Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната

...
Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната
Коментари Харесай

Манолова: Страната ни трябва да постави три условия на „Газпром“

Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от естествената цена, счита Мая Манолова , водач на „ Изправи се България ”. „ Доказателството е в цената на съветския недопечен нефт, която беше контрактувана от Асен Василев ”, сподели Манолова в ефира на.  

„ 74 $ беше през вчерашния ден цената на суровия съветски нефт, колкото беше и в края на предходната година . Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, в този момент е 3,4-3,5 лв.. Проблемът е в „ Лукойл Нефтохим ”. Дадена е опция на една частна компания да преработва на ишлеме евтиния съветски нефт и тя по-късно продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона дневно ”, сподели Манолова.

Тя разяснява и решението на България да одобри офертата за 1 танкер американски газ.

„ Добре е, че 1/3 от нужния газ за един месец през зимния сезон е обезпечен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лв.. Това значи към 370-380 лв., в случай че следим цените на газовите тържища. Това е камшик против българските консуматори. И сега цена от 300 лв. повлече повишение на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията . Ако служебното държавно управление не предприеме решителни дейности, хората ги чака тежка зима ”, съобщи Манолова.
„ Трябва да има гласност и бистрота при сключването на покупко-продажбите. Това не може да е комерсиална загадка, откакто ние ще плащаме сметката ”, разяснява още тя.

„ Не би трябвало да се отсрочват диалозите с „ Газпром ”, тъй като това е цъкаща бомба ”, счита още водачът на „ Изправи се, България ”.

Според Манолова обаче страната ни би трябвало да сложи три условия на „ Газпром ”.

„ На първо място „ Газпром ” да поеме явен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската страна. На второ място – защото е ясно, че количествата по контракта, който завършва в края на тази година, няма по какъв начин да бъдат взети,  че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са контрактувани. И трето българското държавно управление да се опита да предоговори цената ”, сподели Манолова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР