Бензинът няма да струва 3 лева, а 2 леваКомпанията вкарва

...
Бензинът няма да струва 3 лева, а 2 леваКомпанията вкарва
Коментари Харесай

„Лукойл“ плаща 500 млн. лв. данъци, дерогацията остава

Бензинът няма да коства 3 лв., а 2 лв.
Компанията вкарва и 1 милиарда лева вноски във фонда за енергийна сигурност

Базите за предпазване на горива минават към Държавния запас

“Лукойл ” би трябвало да заплати до вторник налози за 500 млн. лева на хазната и близо 1 милиарда лева вноски във фонда за енергийна сигурност, а в случай че не го направи - дерогацията за съветския нефт се стопира една седмица по-късно. Затова са се разбрали ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи по време на състоялата се рано сутринта лидерска среща на ръководещите.

“От рафинерията през вчерашния ден са споделили на премиера, че ще си платят над 500 млн. лв. налози, които се пробваха да скрият от българските жители. Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също участваха ”, заяви след срещата съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

“Нека “Лукойл ” да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си заплащат налозите в България ”, сподели още депутатът от Движение за права и свободи.
Той заяви, че ще внесат законово изменение, че ще слагат под ръководство на Държавен запас и военновременни ресурси базите за предпазване на горива на “Лукойл ”.

Под опасност за лишаване на дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, признат от предишното Народно заседание, съобщи Делян Добрев на брифинга и разясни:

“Този закон споделя, че 70% от разликата сред уралския петрол и този със вид Брент би трябвало да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на обезщетения. В началото на август направихме изчисления какъв брой не е внесъл “Лукойл ”, тъй като не се извършва закона от два следващи кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе “Лукойл ”, е 622 млн. лв.. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки, които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до момента ”.

Компенсациите ще бъдат взети от “Лукойл ” и средствата ще бъдат дадени на хората и по този начин бензинът няма да коства 3 лв., а 2 лв..

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев сподели, че не му е станало напълно ясно по какъв начин по този начин от 700 млн. лева налозите внезапно са станали 500 млн. “Трябва да питате финансовия министър за това ”, сподели той. Добрев разяснява, че се обмисля базите на рафинерията да бъдат ръководени транспарантно и да има достъп до тях за всички, които желаят да съхраняват горива.

“Обмисляме текстове тези бази да бъдат ръководени от “особен шеф ” по - тъкмо от Държавния запас, да вземем за пример ”, съобщи Добрев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР