Беше направена първата копка за издигане на 111-метров пилон Рожен

...
Беше направена първата копка за издигане на 111-метров пилон Рожен
Коментари Харесай

В Родопите започна издигането на най-високия пилон в ЕС

Беше направена първата копка за издигане на 111-метров стълб " Рожен " в Родопите, оповестиха от фондация " Наследство в бъдещето ", чийто ръководител е Симеон Караколев и който е посочван за основател на плана.
Уточнява се, че изкопът за пилона ще е 1000 куб.м, като работата по него била подаяние за идеята от компанията " Артстрой " на Асен Соколов, който е ръководител на регионалното посланичество в Смолян на камарата на строителите, в която членуват най-големите строителни компании в страната.
Целият развой по издигането на пилона е планувано да завърши до начaлото на юли.
От фондацията акцентират, че на внушителния стълб ще се развее българския народен байрак най-високо в Европейския съюз и на най-високата надморска височина в целия свят - 1430 м над морското ниво.
За да се довърши планът, били нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на юни.
Допълва се, че послания от 28-те области на България щели да бъдат гравирани в основата на пилона върху плоча с карта с контурите на страната.
Откриването на пилона ще е съпроводено от " най-мащабния театър с исторически картини онлайн юридически в миналото у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската сцена Лили Иванова ".
Пилонът ще е с тегло 110 тона и ще бъде превозен до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 общоприети тира. Знамето на върха му ще бъде 1110 кв.м.
Според уредниците на самодейността височината на пилона от 111 м символизирала площта на България от 111 хиляди кв. км, както и 111 години от освобождението на Родопите от османско господство. В избора на мястото - Роженските поляни, също бил вложен смисъл - за обединяването на българите от две страни на една граница, като явно се има поради българи, които живеят в Гърция.
Инициативата за издигане на пилона е под патронажа на президента Румен Радев.
Фондация " Наследство в бъдещето " се самопредставя като възраждаща и опазваща българските обичаи, обичай, традиции и просвета. Сред плановете ѝ е основаването на най-голямото знаме в България с повърхност 7000 кв.м и тегло близо звук, както и събора " Рожен " за национално творчество и отглеждане на животни.
Симеон Караколев също по този начин е създател на Националния събор на овцевъдите в България и на Развъдната асоциация на млечни овце. Зад концепцията за пилона и веещия се нависоко трикольор застават и известни лица като някогашните футболисти Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и историкът проф. Андрей Пантев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР