Берт Траутман е роден на 22 октомври 1923 г. в

...
Берт Траутман е роден на 22 октомври 1923 г. в
Коментари Харесай

Как се превъзпитава нацист: Историята на Берт Траутман, който игра мач със счупен врат

Берт Траутман е роден на 22 октомври 1923 година в Бремен, Германия. Синеок и рус, Траутман е артикул на бурния политически климат в страната след Първата международна война. Той израства заобиколен от нацистката агитация, упреква евреите за икономическите проблеми на страната и има вяра, че някои германци, като него, са представители на „ висшата расата “.

Затова не е изненадващо, че той се причисли към хитлеровата юноша, когато е на 10. По-късно сподели: „ На тази възраст просто искаш завършения. Беше като американските бойскаути. Беше занимателно – спорт, спорт, спорт. Твърдението, че тогава сме били нацисти, е нелепост. Промиването пристигна по-късно. “

 Bremen montage

Родното място на Берт Траутман – Бремен

И промиването е съществено:

Когато войната стартира, той с неспокойствие се записва непринудено за немската войска.

След съвсем 3 години на Източния фронт, останал един от 100-те живи бойци от своя полк от в началото 6000 индивида, през март 1945 година Берт взема решение да дезертира от немската войска. Той се насочва към дома си в Бремен, пробвайки се да избегне силите и от двете страни на багра. „ Блуждаех, до момента в който не падна нощта. Озовах се покрай някакво село. Беше непоносимо безшумно. Влязох в една плевня да преспивам, само че от нищото изскочиха американци. “ Те го карат да се обърне с ръце на тила. „ Чух пушките им да зареждат – щяха да ме гръмнат. “ Но по някаква причина не го вършат. „ Нямам визия за какво, само че командирът им просто сподели да се махам. Така и направих. Тичах и тичах, само че се натъкнах право на шест английски бойци. Те не бяха толкоз благи. “

Докато последователно изоставя нацистката идеология, Берт в свободното си време играе футбол – занимание, което има още от дребен и за което му дават документ за спортни достижения, подписан от самия президент. 22-годишният юноша бързо става звезда в лагера. Той играе като халф, до момента в който не минава на врата откакто получава травма.

След като е освободен от лагера през 1948 година Траутман взема решение да остане във Англия, като работи за държавното управление, разоръжавайки бомби. Той също по този начин продължава да играе вратар – полупрофесионално за Сейнт Хелънс Таун. Талантът бързо се вижда и Манчестър Сити му предлага позиция през 1949 година Но в случай че имаш някогашен награждаван немски боец в отбора си, не седи добре пред хората, изключително толкоз скоро след войната и изключително измежду еврейското население. Затова навалица от над 20 000 души стачкува пред стадиона и изпраща писма, в които се подиграват на тима за привличането на някогашен член на Луфтвафе.

 Bert Trautmann's Neck Brace

Яката, с която е превързан след случая

Въпросният случай става на 5 май 1956 година по време на финала за Купата на футболната асоциация, по-известна като ФА Къп, сред Манчестър Сити и Бирмингам Сити. През второто полувреме резултатът е 3-1 за Манчестър Сити. Траутман пази вратата, когато неприятелски състезател, Питър Мърфи, се опита да вкара. Траутман се хвърля за топката и коляното на Мърфи го удря зад ухото.

Въпреки тази „ мъгла “, той съумя да направи няколко значими спасявания в последните минути на мача.

По време на церемонията за раздаването на медалите принц Филип показва, че врата на Траутман наподобява крив, само че Траутман не го приема съществено и даже отива на банкета след мача, макар че го боли и не може да обърне глава.

Рентгенът разкрива, че има пет дислокирани прешлена, единият от които строшен на две. Единствената причина да не е неподвижен или мъртъв е, че един от другите дислокирани прешлени е притиснат компактно към частите на счупения като по този начин им пречи да мърдат.

Траутман продължава да играе откакто се възвръща от травмата, а през 1964 година се пенсионира. Той умира на 89-годишна възраст в дома си в Испания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР