Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски

...
Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски
Коментари Харесай

Срещата в Берлин подкрепи примирието в Либия

Берлинската среща за Либия събра главните поддръжници на враждуващите либийски лагери

" Знаем, че не сме разрешили всички проблеми в Либия през днешния ден, само че се стремим към набирането на нова инерция ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел след Берлинската среща за Либия в неделя. Меркел уточни, че присъстващите съществени поддръжници на враждуващите либийски лагери са постигнали единодушие, че нестабилното помирение в Триполи през миналата седмица би трябвало да се трансформира в непрекъснато прекъсване на огъня, с цел да може да протече следващ политически развой.

Специална комисия, формирана от петима военни представители от всяка от враждуващите страни, ще съблюдава примирието, като външните сили, дейни в Либия, са се съгласили да потвърдят съществуващото оръжейно ембарго на Организация на обединените нации и да спрат превозването на оръжие там. Срещата в Берлин обаче беше засенчена от блокадите на петролни полета от силите, лоялни на командира Халифа Хафтар, които могат да се отразят отрицателно на производството на нефт в Либия, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Размяна на артилерийски огън

Наскоро Турция съобщи, че ще изпрати войски в Триполи, както и подкрепяни от Анкара бойци от Сирия в поддръжка на премиера на основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС) Файез Сарадж. Командващият Либийската национална войска (ЛНА) Хафтар пък разчита на поддръжката на Египет, ОАЕ, съветски наемници и африкански войски. Той участва на Берлинската среща, въпреки че напусна диалозите за прекъсване на огъня в Москва предходната седмица.

Въпреки че през последните 10 дни се следи мъртвило в боевете в Либия, Al Jazeera оповестява за замяна на артилерийски огън към столицата късно в неделя. Хафтар и Сарадж не са се срещнали в Берлин, което единствено акцентира какъв брой е огромна пропастта сред тях.

" Изходна точка " за мир

" Призивът за прекъсване на огъня от Русия и Турция спомогна за понижаване на боевете преди седмица. Не губим вяра, че разговорът ще продължи и спорът ще бъде позволен ", съобщи съветският президент Владимир Путин преди срещата с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Италианският външен министър Луиджи ди Майо пък назова събитието в Берлин " изходна точка " за постигането на помирение и за прекъсването на търговията с оръжие в Либия.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел разяснява, че Брюксел ще разиска всички способи за поддържане на примирието в Либия, само че всяко съглашение за мир ще има потребност от действителна поддръжка от Европейски Съюз. Попитан дали Съюзът обмисля да изпрати военна мироопазваща задача в Либия, той съобщи, че всяко помирение се нуждае от някой, който да обезпечи неговото съблюдаване: " Някой би трябвало да го съблюдава, да го държи под надзор ". Кризата заплашва петролното произвеждане на страната

Между 80 и 90% от производството на нефт в Либия ще бъде наранено от блокадата на петролни залежи и терминали от последните дни. Това предизвести представител на Националната петролна компания на страната, следена от Правителството на националното единодушие (ПНС) в Триполи, оповестява Reuters. Приходите от този бизнес са главните за страната.

Кризата назря преди конференцията в Берлин - поддръжници на Хафтар затвориха редица петролни залежи и пристанища в страната, като сътвориха капацитет за стесняване на производството с 800 хиляди барела или близо две трети. Племенни водачи в източната част на страната блокираха работата и на пристанища в региона в опит да засилят натиска върху подкрепяния от Организация на обединените нации кабинет в Триполи. Те упрекнаха ПНС, че с приходите наема бойци, които да се борят против Хафтар (сирийци, изпращани от Турция, съгласно голям брой източници). Говорител на Националната петролна компания предизвести, че в случай че тази обстановка продължи, производството на нефт ще би трябвало да се ограничи до 72 хиляди барела нефт на ден при всекидневно количество малко над 1.2 млн. барела през последните месеци.

Под контрола на Хафтар са териториите, в които се намират съвсем всички залежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР