Бензиностанциите на бъдещето ще бъдат търговски центрове, които освен всичко

...
Бензиностанциите на бъдещето ще бъдат търговски центрове, които освен всичко
Коментари Харесай

Григорис Стергюлис: Искаме да разширим присъствието си в България

" Бензиностанциите на бъдещето ще бъдат търговски центрове, които с изключение на всичко друго продават и енергийни артикули, " споделя Григорис Стергюлис

© Иглика Филипова

Визитка

Григорис Стергюлис има богат професионален опит в петролната промишленост, като е работил в разнообразни компании в Гърция и други страни. От 1984 година до момента е заемал разнообразни управнически позиции в Hellenic Petroleum Group. Участвал е в модернизацията на рафинерията в Аспропиргос, отговарял е за дейностите по надзор на процесите и оптимизация на производството, бил е координатор на плана за рационализация на рафинерията в Елевсина. От 2015 година е основен изпълнителен шеф на групата Hellenic Petroleum. Стергюлис беше един от представителите на първия конгрес за петрол и газ в Гърция, който се организира в Александруполис при започване на септември по самодейност на Американско-гръцката комерсиална камара, където показа опциите за изследване и рандеман на петрол и газ в Гърция и опита на Hellenic Petroleum. За групата
Hellenic Petroleum е една от водещите енергийни групи в Югоизточна Европа с наличие в шест страни. Дейностите й включват целия набор в енергетиката - от изследване на петрол и газ, през преправка на нефт и търговия с петролни артикули, до произвеждане на електрическа енергия и доставка и систематизиране на природен газ. Приходите й за 2016 година са в размер на 6.7 милиарда евро, а облагата й преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е 731 млн. евро. В групата работят 3500 души. В България компанията е притежател на " Еко България ". Интерес имаме в региона на бензиностанциите, както и в производството на електрическа енергия. Ако петролопроводът от рафинерията в Солун до Скопие бъде пуснат още веднъж, ще можем да доставяме артикули на доста конкурентни цени за българския пазар. Още по тематиката
" ЕКО България " купува 12 бензиностанции от " България лизинг "

Преди това компанията е употребила обектите чартърен
18 сеп 2017
Шест претендента с интерес към гръцкия газов оператор DESFA

Атина се надява да получи предложения от най-малко 400 млн. евро за мажоритарен дял в компанията
14 авг 2017
Кое беше главното обръщение за вас от форума Oil&Gas в Гърция и изненада ли ви нещо?

- Изненада ме мощното изявление на американския дипломат Джефри Пайът. Първо, че пристигна на събитието, и, второ, посланието му, че Съединени американски щати ще поддържат планове, които диверсифицират енергийните източници, с цел да лимитират въздействието на Русия на енергийния пазар. Това беше обръщение до всички на Балканите, че би трябвало да премислят капиталовите си проекти, тъй че в оптималната степен да разнообразят източниците си, а не да разчитат единствено на Русия.

Изненада ме и това, че събитието се организира в Александруполис, което значи, че на града се слага специфичен акцент, а това може да промени всичко. Наскоро тук отворихме още веднъж една от инсталациите си - склад за гориво, която няколко години не работеше. Освен че доставяме артикули в региона, от нея всеки ден потеглят по пет цистерни за България, което е диверсификация. Това значи, че в случай че нещо се случи в Бургас (където е рафинерията на " Лукойл " - бел. ред.), ние можем да доставим 100% от нужните горива от склада си в Александруполис. А в случай че петролопроводът от рафинерията в Солун до Скопие бъде пуснат още веднъж, ще можем елементарно да доставяме артикули на доста конкурентни цени за българския пазар, както и за част от сръбския.

На форума бяха показани три огромни енергийни плана - потонната платформа за полутечен природен газ в Александруполис, планът TAP и така наречен отвесни връзки (интерконекторите). Представлява ли някой от тях интерес за Hellenic Petroleum?

- TAP е умислен като план, който да придвижва газ от Азербайджан до Италия и за момента той е единствено това. Има разновидности за връзки в разнообразни страни, само че с цел да бъдат пуснати те, би трябвало да се направи сериозен пазарен тест, който да потвърди, че ще има кой да използва този газ. Потонната платформа е план, който напълно се поддържа от Съединени американски щати, защото те желаят да си обезпечат опция за експорт на шистов газ за Европа посредством кораби и да лимитират, доколкото е допустимо, доставките на съветски газ за Европа. И този план от пазарна позиция към момента не се е потвърдил, защото не се знае дали цената ще е по-ниска от тази на съветския газ. Американският дипломат също сподели, че не можем да изключим съветския газ напълно, по тази причина задачата е да се размени част от него. Което значи, че цената на втечнения природен газ (LNG) ще би трябвало да падне, с цел да е конкурентна на тази на другия газ. Ако това не стане, този вид ще отпадне. Затова ми е любопитно да видя каква ще бъде цената на втечнения природен газ, който идва от разнообразни източници - от Катар, Иран и Съединени американски щати, които са доста надалеч. Ние не желаеме да участваме в този план, тъй като има по-добри способи да си влагаме парите.

Кои са по-добрите способи за вложения за вас?

- Искаме да разтеглим наличието си в България, също и в Сърбия. По-специално интерес имаме в региона на бензиностанциите, както и в производството на електрическа енергия. Насоките, които даваме на изпълнителните си шефове в обособените страни, са да наблюдават всевъзможни капиталови благоприятни условия.

Това включва ли планове, свързани с природния газ, като се има поради, че държите 35% в държавната газова компания DEPA?

- Природният газ е бъдещето, склонен съм, и всички приказват за него. Но доста малко схващат къде се употребява той. Основното приложение на природния газ е в производството на електричество. Всички тези прелестни газопроводи, които се възнамеряват, имат потребност паралелно с тях да се изградят съоръжения за произвеждане на електрическа енергия от газ. Подготвя се газова връзка с България. Но къде в България ще се употребява този газ? Потреблението в семействата ви е доста ниско - едвам към 10% от целият потенциал, останалите 90% са в промишлеността. Ако нямате ползване в промишлеността, планът е противоречив. Прогнозите демонстрират, че природният газ ще размени въглищата и отчасти атомната сила. Т.е. в България, в случай че желаете да потребявате природния газ, би трябвало да замените атомната централа и ТЕЦ-овете с природен газ. Иначе няма смисъл да се строи газопровод. Ако имам пари, бих взел участие в газова компания, само че в това време бих вложил в газови електроцентрали. Така направихме в Гърция.

Имате ли съответни проекти за българския пазар?

- В България неотдавна купихме 12 бензиностанции и по този начин стабилизирахме наличието си. Започнахме също по този начин да внасяме артикули от Гърция за част от бензиностанциите си и сме уверени, че горивата ни са без конкуренция като качество. Следим пазара и за спомагателни благоприятни условия за разширение на бизнеса. Ако успеем да пуснем тръбопровода от Солун до Скопие, ще увеличим бизнеса си доста бързо, защото имаме доста конкурентни цени.

Как смятате да развивате бензиностанциите си, какви са трендовете на пазара?

- Бензиностанциите на бъдещето няма да продават единствено течни горива, а артикули като цяло. Идеята ни е следната. След пет или 10 години нашите бензиностанции би трябвало да ви обезпечават опция, до момента в който зареждате колата си - било то с бензин, газ или електричество, да оставите обувките си за корекция, да дадете облеклата си на химическо почистване, да напазарувате и така нататък Целта е да помогнем на ангажираните хора, да им спестим време и да създадем живота им по-лесен. Бензиностанциите ще бъдат търговски центрове, които с изключение на всичко друго продават и енергийни артикули. Влизате в интернет, казвате да ви приготвят самун, сирене, мляко, да вземат облеклата ви от химическо почистване или поправените обувки, тъй че, като отидете на бензиностанцията, всичко да ви чака. Тези станции на бъдещето към този момент се случват.

Рафинериите обезпечават 70% от приходите на групата ви. Притеснява ли ви наклонността към ограничение потреблението на дизел и преориентирането на потребителите към електрически автомобили и коли на природен газ?

- Трябва да спрем да приказваме за петрол, газ и така нататък и да стартираме приказваме за енергийни артикули. В днешно време, в случай че отидете на някоя бензиностанция, ще видите, че колите употребяват или електричество, или природен газ, или пропан-бутан, или бензин, или дизел, т.е. имаме цялостна композиция на всевъзможни транспортни горива. Вкъщи, когато си пуснете тока, нямате визия по какъв начин е създаден той - дали от Водноелектрическа централа, от изкопаеми горива, нуклеарна сила или нещо друго. От тази позиция нашата цел е да сме дейни във всички енергийни сфери. Освен това прогнозите на Международната организация по енергетика демонстрират, че до 2030 година потребността от нефт ще нараства. По-малко ще се търсят само въглищата, които ще бъдат сменени от природен газ. Транспортът ще употребява главно бензин и дизел.

Всички приказваме за коли. Но какво да кажем за камионите, самолетите, корабите, тракторите? Всички те имат мотори с вътрешно горене. В момента в Европа има 500 млн. мотори с вътрешно горене. Как ще бъдат сменени те? Какви пари са нужни за това? Петролът ще продължи да бъде главният източник на сила в превоза.

Интервюто взе Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР