Бензинът и дизелът може да поскъпнат с още 0,10 лева

...
Бензинът и дизелът може да поскъпнат с още 0,10 лева
Коментари Харесай

С колко още ще поскъпнат горивата?

Бензинът и дизелът може да нарастнат с още 0,10 лв. до края на тази година, предвижда пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. По данни на портала Fuelo междинните цени през днешния ден са 2,38 лева за А-95, 2,42 лева за дизел, 1,08 лева за автогаз и 1,40 лева за метан. През март т.г. те бяха 2,09 лева за А-95, 2,10 лева за дизел, 1,04 лева за газ и 1,30 лева за метана.

Повишенията се дължат в огромна степен на растежа на цената на петрола. През март един барел брент се търгуваше за към $63-65, а през днешния ден цената е към $80.

Основните фактори, които въздействат на петролните пазари сега, са нестабилното финансово състояние на Венецуела, идните наказания против Иран и възможните наказателни ограничения, които могат да бъдат подхванати против Саудитска Арабия поради убийството на журналиста Джамал Кашоги, споделя Румен Гълъбинов.

Според него обаче, проблем и поради положението на българския пазар.

" Ние нямаме задоволително конкурентен вътрешен пазар на горива в България към момента. Тоест когато имаме такива внезапни промени на интернационалния пазар - тук, вътре в България, не можем да балансираме сполучливо със свободен импорт на горива, да вземем за пример. По същия метод, когато пък и пада цената на петрола, доста по-малко е понижението в цената крайната на горивата ", съобщи той пред БНР.

Той уточни още като проблем, че една компания държи огромна част от акцизните хранилища в страната, което ѝ разрешава да дефинира цените на едро, а оттова и на дребно. " България би трябвало да има надалеч по-свободен режим за импорт на горива, като тук би трябвало да се включи и въпросът с акцизните хранилища ", съобщи Гълъбинов. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР