Берлин ще има най-накрая нов кмет. След три тура на

...
Берлин ще има най-накрая нов кмет. След три тура на
Коментари Харесай

След три тура на гласуване Берлин получи консерватор за първи път от 20 години

Берлин ще има най-сетне нов кмет. След три тура на гласоподаване в градския парламент, отпред на немската столица застава представителят на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) Кай Вегнер, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

След като на първите два тура не му доближаваше малко, с цел да получи утвърждението на локалните парламентаристи, на вчерашното скрито гласоподаване 50-годишният Вегнер събра 86 гласа, тъкмо толкоз, колкото са мандатите на ХДС и съдружните им сътрудници от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в локалния парламент.

Против кандидатурата на Вегнер гласоподаваха 70 локални парламентаристи. Впоследствие парламентарната група на крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) разгласи, че на третия тур е подкрепила консервативния претендент.

На първи тур политикът от ХДС събра 71 гласа, на втория 79 - при нужни 80, с цел да ръководи Берлин. Представителите на ХДС и ГСДП се упрекнаха взаимно за проваленото избиране на Вегнер при първите две гласувания.
Коалицията сред християн-и социалдемократите беше формирана на изборите за локални органи на самоуправление в Берлин, състояли се през 2021 година Това стана, откакто отпреди две години на съображение, че са били позволени немаловажни нарушавания в изборния развой. След повторните избори първа политическа мощ стана ХДС. Така Вегнер става първият кмет на Берлин от християндемократите.

Въпреки че неловкото състояние, в което бе подложен Вегнер, наподобява незначително спрямо това, което претърпя ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, методът, по който стана избирането му подсети за това на някогашния кмет от ГСДП Клаус Воверайт през 2006 година, който зае поста едвам след гласоподаване в два тура.

Вегнер ще бъде първият кмет на Берлин от ХДС след Еберхард Дипген, който управляваше столицата до 2001 година Новото съдружно ръководство на консерваторите и социалдемократите заменя обединението сред ГСДП, крайнолявата партия " Левите " и Зелените, която беше на власт в немската столица от 2016 година

В навечерието на вчерашния избор в редиците на социалдемократите избухна противоречие, защото по-младите им представители отказваха изрично да поддържат Вегнер.

Гласуването постави завършек на ръководството на към този момент някогашния кмет Франциска Гифай, която става сенатор (министър) по икономическите въпроси. В Берлин, който съгласно федералното устройство на Германия има статут на обособена провинция, министрите в районното държавно управление се назовават сенатори, а общинският съвет (местният парламент) се назовава Сенат, кметът от своя страна е ръководител на Сената и началник (премиер) на провинцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР