Берлин иска да диверсифицира бизнес интересите си в Азия и

...
Берлин иска да диверсифицира бизнес интересите си в Азия и
Коментари Харесай

Хабек: Германия трябва да намали зависимостта си от Китай

Берлин желае да диверсифицира бизнес ползите си в Азия и да стане по-малко подвластен от Китай, съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек в изявление, представено от „ Политико ”.

" Ние, несъмнено, се интересуваме от търговия с Китай, само че не от глупава търговия с Китай ", сподели министърът.

Той съобщи, че нахлуването на Русия в Украйна е подчертало заплахата от несъразмерна взаимозависимост от една страна.

" Стоките, които идват от сериозни браншове като телекомуникации, енергетика, чипове и полупроводници, би трябвало да бъдат предпазени ", сподели Хабек. " Това не значи, че няма опция да се прави бизнес. Но би трябвало да се погрижим да имаме [наш] личен суверенитет в тази област и точно по този начин действаме в този момент. "

Миналата седмица Хабек блокира опцията китайски вложители да закупят немски цех за чипове, като съобщи, че страната би трябвало да отбрани основни промишлености от евентуални закани за сигурността.

Министърът съобщи, че може да има някои браншове, в които китайските вложения биха били " проблематични ", в това число в летища, лечебни заведения или пристанища.

Коментарите му идват, откакто предишния месец Берлин даде зелена светлина на китайската държавна компания Cosco да придобие част от терминал в стратегически значимото пристанище Хамбург. Инвестицията в пристанището беше смекчена версия на това, което Cosco в началото предвиждаше, само че въпреки всичко провокира неразбиране в ръководещата коалиция в Берлин. Хабек, който се опълчи на инвестицията, уточни, че договорката е била размита.

" Мисля, че това е единствено половинчата мярка, половинчата победа в прочут смисъл ", сподели Хабек. " Но ние би трябвало да имаме единение в кабинета. И това беше единственият метод да се реализира това единение. Така че това е стъпка напред, само че не е целият път. "  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР