Беше ми неудобно от живущите да минавам по Арда“ и

...
Беше ми неудобно от живущите да минавам по Арда“ и
Коментари Харесай

50 години тези улици в Айтос не са виждали асфалт, днес започна пълната им промяна

Беше ми неловко от живущите да минавам по „ Арда “ и „ Христо Кърджилов “, само че към този момент съм с гордо вдигната глава, отсече кметът Едрев

Две улици в Айтос, които в никакъв случай не са виждали асфалт, ще претърпят цялостна смяна. Кметът Васил Едрев и регионалният шеф на област Бургас проф. Мария Нейкова дадоха старт на този дълго чакан план. Те направиха първата копка пред живущите на улиците „ Арда “ и „ Христо Кърджилов “. На събитието участваха Стефан Чанков – основен инженер на компанията реализатор, общински съветници, а енорийският духовник Ромил Георгиев отслужи водосвет. 

Община Айтос задейства плана преди към три години, само че поради забавянето на средствата от страна на Държавен фонд „ Земеделие “ стартът е даден едвам през днешния ден. 

" Беше ми неловко през последните години да минавам по тях, тъй като хората непрекъснато питаха – „ Уж кандидатствахме за ремонт, а нищо не се случва ”. Кандидатствахме още през 2021 година, само че чак в този момент успяхме да стартираме по ред аргументи. На 11 януари 2023 година подисахме контракта с Държавна фирма „ Земеделие ”, реагирахме стремително, обявихме публичната поръчка и избрахме реализатор. Три години чакахме, само че дочакахме този незабравим миг “, сподели кметът при откриването на строителната площадка. 



Васил Едрев благодари на регионалния шеф проф. Мария Нейкова и посочи, че с нейна помощ е била придвижена цялата документи за плана към Държавна фирма „ Земеделие ”. 

“Няма нищо по-хубаво от това да забележим резултата от нашия труд. Изключително съм щастлива, че стартира построяването и слагането на пътна настилка на още нови улици в Айтос, паркинг, тротоари и детска площадка. Благодаря на кмета Васил Едрев, общинската администрация и на  общински съвет-Айтос за положителното партньорство и положителната екипна работа. Удоволствие беше да видя и част от моите студенти - сътрудници адвокати, които са част от екипа на Община Айтос ”, сподели от своя страна регионалният шеф проф. Мария Нейкова.

 



Проектът е на стойност близо 402 хиляди лева, а реализатор е " Пътно строителство " ЕООД – Бургас. Дейностите включват напълно построяването на тротоарни настилки и асфалтиране. Стефан Чанков изясни, че срокът за осъществяване на двете улици е 50 дни. Първо започва ремонтът на ул. „ Арда “, само че евентуално след няколко дни машините ще работят и по „ Христо Кърджилов “. Така двете улици редом ще бъдат направени. Ако пък метеорологични условия разрешават, дейностите по плана могат да приключат преди планувания период, изясни още представителят на фирмата-изпълнител. 

Кметът Васил Едрев пък сподели, че имат хрумвания след плана да се построи паркинг на празното място, което ще остане след плана. То се намира сред двете улици, където през днешния ден бе ситуирана строителната техника. Ще има и съвременна детска площадка, отговаряща на всички стандарти, даде обещание Едрев. 

 



Едрев прикани живущите на двете улици да бъдат коректив при осъществяването на плана, в случай че имат въпроси.

По двете дълги улици живеят почти 300 фамилии. Част от тях пристигнаха на първата копка, с цел да станат очевидци на този по този начин чакан миг. 

Възрастната Ася сподели пред наш кореспондент, че живее на улица „ Христо Кърджилов “ повече от 40 години и за нея днешният ден е като осъществен сън. Тя изясни, че при всеки дъжд двете прилежащи улици се трансформират в реки, а за живущите е същинско тестване да преминат по тях. А преди формалната гала той поздрави отец Ромил по случай рождения му ден и му сервира подарък от името на Общинска администрация.

 



„ Дори за малко разстояние си хващаме такси. Виждате какви кратери има тук. Не мога да допускам, че ще имаме асфалт и тротоари, по които ще можем да се движим обикновено. Ако сложат и пейки за нас, бабите, ще сме още по-щастливи “, сподели Ася. След формалното разкриване кметът Васил Едрев отиде при тях, с цел да чуе потребностите им. 

 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР