Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната

...
Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната
Коментари Харесай

Мая Манолова :Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките

Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от естествената цена. Доказателството е в цената на съветския недопечен нефт, която беше контрактувана от Асен Василев. Това сподели водачът на „ Изправи се България " Мая Манолова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Тя уточни, че цената на суровия съветски нефт във вчерашния ден е била 74 $, колкото беше и в края на предходната година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, в този момент е 3,4-3,5 лв., напомни тя.

„ Проблемът е в „ Лукойл Нефтохим ". Дадена е опция на една частна компания да преработва на ишлеме евтиния съветски нефт и тя по-късно продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона дневно, а на годишна база става дума за 3,5 милиона. Не става въпрос единствено за една частна компания, а за присъединяване на страната в компанията. Държавата е съизвършител в поддържането на тези неуместно високи цени, тъй като има златна акция ", съобщи Манолова.

Тя разяснява и решението на България да одобри офертата за 1 танкер американски газ. Мая Манолова уточни, че това е 1/3 от нужното количество газ за един месец и че не е известно каква ще бъде цената му. Трябва да има гласност и бистрота при сключването на покупко-продажбите и цената не може да е комерсиална загадка, откакто всички жители заплащат сметката, акцентира тя. „ Предполага се, че ще е 300-400 лв.. Това значи към 370-380 лв., в случай че следим цените на газовите тържища. Това е камшик против българските консуматори. И сега цена от 300 лв. повлече повишение на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията. Ако служебното държавно управление не предприеме решителни дейности, хората ги чака тежка зима ", съобщи Манолова.

Според нея не би трябвало да се отсрочват диалозите с „ Газпром ", тъй като цената, на която бихме купували, би била доста по-ниска от другите възможности - към 250-260 лв.. Според Манолова обаче страната ни би трябвало да сложи три условия на „ Газпром ". „ На първо място „ Газпром " да поеме явен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската страна. На второ място - защото е ясно, че количествата по контракта, който завършва в края на тази година, няма по какъв начин да бъдат взети, че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са контрактувани. И трето - българското държавно управление да се опита да предоговори цената ", сподели Манолова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР