Berkshire Hathaway е придобила близо 10,5 млн. акции на Occidental

...
Berkshire Hathaway е придобила близо 10,5 млн. акции на Occidental
Коментари Харесай

Berkshire Hathaway придоби акции на Occidental Petroleum за $588,7 милиона

Berkshire Hathaway е придобила близо 10,5 млн. акции на Occidental Petroleum през тази седмица за към 588,7 млн. $.   Това заяви Reuters, цитирайки информация в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати.   С тези покупки делът на Berkshire в Occidental доближава към 27%.   Компанията има и привилегировани акции и варанти за придобиване на още 83,8 млн. акции на Occidental за 4,7 милиарда $, или 56,62 $ за брой.   Акциите бяха получени като част от договорка, която оказа помощ на Occidental да финансира покупката си на Anadarko Petroleum през 2019 година Сделката има капацитет да усили общата благосъстоятелност на Berkshire до 33%.   Occidental затвори на цена от 57,22 $ в сряда.   Berkshire последно купи акции на Occidental на 25 октомври и закупи дял от 25,8% на стойност почти 14,4 милиарда $, напомня Reuters.

  Компанията Berkshire Hathaway е благосъстоятелност на милиардера Уорън Бъфет и има десетки водещи компании в промишлеността зад Океана, в това число няколко енергийни холдинга, железопътната компания BNSF, водачът в автомобилното обезпечаване Geico, както и акции за стотици милиарди долари, в това число в софтуерния колос Apple.

От няколко седмици процесите в компанията се наблюдават с изключително внимание от интернационалните наблюдаващи, след гибелта на дългогодишния съучастник на Уорън Бъфет - Чарли Мънгър.

През последните години обаче задължението на Бъфет да свие своите дялове в Berkshire сложи повече от акциите на компанията в ръцете на институционални вложители. Тези акционери са склонни да провокират Berkshire да предприеме промени по голям брой обществени и управнически цели: от многообразието на екипа до бистрота за това по какъв начин бизнесът на холдинга въздейства върху изменението на климата.

  Преди гибелта на Мънгър членовете на борда на Berkshire са били на междинна възраст 70 години, със междинен мандат от 16 години, съгласно прокси-консултантската компания ISS.  Средната възраст на борда е към 67 години, което прави Berkshire сдружението с един от най-старите управнически екипи в S&P 500, само че не и най-старият, съгласно Equilar, компания за данни за корпоративно ръководство.

Лорънс Кънингам, почетен професор в университета „ Джордж Вашингтон “, споделя, че има вяра, че Berkshire ще продължи да се опълчва на апелите за по-радикални промени в ръководството си, даже откакто Бъфет си отиде, поради метода, по който той реши да понижи каузи си в компанията.

Бъфет подарява акциите си на благотворителни фондации. Но преди да го направи, той конвертира своите акции от клас А в акции от клас Б, показва WSJ. Очаква се проектът да усили правото на глас на притежателите на останалите акции от клас А, които нормално са доста от най-лоялните акционери на Berkshire. Много от новите акции от клас Б може да се окажат в ръцете на по-нови вложители, споделя Кънингам.

  Дългогодишните вложители в Berkshire евентуално ще устоят на апелите, които тези релативно новодошли биха могли да насочат, като да вземем за пример за огромни промени в борда, погашение на дивиденти за акции или продажба на избрани бизнеси, прибавя Кънингам.   Въпреки че гибелта на Мънгър постави завършек на едно от най-продължителните партньорства в историята на Уолстрийт, малко евентуално е да промени проектите на Berkshire за тези, които ще наследят функциите на Бъфет като основен изпълнителен шеф, ръководител и топ вложител.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР