Берлинският симфоничен оркестър е сред водещите оркестри в света. Проследимата

...
Берлинският симфоничен оркестър е сред водещите оркестри в света. Проследимата
Коментари Харесай

Берлинската филхармония ще празнува 450 години с концерти по дворчета

Берлинският симфоничен оркестър е измежду водещите оркестри в света. Проследимата му история като обичаен непрекъснат струнен състав стартира от 1570 година . Тогава е учреден е курфюрста Йоаким І (1505-1571) от Бранденбург като придворна музикална групировка, която дава основата на актуалните типичен музикални сформира. Оркестърът свири и в оперни, и в балетни постановки. През годините са го дирижирали известни диригенти като Феликс Менделсон Бартолди, Джакомо Майербер, Рихард Вагнер, Рихард Щраус, Херман Абендрот, Бруно Валтер, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт декор Караян и доста други. Днес симфоничният оркестър и Берлинската опера са под управлението на фамозния пианист и диригент – роденият през 1942 година в Буенос Айрес - Даниел Баренбойм.

Във връзка с 450-годишнина от основаването на филхармонията са издадени 15 компактдиска със записи на нейни осъществявания под палката на разнообразни диригенти. Сред изпълняваните композитори попадат, с изключение на „ обичайните “, Моцарт и Бетовен, също и Вагнер, Бизе, Брамс, Рихард Щраус, Дворжак, Прокофиев, Шуберт, Чайковски и доста други, като доста от творбите са изпълнени без доста истински тълкования, допустимо най-близко до оригинала.

Съвсем естествено оркестърът желае при честването на юбилея да зарадва вярната си аудитория. Но при сегашните противоепидемиологичниусловия това е невероятно – нито в зала, нито навън с подредени столчета. Все отново оркестрантите избират да свирят пред жива аудитория, а не пред празни зали и „ цялостни “ екрани. И по тази причина са намерили автентично решение – музикантите ще отидат при публиката, т.е. ще отидат да свирят във вътрешни дворове, а жителите им ще излязат да ги слушат от балконите си или от прозорците. Така ще се съблюдава наложителното разстояние сред хората.

Такива осъществявания ще има два пъти в седмицата през месец юни. Разбира се, инструменталният състав ще бъде камерен, концертът ще трае към 30 минути, а програмата ще бъде разнообразна, без да бъде авансово конкретизирана. Най-демократичното е, че тези, които желаят да чуят оркестъра, могат по интернет да показват „ кандидатурата “ си за някой от осемте концерта, като приложат фотография на пространството – вътрешният двор, както и метод за определяне на контакт и малко пояснение - вид „ мотивационно “ писмо за какво живеещите на съответното място биха се радвали да са домакини на подобен „ частен “ концерт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР