Бензинът и дизелът на Лукойл Нефтохим продължават да поскъпват и

...
Бензинът и дизелът на Лукойл Нефтохим продължават да поскъпват и
Коментари Харесай

Бензинът на Лукойл вече отива към 2.90 лв.

Бензинът и дизелът на " Лукойл Нефтохим " не престават да нарастват и към този момент отиват към 2,90 лева за литър, макар евтиния съветски нефт, с който работи рафинерията. По данни на платформата " Фуело " тази седмица стартира с цени 2,85 лева за литър на А95 и на дизела в бензиностанциите на компанията.
Това е с 3 ст. повече от предната седмица и с 8 ст. над цената при започване на септември, заключи " Сега ".
Дерогацията на петролното ембарго за България се оказа в доста по-голяма степен в интерес на " Лукойл Нефтохим ", в сравнение с българските консуматори на горива, разяснява пред бТВ икономистът Лъчезар Богданов.
Той показа данни, съгласно които до експлоадирането на войната в Украйна цените на бензин и дизел у нас са следвали в близки граници тренда на цената на съветския нефт Уралс.
След старта на военните дейности обаче внезапно се разтваря ножицата сред цената, на която " Лукойл Нефтохим " внася евтина суровина и цената на крайните нефтопродукти от преработката на тази суровина.
" Лъвският къс от дерагацията отива за компанията, до момента в който българските производители не престават да заплащат голословно високи цени на горивата ", изясни икономистът.
Заради тази разлика и най-много поради действието на дерогацията, компанията осъществя високи облаги, само че обещаните високи налози по този начин и не се случват.
Наскоро шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов заяви, че тази година през март " Лукойл Нефтохим " са внесли предплатено 89 млн. лева Преди година, когато бе показана новата скица на работа на рафинерията и страната ни издейства изключение от петролното ембарго, от компанията дадоха обещание да внесат към 700 млн. лева налог облага.
Средно за пазара цената на А95 доближи 2,88 лева за литър, а на дизела - 2,89 лева Само за една седмица бензинът нарастна приблизително с 10 стотинки, а дизелът - с 14 стотинки.
От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) изясняват внезапното повишаване на горивата през последния месец с всеобщото покачване на цената на суровия нефт на международните тържища. " Дерогация изигра своята роля тази година - България имаше доста ниски цени през целия летен сезон, тъй като бургаската рафинерия даваше положителни цени. Освен това дерогацията важи освен за суровия петрол, само че и за дизеловите артикули, от които значително размери се внесоха в България ", разяснява Живодар Терзиев, ръководител на БПГА.
Терзиев обаче признава, че " Лукойл Нефтохим " има интерес да работи с съветски нефт, т.е. да прави положителни облаги.
Той дефинира като преждевременно и обосновано не стопански, а само политически, решението дерогацията за импорт на съветски нефт да бъде отстранена предварително. Търговците на горива към този момент показаха безпокойствие, че в случай че се дадат единствено 30 дни на рафинерията да премине напълно на неруски нефт има заплаха за избран интервал от време пазарът да остане без бензин и дизел.
Народното заседание одобри на първо четене законовата смяна и се чака още тази седмица тя да бъде гласувана дефинитивно.
" Важно е рафинерията да не стопира, тъй като освен България, само че и районът ще изпита дефицит на дизелово гориво ", уточни Терзиев. Според него при минава към различен тип петрол е допустимо цените на горивата да скочат в допълнение - " съизмеримо с това, което виждаме сега като повишаване ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР