Беше поставено, че определени лични данни като постоянен адрес, телефон

...
Беше поставено, че определени лични данни като постоянен адрес, телефон
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

Беше сложено, че избрани персонални данни като непрекъснат адрес, телефон и имейли на самоосигуряващите се лица са забележими в регистъра БУЛСТАТ. Това не може да бъде несъмнено като нерегламентирано приключване на данни, тъй като те са забележими за хората въз основа на законова норма, която работи от 2005 година. Това съобщи в " Още от деня " правосъдният министър Надежда Йорданова.

Готови са законодателни промени, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание.

" Регистър БУЛСТАТ е аналогът на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за тези лица, които правят стопанска активност, само че по избрани критерии не са вписани като търговци. Той е извънредно значим за сигурността на стопанския оборот и по тази причина е доста значимо да има изясненост, резистентност и бистрота на лицата, които правят стопанска активност ", сподели тя.

Не е открита необикновена интензивност от еднакъв IP адрес или някакви други злонамерени дейности по отношение на регистъра. Има огромен интерес към указател БУЛСТАТ, сега, тъй като доста самоосигуряващи се лица желаят открият кой е новият им знак.



" Запозната съм с писмото на основния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е извънредно поредна. В България има институционален проблем със статута на основния прокурор, в това число има неоправдателно решение от Европейски съд по правата на човека - това е решението Колеви. То споделя, че в България липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор ", безапелационна е Йорданова.

Разделението на управляващите значи те също да имат разнообразни механизми за въздържане една на друга, счита Йорданова.

" Главният прокурор и прокуратурата като такава имат доста неприсъщи действия отвън привличането и поддържането на наказателно обвиняване, които би трябвало да бъдат лимитирани. Прокуратурата има много необятно присъединяване в административния развой, също така има много огромно припокриване сред разнообразни групи контролни органи и така наречен общ контрол за правда. Преповтарят се дейности, размиват се отговорности ", изясни правосъдният министър.

Според нея основният прокурор би трябвало да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални нравствени, които слага Конституцията и да извършва своите отговорности обективно.

" Независимо от това по какъв начин се споделя основният прокурор, ние ще настояваме за съответните дейности и при нужда - за преустановяване на мандата ", безапелационна е Йорданова.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР