Беше одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт,

...
Беше одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт,
Коментари Харесай

Лена Бориславова обяви две много важни решения на правителството

Беше утвърден законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт, с който във взаимоотношение с представители на Европейската прокуратура бяха признати промени, които са ориентирани към обезпечаване на самостоятелност и по-добро действие на Европейската прокуратура у нас. До този миг имаше основни функционални и други дефицити, които пречеха на работата на Европейската прокуратура. Това съобщи на брифинг представителят на кабинета „ Петков “ Лена Бориславова  Лена Бориславова Лена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и.

Тя прочете част от мнението на Европейската прокуратура в поддръжка на концепцията на българското държавно управление за промени в Закона за правосъдната власт. „ Предлаганите промени са наложителни и отразяват изцяло смисъла на регламента. Смятаме, че са нужни. Нещо повече – предлаганите промени обезпечават независимостта и безпристрастността на правосъдната власт. Те следва постоянно да са обезпечени, а службите, натоварени с следствието и наказателното гонене да бъдат в положение съответно да извършват функционалностите си. Независимостта на правосъдната власт допуска по-конкретно, че съответният правосъден орган е в положение да упражнява както съответните правила, по този начин и на процедура правосъдните си функционалности изцяло независимо, без да е йерархично привързан или зависещ на различен орган. Без да получава нареждания или инструкции, от който и да било, като по този метод е предпазен от външна интервенция или напън, които могат да накърнят независимостта на преценката на неговите членове и да повлияят на техните решения “, са претекстовете на Европейската прокуратура.

" В хода на съгласувателната процедура и публичното разискване законопроектът посрещна огромна поддръжка. Единственото негативно мнение беше на Прокуратура на Република България – че противоречал на Европейския правилник за Европейската прокуратура и на Конституцията на Република България. И двете групи съображения са несъстоятелни. Не се нарушава нито една конституционна норма. Очаквам Народно събрание оптимално бързо да одобри и прегледа този законопроект ", сподели правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Бориславова заяви още, че държавното управление ще подпише меморандум за съдействие с Базелския институт за положително ръководство. „ Той е самостоятелна експертна организация, която е учредена в Швейцария и е отдадена на работата по целия свят с обществените и частните структури за подсилване на ръководството, противопоставяне на корупцията и обвързваните с нея финансови закононарушения, както и възобновяване на отклонени активи “, уточни тя.

Говорителят на кабинета изясни, че съглашението за съдействие ще работи в три съществени посоки. „ Изграждане на потенциал за асортимент на чиновници на правоприлагащите органи и други проверяващи органи за реализиране на по-ефективно следствие, следене на активи и събирането на такива от противозаконна активност. На последващо място ще бъдат предоставени консултантски услуги по отношение на следене на съмнителни активи, които биха могли да се резултат от корупция. Трета съществена цел ще е прегледът на обсега на главните спънки в актуалната верига от дейности и структурни дефицити за противопоставяне на корупцията и предложение на вероятни решения “, добави Бориславова.

„ Нямаме самообладание за това съдействие. Това е организация с изключителна експертиза в региона на противопоставяне на корупцията. Това е първа крачка “, зави от своя страна правосъдният министър Надежда Йорданова.

По мотив информацията, че Прокуратурата ревизира министър Събев и вицепремиера Калина Константинова поради хакерската атака над „ Български пощи “, Бориславова съобщи: „ Разпитът на хора от кабинета – това няма да е изключение за Прокуратура на Република България в този мандат на държавното управление. Ще сме подготвени да спомагаме по всевъзможен метод за откриване на всякаква престъпност “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР