Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението

...
Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението
Коментари Харесай

За година: У нас дизелът е скочил с 65%, петролът - с 35

Бензинът и дизел ът в България нарастват доста повече от покачването на цената на съветския нефт , който главно употребява рафинерията на Лукойл в Бургас, демонстрират данни за котировките на нефт а на интернационалните пазари. Това значи, че цени те на дизел а у нас надминаха 3,50 лева за литър освен поради повишаването на нефт а.

Цената на съветския нефт урал на 22 юни предходната година е била 75 $ за барел, а в този момент е към 90 $ за барел. Това е нарастване единствено с 20%. Ако вземем междинните цени на съветския нефт за малко по-дълъг интервал от време се оказва, че нарастването е по-голямо. Преди година цената му се е движила към 70 $ за барел. През предходната седмица съветският нефт урал за миг надминава 100 $ за барел, което е рекордна стойност за интервала от август 2014 година насам. След това цената му се намалява до 90-95 $ за барел. Това съставлява повишаване с към 35% за година. Но даже да създадем изчисленията с рекордно висока цена от 100 $ за барел, се оказва, че повишаването на съветския нефт за година е с по-малко от 43%. Това е доста по-малко от повишението на цени те на горива та по бензиностанциите у нас.

Цената на най-масовия бензин А-95 набъбна до приблизително равнище от 3,37 лева за литър. Точно преди година тя е била 2,13 лева, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net. Поскъпването за година е с 1,24 лева за литър, или с 58%. При дизел а покачването на цената е още по-голямо. Средната цена на дизел а по бензиностанциите доближи 3,51 лева за литър, в случай, че преди година той струваше колкото бензина - 2,13 лева Това съставлява нарастване с 1,38 лева за литър или с 65 на 100, което е доста повече от покачването на цената на съветския нефт.

Цените на горива та по бензиностанциите не зависят единствено от котировките на нефт а на интернационалните пазари.

Значителна част от цената се дефинира от размера на акцизите и на Данък добавена стойност, които през последната година не са се трансформирали. И преди и в този момент акцизът за бензина е 71 ст. на литър, а за дизел а е 65 ст. на литър. Ставката на Данък добавена стойност също остава без смяна в размер на 20%. Влияние върху цени те на горива та имат и други разноски като да вземем за пример за заплати. Дори през последната година заплатите в сектора да са нарастнали, това надали е с към 60%, колкото е повишаването на горива та.

Оказва се, че цени те на бензина и дизел а в страната са нарастнали доста повече от покачването на разноските за производството им, написа " Труд " в собствен разбор. През предходната година цената на съветския нефт и на нефт а вид Брунт бяха доста близки. След войната в Украйна обаче това се промени. В рафинерията в Бургас употребяват освен съветски нефт. Освен това редица търговци внасят горива , които не са създадени в бургаската рафинерия. Цената на нефт а вид Брент в този момент е към 104 $ за барел, а преди година беше 73 $. Това съставлява нарастване с 42%.

Ако вземем поради рекордните цени на нефт а Брент от 120 $ за барел, които бяха достигнати през предходната седмица, се оказва че повишаването по отношение на предходната година е с 64%, почти колкото е покачването на цената на дизел а. Но даже всичките горива в страната да са създадени от Брент, още веднъж покачването на цени те им не подхожда на повишаването на нефт а, тъй като при акциза, който е основна част от цената, смяна няма.

Вчера жители излязоха на митинг на площада пред храм-паметника “Александър Невски ” в София поради високите цени на горива та. Протестът беше подсилен от превозвачите в страната. Исканията на протестиращите жители бяха литър дизел и бензин да костват под 2 лв., а литър газ - по-малко от 1 лев. Точно преди година цени те на бензина и дизел а бяха напълно малко над 2 лева за литър.

България продължава да е страната от Европейски Съюз, която към момента не е взела ограничения против покачващите се цени на горива та и галопиращата инфлация, обявиха браншови организации от сферата на превоза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР