнес ангели в края на 2014 година Сред тях е и Спас Русев - в този момент член на надзорния съвет на БТК и определен за покупател на тв доставчика " Булсатком ". Година по-късно Clippings си обезпечава нови 850 хиляди паунда през платформата за групово финансиране Crowdcube.

През 2017 година компанията получава финансова инжекция от 2.8 млн. паунда от европейския фонд за рискови вложения C4 Ventures.

През годините компанията употребява част свежия капитал за разширение на екипа си с бизнес звено в Лондон и инженерно в София. Към момента той се състои от близо 80 души, разграничени поравно сред двете местоположения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР