Беновска/Тонова: БСП в СОС в сглобка? Тонова: С Терзиев - никога!

...
Диана Тоновa, СОС, БСП-София - Илиана Беновска Беновска пита –
Коментари Харесай

Диана Тоновa, СОС, БСП-София - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 18.11.2023 г.

Кампанията на Ваня Григорова. Отправените обвинения за съмнително финансиране на кампанията ѝ.

„И с огромно любопитство ще разговаряме с бившия областен управител от БСП, Вие имате и други титли, предложена за председател на СОС от групата на БСП, адвокат Диана Тонова. Деян Николов, представителят на „Възраждане“, каза, а и не само той, доста неща се изписаха и казаха, за кампанията на Ваня Григорова. Много анализатори писаха, че кампанията била щедро финансирана не знам от кого, но не постигнала резултата, който предполага подобна инвестиция. Първи въпрос – кое е скрито, покритото в сивата икономика във финансирането на тази кампания?“, попита водещата Илиана Беновска. Диана Тонова отговори, че не знае точно какво и визирал Деян Николов, защото това се мълви с половин уста от доста време, но ако знаеш нещо, трябва да го подплатиш с факти! Тя продължи: „Имаме отчети към Сметната палата, към 176 000 лева беше сумата, цитирам по памет. Те са от дарения, надлежно оформени, всеки един от нас, кандидатите, е направил такова дарение. Подобни спекулации има във всяка една кампания и смятам, че тези, които ги правят, накрая попадат в същия капан! Аз няма да вляза в този тон! Само ще кажа, че кампанията на г-жа Григорова бе изключително прозрачна! Само ще кажа, че тя бе единствения кандидат, който ежечасно беше на терен. Ние бяхме с нея навсякъде. Така че да се говори за мащабна, много скъпа кампания смятам, че е доста пресилено. Според мен това цели да ни отклони от основния разговор, а именно какво ще правим в общинския съвет, кой какви политики ще защитава и кой в какви формати ще влиза!“.

„Трябва да Ви кажа, че Ваня Григорова беше „Пепеляшка“, ако мога да се изразя в добрия смисъл на думата, „неочакваната принцеса“, която се появи на тези избори! Ние даже направихме с някои от кандидатите, включително и с Ваня Григорова едни разходки из София, с които се опитахме да погледнем в движение някои въпроси! Синдикален опит със сигурност, културата, вътрешната енергия, чара ѝ! Казвам го като избирател, страничен наблюдател!“, продължи Беновска. Диана Тонова отвърна, че синдикалният опит на Григорова много ѝ е помогнал. Освен това тя има достъпност, когато общува с хората, качество, което не всеки притежава. „Но имаше и ситуация за появата на такъв ляв кандидат и тази ситуация беше точно следствие на безпринципното поведение на управляващите на национално ниво! Някак си на хората им писна да получават непрекъснато „сглобки“! Така че, когато човек е последователен, каквито бяхме ние, имахме донякъде и късмета да намерим подходящия кандидат, който в тази ситуация реализира най-доброто, което може да реализира!“, категорична бе тя.

„Ако позволите ще кажа нещо, не защото ми е хрумнала гениална мисъл, но на пресконференцията на ПП и ДБ след изборите предложих на Ваня Григорова да ѝ се даде възможност, първо защото е политически коректно, при тази малка разлика от 5 000 гласа, които не е още сигурно и дали ги има, при грижата и за националната политическа хигиена, ако разбирате какво искам да кажа, и поощряване на новата вълна в БСП, не знам дали може да се очаква от тези момчета такава грижа, да дадат на Ваня Григорова поста председател на СОС! Нека да видим видеото от тази пресконференция, от където ще разберем и дали дюкяна на ПП и ДБ е отворен за избирателите!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на ПП-ДБ от 6.11.2023 г.

Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП-ДБ-Спаси София, Кирил Петков, съпредседател на ПП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 6.11.2023 г.

ПП/ ДБ даваха микрофона на свои медии. Наложи се Беновска да се качи на сцената на политиците. И да зададе въпросите си от микрофона на лидера на ДБ Христо Иванов

Илиана Беновска: Може ли да ми позволите като кавалери, разбирате моето присъствие тук, мисля, че сте достатъчно елегантни! Да обясня защо съм на този микрофон!

Найо Тицин: Колега, ще ви прекъсна!

Илиана Беновска: Защо ще я прекъсваш, Тицин? Ти, кой си! Това са хората, които са избрани! Ти, Тицин, си техен слуга, моето момче! Вашия пресцентър не работи добре, ще ви го обясня после, след, извън, пресконференцията.

Искам да поздравя г-н Терзиев! Добре дошъл в Парижките, пардон, Софийските потайности! В местната власт в София! Искам да задам следния въпрос: Ваня Григорова получи почти равен на вашия рейтинг. Кавалерски и професионално, бих казала и политически зряло, би било да ѝ предложите позиция на председател на СОС- от уважение към вота на избирателите! Мислили ли сте по този въпрос, съвещавали ли сте се, господа? И какво е мнението ви. Искам да чуя мнението и на Кирил Петков, и на Борис Бонев, и на Христо Иванов, защото това е важен въпрос, който ще легитимира или ново ляво, или ще довърши вашия образ?

И втори въпрос, шеговит! На постерите си пишете, че започвате работа в понеделник. Нали така беше: В неделя ще празнуваме! Започваме работа в понеделник! Г-н Кирил, не ми се сърдете! Ще попитам: Дали, Дюкяна на кметството е отворен в понеделник, за избирателите? Започвате ли работа?

Найо Тицин: Ха, ха, ха, браво!

Илиана Беновска: Аз не питам теб, Тицин, моето момче! Нека вашия пиар си седне на задничето, ако обичате, и направете забележка на тези, които пращат имейли! И начина, по който се организира пресконференцията! Казвам ви, знаете мъдрата мисъл – успехът е общ, провалът е твой! Това, че някой си нещо прави в момента, той носи отговорност! Благодаря!

Васил Терзиев: Няма проблем! Аз нямам предизвикателства с това да поема отговорност! Така че за всичко, което не е наред – вдигам ръка! Да, пак направихме шоу, беше една пресконференция!

Илиана Беновска: Извинявайте, аз не чух отговор на моите въпроси, господа! Много се извинявам, не чух отговори на моите въпроси! Мога ли да се извиня и да ми отговорите коректно? Много ви моля! Учтиво!

Васил Терзиев: Само да отговоря с една дума, по въпроса за Ваня Григорова: Това, въобще, не е тема на днешната пресконференция! Вторият въпрос, за понeделник! Започнали сме вече работа, както виждате, и все повече ще вдигаме оборотите! Това отговаря ли, г-жо Беновска?

Илиана Беновска: За софийските потайности на местната власт? Мисля, че разбирате образа?

Васил Терзиев: Софийските потайности тепърва ще ги откриваме! Мисля, че ще имаме четири години да ги опознаем и да намерим решенията на проблемите!

Илиана Беновска: Благодаря много! Не чух вашите отговори също за лявото, г-н Петков и г-н Иванов!

Васил Терзиев: Аз отговорих от името на всички!

Илиана Беновска: Е, хайде, те не са Ви дали права на говорител, сигурно! Моля Ви, г-н Петков!

Кирил Петков: За Вас, общината ще бъде отворена и за всички граждани! Аз съм сигурен, че тя ще бъде прозрачна, ще покажем как промяната се случва на местно ниво и това ще бъде примера, който ще го даваме след четири години, за това съм сигурен!

Илиана Беновска: А за сътрудничеството с БСП в местната власт, това, което попитах за Ваня Григорова, новия ляв субект?

Кирил Петков: Новия кмет на София отговори по тази тема!

Беновска продължи: „Видяхте – Ваня Григорова не е в дневния ред на ПП-ДБ!“. Диана Тонова отвърна, че може да се откроят два аспекта. Дори да е имало подобно предложение към БСП Ваня Григорова да оглави СОС, то е щяло да бъде отхвърлено! Тя обясни: „Ние от самото начало казваме, че няма да водим разговори за постове, а ще водим разговори по политики! Едно подобно предложение, прието от наша страна, би означавало, че ние сме излъгали избирателите априори и в момента за нас е важно да разделим постовете в СОС! Ние коректно отговорихме на г-н Терзиев, казахме, че след понеделник, когато внесем нашите доклади, тогава ще седнем да говорим за политики, защото те се оформят в рамките на общинския съвет. Ние взехме решенията на нашите политически органи, ще бъдем последователни. Между другото нищо ново и чудно не се случва. БСП винаги е имала свое предложение за председател на СОС. В момента вървим по една утъпкана процедура и за никой не е изненада това, което се случва. Така че повтарям – ще водим разговори само по политики!“.

Поканата от страна на Васил Терзиев за разговори към ръководството на БСП.

„Но вчера се случи нещо много знаково. Ето поканата на Терзиев към БСП за разговор, насрочен за 15 часа днес, отправена е към г-жа Нинова. Вчера градската организация на БСП направи изявление, Иван Таков от името на градския съвет категорично отказа да участва в това. Ще видим Нинова дали ще отиде, и тя май загатна, че няма да отиде! Това е очакване за разговор за политики, Терзиев изрежда сума ти точки в тази покана!“, продължи Беновска. Тонова отговори: „Не искам да съм крайна, но според мен вариантите са два. Или се прави някаква форма на провокация, отправяйки тази покана до националните ръководства, или е непознаване на структурите на политическите партии! По-скоро смятам, че е липса на опит, който трябва бързо да натрупва, защото управлението на София не е управление на корпорация. Така че би следвало г-н Терзиев, който повтаряше по време на кампанията, че има екип, най-сетне да покаже този екип и да видим какви компетенции има той!“.

„Терзиев споменава в писмото си като точка първа обсъждане на отделните политики и приоритети, както и конкретни проекти, заложени в предизборната програма за развитието на София на ръководената от Вас партия и тази на ПП-ДБ!“, поясни Беновска. Тонова отвърна, че Васил Терзиев явно не познава политическата структура на партиите, както и Закона за местното самоуправление. Тя поясни, че Терзиев е орган на изпълнителната власт в София, той изпълнява решенията на СОС. Тези разговори за политики се водят с политическите групи, защото те са тези, които формират политиката. „И ние казахме точно това, ще водим разговори по политики след понеделник, когато внесем нашите първи доклади с представителите на политическите групи, а не с г-н Терзиев, който трябва да изпълнява тези решения! Не е той инициатора и координатора на действията на политическите партии. Той е изпълнител, който би следвало да се съобразява, а не да ръководи този процес!“, обясни Тонова.

„Г-н Таков, председателят на БСП-София, отговори – София не може да е залог за уреждане на отношенията в сглобката на национално ниво! Той вдигна завесата, че това е част от сделката – изберете Терзиев, както Борисов призова, „макар че изнасилвам партията си“, цитирам почти дословно Борисов!“, продължи Беновска. Тонова отвърна, че това не е ново, а БСП през цялата кампания са казвали – гласуваш за Терзиев, получаваш Хекимян или гласуваш за Хекимян, получаваш Терзиев. На национално ниво се вижда колко са нестабилни нещата, всеки ден ставаме свидетели на различни позиции. Тя призова: „Нека бъдат така добри на местно ниво да поемат отговорността, да си сглобят управлението и да започваме да се занимаваме с проблемите на хората! Защото там са ни изпратили не за да си решаваме личните проблеми или евентуално корпоративните, които стоят зад нас, говоря за тях, а да управляваме града в интерес на хората!“.

Оспорването от БСП в съда на решението за избор на Терзиев за кмет на София.

„Вие сте и адвокат, и общински съветник, вчера имаше първо открито заседание в Административен съд София по повод жалбата ви срещу решението, с което Васил Терзиев беше обявен за кмет. Излезе едно доста лаконично съобщение, Административен съд София даде ход на делото, но не допусна, засега, ръчно преброяване на бюлетините, което е най-истинското доказателство за това какво се е случило. Направете вашия анализ на вчерашното съдебно заседание и вашите прогнози за насроченото за 1-ви декември следващо заседание?“, попита Беновска. Диана Тонова отговори, че първото заседание е минало спокойно, а съдът е подходил отговорно. Тя обясни: „Всичките ни доказателствени искания, с изключение на две, които се отнасят към удостоверяването на хеш кода, бяха приети. По същество исканията ни за самия процес, който оспорвам, бяха приети. Допуснати бяха и искането ни за представяне на протоколите от ЦИК, от ОИК, на всички останали книжа и документи, които са ни необходими, за да докажем твърденията си! В момента имаме експертиза, която да установи дали нарушенията, които ние твърдим, са действително такива. Съдът даде възможност във всички протоколи, които посочихме, за съжаление ние искахме това да се направи във всички протоколи, тъй като нарушенията, поправките и всичко останало, което води до недействителност е в над 50% от протоколите, затова ние поискахме да бъдат прегледани всички протоколи“.

„Само да напомня на нашите зрители и слушатели, че на вашата пресконференция след изборите ваш представител, Благовест Кирилов, който е бил заместник-министър на електронното управление, показа нагледно как се влиза произволно в един протокол и може да се манипулира ръчно, всяко дете, дето се вика, може да смени числата!“, обясни Беновска. Тонова отвърна, че точно затова са поискали проверка на всички протоколи, но все пак съдът е допуснал да се направи една представителна извадка от 700 протокола. Тя продължи: „По отношение обаче на това удостоверяване, по отношение и на хеш кода съдът не ни допусна доказателствените искания. Но тъй като самото удостоверяване става с решение на министъра на електронното управление, ние на 15-и ноември подадохме жалба и срещу това решение, което е самостоятелен административен акт и ще очакваме произнасяне и по него. То на практика е преодициално по отношение на това дело. Засега няма да искаме спиране на делото. Нека да видим как ще се развие този процес. Но аз искрено се надявам, че вещите лица ще си свършат работата, ще успеят да направят тази съпоставка и в крайна сметка съдът ще разреши повторно преброяване поне на тези 700 протокола, които ние посочихме, че са с нередности. Защото нередностите са толкова сериозни, особено корекциите, които са правени в графите с действителните бюлетини, това на практика е подмяна на вота! Аз се надявам, че вещите лица ще подходят отговорно и на 1-ви ние ще поискаме отново и ще ни бъде допуснато ръчно преброяване!“.

„Може ли да Ви попитам нещо, което аз си позволявам и го направих сега и с „Възраждане“, ще го направя и със следващия събеседник Карлос Контрера, той е ваш колега юрист, да се присъединят и те като трети заинтересовани лица!“, продължи Беновска. Диана Тонова заяви, че не може да каже доколко те биха имали правен интерес от това, тъй като се обжалва избора за кмет на София на Ваня Григорова. Не се обжалва по принцип избора. Беновска отвърна: „Но това би било най-малкото един политически жест, не толкова че подкрепят Ваня Григорова и БСП, а по-скоро, че искат да се установи истинността на резултатите!“. Събеседникът ѝ отново подчерта, че все пак страните трябва да имат правен интерес. „Аз не знам какъв правен интерес биха имали например „Възраждане“ от това да изберем Ваня Григорова за кмет! Или някоя от другите политически сили, с които бяхме противници по време на кампанията!“, добави тя.

Изборът на председател на СОС.

„В понеделник предстои ново заседание на СОС, без председател. Вие отново ще бъдете предложена за председател, сигурно няма да има промяна и в предложенията на другите партии!“, продължи Беновска. Тонова отговори: „Сутринта слушах колегата Георгиев по една от телевизиите, той предопредели, че в понеделник също няма да има избор, което означава, може би, че все още се договарят!“.

Беновска пусна видео от въпросите ѝ към председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски от 17.11.2023 г. с обяснението, че косвено това може да даде и отговор на въпроса за избор на председател на СОС:

Илиана Беновска: Г-н Пеевски, почетният председател на ДПС Ахмед Доган Ви нарече „политик-феномен, който е върнал центъра на властта в политиката през последните шест месеца“! Съгласен ли сте тук с това определение и какви усилия направихте и ще правите? И втори въпрос в допълнение към този – каква е силата да държите ножа в ножницата? Тоест, ще запазите ли това правителство, тази конфигурация в Парламента и тези политически взаимоотношения, или предстои радикален ремонт?

Делян Пеевски: Г-н Доган не мога да го коментирам аз! Това, което той прецени, го е казал. Аз за правителството вече го коментирах днес!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте струва ли си това правителство?

Илиана Беновска: Но това правителство струва ли си?

Делян Пеевски: Щом ще влезем в зала, значи си струва евроатлантическото правителство!

Илиана Беновска: Благодаря!

Беновска продължи: „Разбрахте ли? Те се разбраха, между другото, вчера следобед за дерогацията, за бюджета! В понеделник Вие ще бъдете първия лакмус реди вота на недоверие в сряда!“. Тонова отвърна, че предстои да видим. Тя добави: „ПП-ДБ и ГЕРБ общо имат 41 гласа. Това е едно много устойчиво мнозинство, което може спокойно да управлява четири години! Явно това искат софиянци. Избор имаше, но за съжаление над 60% не излязоха да гласуват! Дали са фалшифицирани изборите се надявам да видим в този процес и да имаме съдебен акт, който да върне надеждата на хората! Така завърши разговорът между Диана Тонова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 18-и ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР