Бензинът по бензиностанциите в България за изминалия един месец е

...
Бензинът по бензиностанциите в България за изминалия един месец е
Коментари Харесай

Бензинът у нас поевтиня с 16 ст. за месец, дизелът – с 10

Бензинът по бензиностанциите в България за миналия един месец е поевтинял с 16 стотинки за литър (-5,13 процента) с наклонност на поевтиняване. Това демонстрират данните на платформата " Фюело " (Fuelo).

Ако на 10 септември бензин A95 се е продавал за 3,12 лв. за литър, то през днешния ден, 10 октомври, междинната му цена към този момент е 2,96 лв. за литър. Цените по другите вериги бензиностанции у нас през днешния ден варират сред 2,81 лв. и 3,06 лв. за литър.

Средната стойност на дизела за последния месец се е намалила с 10 стотинки за литър (-2,98 на сто), само че с наклонност на повишаване. На 10 септември литър от този тип гориво се е търгувал за 3,36 лв., до момента в който през днешния ден цената е приблизително 3,26 лв. за литър, сочат още данните на " Фюело ". На другите бензиностанции дизелът през днешния ден се продава сред 3,17 и 3,31 лв. за литър.

За обсъждания едномесечен интервал се регистрира поевтиняване при пропан бутана с 5 % или с 6 стотинки за литър. На 10 септември той е коствал 1,20 лв. за литър, до момента в който сега е 1,14 лв. за литър. Цените на обособените бензиностанции в страната през днешния ден варират сред 1,07 и 1,22 лв. за литър.

За миналия месец метанът е поевтинял с 63 стонинки за кг (10,86 на сто) с наклонност на намаляване на цените, демонстрират още данните на " Фюело ". На 10 септември метанът по бензиностанциите в страната е коствал 5,80 лв. за кг, а в този момент се продава приблизително за 5,17 лв. за кг. В платформата за през днешния ден в България се показва ценови диапазон от 4,24-6,61 лв. за кг.

С намаляване за двата съществени сорта нефт стартира борсовата търговия тази седмица. Това се случва след внезапни покачвания от предходната седмица и на фона на идния интервал на докладите на огромните компании след края на третото тримесечие.

Сортът Брент, който е референтен за европейските пазари, се намали с 1,02 цента до 96,90 $. Барел Американски лек недопечен нефт се търгуваше с 97 цента по-ниско от цента на затваряне в петък и доближи 91,85 $ за барел. В петък вид Брент се увеличи с 3,5 на 100, а американският вид с 4,7 на 100.

Страните експортьорки на нефт от ОПЕК и сътрудниците им, с които дружно образуват групата ОПЕК+, взеха решение да понижат количествата нефт, които доставят на международните пазари.

Това бе оповестено след срещата на алианса в сряда, 5 октомври, на която страните се споразумяха, че съкращението на добива ще възлиза на 2 милиона барела дневно, и ще влезе в действие от ноември. Съкращението от 2 милиона барела дневно съставлява над 4 % от общото целево произвеждане на организацията - от 43,8 милиона барела на ден, осведоми Ройтерс.

По калкулации на " Фюело " в Съединени американски щати през днешния ден междинната цена на бензина е 2,06 лв. за литър, а на дизела - 2,71 лв. за литър.

Данните от платформата демонстрират, че в страните от Европейския съюз най-евтин е бензинът в Малта - 2,62 лв. за литър, а най-скъп е във Финландия - 4,24 лв. за литър. И за дизела минимум заплащат малтийците - 2,36 лв. за литър, до момента в който финландците го купуват по бензиностанциите на междинна цена от 4,20 лв. за литър.

Котировките на петрола се намалиха тази заран в азиатската търговия на фона на опасенията на вложителите, че на пазара ще се появи повече черно злато, само че при по-слабо търсене, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поевтиняха с 53 цента или 0,5 на 100 до 96,87 $ за барел. Американският лек недопечен нефт изгуби 61 цента или 0,7 на 100 до 91,32 $ за барел.

Данните на " Фюело " демонстрират, че литър бензин А95 на в бензиностанциите в Съединени американски щати се продава за 2,06 лв. за литър, а цената на дизела е 2,71 лв., т.е., горивата оттатък Океана са по-евтини от българските.

В страните от Европейски Съюз най-евтин е бензинът на дребно в Малта - 2,65 лв. за литър, а най-скъп е във Финландия - 4,09 лв..

Българска телеграфна агенция напомня, че при актуализиране на бюджета на България депутатите в пленарната зала взеха решение да има отплата от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли 2022 година Мярката ще важи до 31 декември тази година.

Отстъпката е за моторни транспортни средства, регистрирани по Закона за придвижване по пътищата, благосъстоятелност на физическо лице, или употребени от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното транспортно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката се дава от крайния пропагандатор посредством понижаване на дължимата от физическото лице сума за заплащане. Всеки краен пропагандатор, регистриран по Закона за налог върху добавената стойност, е длъжен да дава компенсацията, записа Народното събрание.

Не са задължени да дават компенсацията обекти, които работят напълно на самообслужване, и обекти за времето, в което действат на самообслужване.

Крайният пропагандатор наложително издава фактура на физическото лице за осъществена доставка на моторни горива, за която се дава отплата.

Тя се издава дружно с фискалния бон. Във фактурата наложително се показват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, фигуриращо в талона на моторното транспортно средство, и размерът на предоставената отплата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР