Берое е един от традиционните отбори в българския елит. 12

...
Берое е един от традиционните отбори в българския елит. 12
Коментари Харесай

Берое си пропомни най-славният ден в историята на клуба

Берое е един от обичайните тимове в българския хайлайф. 12 април обаче е по-специален за всички, които по един или различен метод са свързани със старозагорския клуб. На днешния ден преди 35 години заралии подвигат шампионския трофей като първенци на България. По този мотив формалната страница излезе с ретроспекция на въпросния златен сезон.

"Днес означаваме един специфичен ден за всички „ беройци “! Нека си напомним:

На 12 април 1986 година Стара Загора означи най-радостния си футболен миг. Берое победи с шампионската купа на България след един страховит сезон. На 12 април 1986 година 40 000 фенове на стадиона под Аязмото пеят „ Берое първенец “, до момента в който футболистите вършат почетна обиколка на стадиона в чест на извоюваната купа. Най-накрая най-смелите фантазии на почитателите са се сбъднали. Берое е станал първенец!

Продължаваме с бр. 25 на рубриката „ Берое в елита “ в формалния уебсайт на клуба, която е обвързвана с присъединяване на обичания тим в елита на българския футбол. Поредицата е отдадена на юбилея „ 100 години проведен футбол в Стара Загора “, който ще бъде празнуван през тази 2016 година Чрез „ Берое в елита “ ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, кавги, рядкости. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е показана със съдействието на Христо Христозов и с помощта на алманаха „ Футболът в града на липите “ от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата графа е от книгата „ Корените на ПФК Берое “ от Наньо Нанев.

1985-86 година – Шампиони

В този брой на рубриката ще ви разкажем всичко най-интересно за един от най-паметните сезони в цялата история на „ Берое “ – шампионския. Всеки един последовател, който е бил очевидец на случилото се през 1985/86 година в никакъв случай няма да го не помни, тъй като тогава фантазията се трансформира в действителност. На 12 април 1986 година „ Берое “ най-накрая е първенец на България…но дано стартираме хронологично.

Преди началото на сезона в отбора има няколко промени. Новите имена са единствено две – Стоян Бончев и Мюмюн Кашмер, който е мечтан от много време. „ Берое “ обаче се разделя и с две от легендите си – Коста Костов и Георги Стоянов. Сред освободените са куп играчи с малко игрови минути – Атанас Баценков, Койчо Коев, Спас Кузов и Цветомир Дерменджиев. Николай Демирев пък е преотстъпен на „ Чирпан “. Начело на отбора като старши треньор застава Евгени Янчовски, който наследява Петко Петков на поста.

„ В началото никой не ни слагаше в сметките за купата. Ние обаче имахме страховит колектив, който бе в основата на всичко. Постепенно набрахме самочувствие и дадохме всичко от себе си за купата. Някои се пробват да омаловажат триумфа ни, тъй като нямало „ Левски “ и ЦСКА, само че те си бяха там със същите играчи. Просто им бяха сменили имената. “, споделиха петима от първенците в бр. 4 на предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ. И в действителност в самото начало никой от експертите не поставя „ Берое “ в сметките си.

Отборът обаче потегля отлично в шампионата и в този брой на рубриката ще ви представим всички срещи – мач по мач, тъй като всеки един има значение за крайната цел.

В първи кръг в Стара Загора гостува отборът на „ Черно море “, който е победен с 3:0, след три дебютни гола на Кашмер. Във втори кръг е реализирано тъждество 2:2 в Плевен против „ Спартак “, което носи 1 т. (в този сезон още веднъж важи правилото за 0 т. при нулево реми). Домакините повеждат с два гола, посредством Лазаров и Гетов, само че Йордан Митев се разписва за крайното 2:2 с попадения през втората част. В трети кръг идва дуелът с „ Тракия “ под Аязмото. Тогава към момента не е ясно, че това ще бъде главният съперник за купата. 23 000 души са на стадиона, с цел да гледат един същински театър. Кашмер открива още в 1-та минута, а Бончев удвоява след още 5 минути – 2:0. Пашев понижава в 12-та минута, само че Танко Танев в 28-та още веднъж прави разлика от две попадения. Последния гол в мача идва в 73-та минута, когато още веднъж Атанас Пашев се разписва за крайното 3:2. В идващия кръг идва нова победа. Отново в Стара Загора е надвит „ Етър “ с 3:1. Гостите повеждат посредством Лъхчиев, само че Кашмер изравнява преди почивката. През втората част „ Берое “ обръща дефинитивно мача с гол на Венелин Сивриев в 70-та и ново попадение на Кашмер в 83-та.

И тук идва 5 кръг – гостуването във Враца. Всички играчи след време споделят, че тъкмо след този мач са погледнали по-смело към своите фантазии. Това е бил основният миг. „ Ботев “ имат сериозен тим през тези години, а по традиция „ Берое “ играе мъчно във Враца. Кашмер обаче бележи нови два гола и на сметката му към този момент има 8 попадения до този миг. „ Берое “ води с 0:2 до 15-та минута, а по-късно Ивко Ганчев демонстрира своята класа и избавя редица положения, с цел да резервира резултата. Кашмер открива резултата и в идващия мач – семейството на „ Локомотив “ (София), а Бончев оформя крайното 2:0 за следващата победа през сезона. В 7 кръг идва първата загуба. Двубоят е против „ Средец “ в столицата. „ Беройци “ откриват посредством Радко Калайджиев в 10-та минута, а Славков изравнява в 25-та. След три минути Кашмер дава нова преднина за „ Берое “, само че в 32-та Стойчо Младенов още веднъж изравнява – 2:2. Преди почивката е отсъдена дузпа за „ Средец “, която е осъществена от Славков, а 5 минути след началото на втората част домакините получават и втора дузпа, която още веднъж Славков вкарва за крайното 4:2.

В 8 кръг „ Берое “ побеждава „ Спартак “ (Варна) с 1:0 след гол на Танко Танев в 68-та минута, а в идващия идва втората загуба, която идва и със сериозна доза шанс. В последните секунди домакините от „ Академик “ (Свищов) бележат посредством Христов. Победният ход обаче продължава в идващите два кръга. Първо е мачът с „ Локомотив “ (Пловдив), които повеждат в 15-та минута посредством Садъков, само че „ беройци “ обръщат с два гола на Стоян Бончев – 2:1. В 11 кръг е реализирана чиста победа в Русе с голове на Васил Драголов и Мюмюн Кашмер – 0:2 против „ Дунав “. Първата загуба на точки вкъщи идва в семейството на „ Сливен “. Бончев дава преднина, само че Вълчев изравнява за „ точково “ 1:1.

Във съдбовния 13 кръг има нова драма. Този път в Благоевград. „ Пирин “ повежда още в самото начало, посредством Костов, a Теньо Минчев изравнява в 17-та минута. През втората част „ беройци “ обръщат с гол на Петко Мароков, само че Михтарски изравнява на собствен ред в 66-та минута. Седем минути по-късно е развръзката, когато Облаков дава успеха за своя отбор с гол от очевидна засада – 3:2 за „ Пирин “. В предпоследния есенен мач „ Берое “ приема „ Витоша “ пред 30 000 души на стадиона, които са в възторг след гол на Кашмер в 35-та минута, който се оказва и надвит. В последния мач за годината „ Славия “ нанася първата по-сериозна загуба на „ Берое “ за годината, която коства и първото място преди паузата, само че с еднакъв брой точки с „ Тракия “. „ Белите “ печелят в София с 5:2, откакто обръщат мача от 0:2, пристигнала с голове на Стоян Бончев. В допълнение два от головете за „ Славия “ са след дузпи, а Стойков е изпъден от игра.

Пролетния дял обаче започва незабавно и първите три кръга са през декември. Причина е присъединяване на България на Световното състезание в Мексико. Новото завъртане стартира с две победи – 1:2 във Варна над „ Черно море “ с голове на Минчев и Митев и 1:0 над „ Спартак “ (Плевен) под Аязмото. Победата идва след нов гол на Йордан Митев. Последния мач за 1985 година е посещение на „ Тракия “ в Пловдив на 21 декември. Двубой, който ще остане във фолклора, само че и един от най-злощастните в цялата история. Като цяло до този миг двата отбора се движат редом и с съвсем идентичен брой точки. Преди мача „ Берое “ е на 1 място с две точки задатък.

Няколко дни преди борбата в Пловдив „ Берое “ гостува на „ Мадара “ (Шумен) за Купата на Съветската войска. Двубоят е извоюван, само че след него съвсем всички играчи са натровени с храна и имат стомашно-чревно разстройство. Молбата за отсрочване на срещата е отхвърлена. Коремните болки не са минали и в деня на мача с „ Тракия “, който се играе пред 16 000 души. Подпомагани и от съдията Богдан Дочев домакините повеждат с 3:0 след две извънредно противоречиви дузпи до 30-та минута. Кашмер бележи почетно в 41-та минута, само че след единствено още две минути идва нов подарък – дузпа за 4:1. През второто полувреме „ беройци “ едвам се движат на терена и напълно разумно получават нови 4 гола за крайното 8:1. Тежък удар, само че не и неизпълним, тъй като има тъждество в точките.

Пролетта стартира доста добре. Победен е „ Етър “ във Велико Търново с 1:2, след следващ поврат през сезона. Головете на Кашмер и Минчев с изключение на успеха дават и точка преднина пред „ Тракия “, поради тъждество на „ жълто-черните “ в Русе. В идващия кръг е победен „ Ботев “ (Враца) с 4:1 под Аязмото. Попаденията са дело на Драголов, Кашмер, Митев и Динев. Преднината е непокътната и след идващите два дуела, в които „ Берое “ побеждава „ Локомотив “ (София) в „ Надежда “ още веднъж с 1:4 след хеттрик на Кашмер и гол на Митев, както и победа над „ Средец “ в Стара Загора с 1:0, след ужасно воле на Кашмер в 15-та минута.

Идва 23 кръг, в който „ Берое “ позволява неточност с тъждество, само че то се оказва печелившо. Двубоят на „ зелените “ във Варна приключва 1:1 след гол на Драголов, а „ Тракия “ не взима точки поради нулево реми в Благоевград. Така преднината на „ Берое “ става 2 пункта. В идващия дуел е победен „ Академик “ (Свищов) с 4:0. Попаденията са дело на Драголов, Динев и Кашмер на два пъти. В 25 кръг и двата кандидата за купата губят своите мачове. „ Берое “ е надвит с 1:0 от „ Локомотив “ в Пловдив, а „ Тракия “ губи в София от „ Витоша “ със същия резултат. Мачът в Пловдив също не минава без кавги. В 75-та минута единствено съдията вижда, че Ивко Ганчев е направил с една крачка над разрешените съгласно правилника три и отсъжда заобиколен свободен удар в наказателното поле. Сотиров се разписва в интерес на безконечния си противник „ Тракия “. Пет мача до края.

Васил Драголов носи успеха с 1:0 над „ Дунав “, с цел да резервира върха за своя отбор. Следва трагичен 27 кръг. „ Берое “ не съумява да победи в Сливен, завършвайки 0:0, което не носи точки. Хиляди старозагорци са на мача, а Кашмер даже пропуща дузпа, която би дала нови 2 т. на върха, тъй като „ Тракия “ губи от „ Славия “. Три мача – три финала. Първият е извоюван – 2:0 над „ Пирин “ с голове на Кашмер и Митев. Така в идващите два мача „ Берое “ се нуждае от най-малко 3 т. Две от тях обаче идват още в предпоследния кръг, когато „ зелените “ за пръв път побеждават „ сините “ в столицата. Цветков дава преднина за „ Витоша “, а Кашмер изравнява. До почивката упражнението се повтаря – Марков прави 2:1, а Митев прави 2:2. Васил Драголов носи успеха с попадение в 68-та минута и „ Берое “ е единствено на точка от купата. В последния кръг противник ще бъде „ Славия “.

На 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от черквата „ Света Троица “ стартира утринната си молитва с думите: „ Господи, не помни през днешния ден за нас, само че помогни на „ Берое “ да стигне до купата! “ И като че ли и господ оказва помощ! 40 000 фенове се стичат на стадиона на популярната дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решителен. След края на мача стадионът пее „ Берое първенец “ и насладата е неописуема.

Tрофеят е връчен на „ Берое “ седмица по-късно в бенефисен мач против „ Локомотив “ (София). Тъй като президентът на БФС не участва на награждаването от футболната централа изпращат неговия заместител Петър Сучков. Точно в 18:00 на 19 април 1986 година капитанът на тима Теньо Минчев подвига трофея със сълзи от наслада на очите си! „ Берое “ е първенец! Мечтата към този момент е реалност…

„ Берое “ печели купата след 43 т., извоювани след изиграването на 30 мача. В тях са реализирани 20 победи, 4 равенства и 6 загуби. Головата разлика е 55:36.

Състав: Илия Илиев и Ивко Ганчев – 30 мача; Мюмюн Кашмер и Кънчо Кашеров – по 29 мача; Венелин Сивриев и Стоян Бончев – по 27 мача; Теньо Минчев и Йордан Митев – по 26 мача; Стойко Стойков – 23 мача; Васил Драголов и Пламен Липенски – 22 мача; Стефан Динев – 21 мача; Петко Тенев – 20 мача; Танко Танев – 19 мача; Петко Мароков – 13 мача; Кольо Ганев – 8 мача; Христо Белчев – 7 мача; Радко Калайджиев – 4 мача; Валентин Грудев – 1 мача;
Старши треньор – Евгени Янчовски

Голмайстори: Мюмюн Кашмер – 23 гола; Стоян Бончев, Йордан Митев и Васил Драголов – по 7 гола; Теньо Минчев – 4 гола; Танко Танев и Стефан Динев – по 2 гола; Венелин Сивриев, Петко Мароков и Радко Калайджиев – по 1 гол;

Всички резултати, съгласно класирането:

1. Берое

2. Тракия (Пловдив) – 3:2 и 1:8

3. Славия (София) – 1:0 и 2:5

4. Средец (София) – 1:0 и 2:4

5. Витоша (София) – 1:0 и 3:2

6. Сливен – 1:1 и 0:0

7. Локомотив (Пловдив) – 2:1 и 0:1

8. Спартак (Варна) – 1:0 и 1:1

9. Локомотив (София) – 2:0 и 4:1

10. Етър (Велико Търново) – 3:1 и 2:1

11. Академик (Свищов) – 4:0 и 0:1

12. Ботев (Враца) – 4:1 и 2:0

13. Пирин (Благоевград) – 2:0 и 2:3

14. Спартак (Плевен) – 1:0 и 2:2

15. Черно море (Варна) – 3:0 и 2:1

16. Дунав (Русе) – 1:0 и 2:0

хазаин: 14 победи, 1 тъждество и о загуби – 30:6

посетител: 6 победа, 3 равенства и 6 загуби – 25:30



Любопитно:

– „ Берое “ отпада в шампионата за Купата на България още от първия противник – Спартак (Плевен) след 2:2 и дузпи.

– За Купата на руската войска е отхвърлен първия противник – „ Мадара “ (Шумен) с 0:2. Във втори кръг обаче „ зелените “ още веднъж губят с дузпи. Този път от „ Родопи “ (Момчилград) след 1:1 в постоянното време.

– Ивко Ганчев е определен за „ Най-добър вратар на шампионата “

– Мюмюн Кашмер остава на 2 място в класацията за „ Голмайстор на шампионата “.

– За пръв път след 1977 година някой състезател на „ Берое “ минава границата от 20 попадения в един сезон.

– Тимът играе и доста интернационалните срещи:

„ Берое “ – „ Унион “ (Берлин, Германия) – 1:1 в Стара Загора

„ Берое “ – „ Динамо “ (Минск, Беларус) – 0:3 в Сливен

„ Берое “ – „ Арарат “ (Ереван, Армения) – 3:2 във Варна

„ Берое “ – „ Динамо “ (Киев, Украйна) – 3:1 в Стара Загора

„ Берое “ – „ Мерих “ (Хартум, Судан) – 1:1 в Судан

„ Берое “ – „ Ахли “ (Медина, Саудитска Арабия) – 2:0 в Судан

„ Берое “ – Ал Хилял (Хартум, Судан) – 2:1 в Судан

„ Берое “ – „ Татабаня “ (Унгария) – 1:1 в Стара Загора

„ Берое “ – „ Шиофоки “ (Унгария) – 0:0 в Стара Загора

„ Берое “ – ЛКС (Лодз, Полша) – 3:2 в Полша

„ Берое “ – „ Гурник “ (Валбрих, Полша) – 0:1 в Полша

– Васил Драголов е част от националния тим на Бъгария за Световното състезание в Мексико, а Йордан Митев и Петко Тенев са в олимпийския тим на България.

– Средна посещаемост за сезона вкъщи е 17 700 души ", написа уеб сайтът на Берое.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР