Беше обикновен ден в офиса на издателство Penguin, когато в

...
Беше обикновен ден в офиса на издателство Penguin, когато в
Коментари Харесай

Не става дума за вас!

Беше елементарен ден в офиса на издателство Penguin, когато в асансьора се засякох с президента на Paperback. „ Трябва да призная, че в действителност правя оценка, че се появи на срещата през вчерашния ден “, сподели той, а аз му благодарих. „ Харесва ми какъв брой сила вложи в презентацията си и по какъв начин развълнува екипа по продажби, това е, което има значение “, показа той.

Разговорът ни не продължи нататък, само че получих хвалба от директор-ветеран. Аз бях помощник редактор, който изкарваше по 32 хиляди $ годишно. Тогава, преди към едно десетилетие, владеех наличието си и говоренето ми имаше власт. И, почтено казано, комплиментът му не беше изненада. Повечето редактори на книги са интроверти, тъй че не беше мъчно да изпъкна в тази навалица.

Но няколко години по-късно, се замислих повече над това, че съм „ развълнувал екипа по продажби и това е в действителност значимото “. По време на сходни срещи редакторите нормално изчитат буквално едно изказване, което авансово са подготвили.

Президентът на Paperback обаче разбра, че аз съм там, с цел да оказа помощ за постигането на мечтан резултат.

Комуникацията би трябвало да обезпечава изясненост

Грешката, която множеството хора вършат в връзката си, е, че се концентрират върху тях самите – освен редакторът, който чете няколко пасажа, само че и ученият, който затрупва елементарния човек с терминология да вземем за пример.

Всеки човек комуникира решенията си от вероятността на личните си потребности – експертизата си, неналичието на интерес към определяне на контакт с аудиторията и така нататък

Вместо това, ефикасният комуникатор отстрани техническия диалект, с цел да дава отговор на упованията на аудиторията и да наподобява на място. Той споделя завладяващи истории и чудесно схваща 9-те най-важни думи в връзката – ефикасната връзка прави оценка повече реципиента, в сравнение с подателя на информацията.

Не става дума за вас

Никога не бих получил похвалата на президент на едно от най-големите издателства в света, в случай че се бях фокусирал върху личните си потребности – моите терзания, моите стремежи да направя положително усещане или обстоятелството, че няколко хиляди задания ме чакат на бюрото след края на срещата.

Взех всяко решение въз основата на един доста елементарен въпрос: Как да изразя това, което може да помогне на другите?

Оценявайки получателите на посланието ни пред самите нас, ще ги накараме да се върнат за още.

Нийл Гордън за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР