Беновска/Таков: БСП-София в “сглобка” с кмета Терзиев? Таков: Никога!

...
Иван Таков, лидер на БСП-София - Илиана Беновска Беновска пита
Коментари Харесай

Иван Таков, лидер на БСП-София - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 13.01.2024 г.

Кризата около избор на председател на СОС.

„И започваме разговора с Иван Таков, председател на групата на „БСП за България“ в СОС и на БСП-София! Шести път? Като започнах да го произнасям и се уплаших!“, започна разговора Беновска. Таков каза, че шестото заседание на СОС е продължило едва 3 минути! „Излъчихме го! Позора ви! Не вашия!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Благодаря за уточнението, че е нашия! Искам да споделя нещо. Аз дори бях заявил изказване от името на група, в което исках да изразя някои важни моменти и да разбера какво се случва с нашите писма до кмета на СОС, защото те още са актуални и важни. И вместо да продължи това заседание 3 минути, въпреки че беше ясно, че няма формирано мнозинство около избора на председател на СОС, съвсем спокойно можехме да свършим и не малко работа! А именно във връзка с нашите писма за финансово-икономическото състояние на Столична община, на общинските дружества. Видяхте, онзи ден се получи доклад за завода за боклук. Има неща, за които може да се говори, въпреки че няма избран председател!“.

„Тече някаква страшна политическа интрига. Дали Борис Бонев, красиво, елегантно, изискано, да стане председател на СОС? Дали път вие не го подкрепяте скришом? Пускат се някакви съобщение от ПП-ДБ, че вие нещо ще се договаряте с тях и с ГЕРБ. Вие оборвате!“, отбеляза Беновска. Таков отвърна, че това е била поредната интрига. „Колегите от ГЕРБ, на които вече не им остана друго, излязоха и започнаха да говорят за някакви „червени сватби“, че нещо сме се били разбрали! Това е далече от истината! Това е поредна порция интриги, да се прехвърлят нещата от болната глава на здравата!“, категоричен бе той.

„Имате ли политическо и човешко достойнство, г-н Иван Таков?“, попита Беновска. Таков отвърна: „Много добре знаете, че имам!“. Водещата продължи: „Затова Ви и питам, докога ще търпите? Това са, да ме извините, хайде да не обидя някой, щях да обидя жените, щях да кажа, че това са женски капризи в критическа възраст!“. Таков отвърна: „На ГЕРБ ли? Съгласен съм!“. Беновска уточни: „Моля да ме простят жените, но това е унифициран израз!“. Таков отвърна: „Няма да Ви подкрепя в израза, аз съм сериозен феминист! Но нека да кажем, че са като едни разглезени деца всичките!“. Беновска добави: „Добре, тогава каприз на красивия Борис Бонев!“.

„Тук всичко е меркантилно! За какво му е властта на Борис Бонев, можете ли да ми кажете? Да се фука по улиците ли?“, попита Беновска. Таков отвърна, че не може да отговори, водещата трябва да попита самия Бонев. Той бе категоричен, че властта, която се дава на СОС, трябва да бъде насочена единствено към подобряване на системите в града и на живота в града, тъй като в последните 33 години на дясно управление, разпродажби и концесиониране, крайният резултат не е добър. „Ние при предишното ми гостуване си говорихме за чистотата на града, за чистотата на въздуха. Парите, които ние плащаме, до момента 260 милиона надхвърлят тези, които са необходими за чистотата на града!“, добави той.

„Преди малко Ви попитах за достойнството и нравствеността, Вие ми говорите за чистотата на София. Чистотата на София е резултат от моралната нечистота на София! Някакви розови слончета! Ще ме извините! Ако искат в тесни общности да си го правят, нали?“, продължи Беновска. Иван Таков отвърна, че дори не иска да влиза в тази реторика, защото тя не носи добавена стойност. Той продължи: „В сватби, сглобки, кумувания, ние в такива работи няма да участваме! Ние участваме в сериозни разговори! На 13 ноември, когато започна да работи СОС, беше работа на най-голямата група, тя не може да отиде само с позицията – ние сме най-големите, на нас ни се полага, такова споразумение вътрешнокоалиционно си имаме! Добре, но ти трябват 31 общински съветници! Абсолютно липса на подготовка! Може би, въпреки желанието на кмета да се случват нещата, виждаме, че все още, те нямат единомислие в самата група. Ние тръгнамхе добронамерено, начертахме им пътна карта, трябваше им един месец да осъзнаят нещата и да започнат разговори. И те ги торпилираха няколко дни по-късно с незаконни действия и разрушаване на културно-историческото наследство! Въпреки че им казахме, че тази тема не е важна за града, да не се занимават, но това беше първото нещо, което направиха. Онзи ден се събрахме на срамно заседание, както казахте, за 3 минути. Вчера в 5 часа получихме нов имейл. Въпреки че СОС реши на 25 януари отново да се събере и дотогава да се водят разговори, в които, ако са сериозни, а не за хвърляне на прах в очите на хората, ние ще участваме. Вчера получаваме имейл на 15 януари да се събере СОС, защото трябвало да се гласува доклад за жилищното саниране в София. Това кога го разбраха? Това се знае отдавна кога е крайния срок! Кога го разбраха? Нали се радееха ПП и СС, че влизат в СОС с готов екип, че били готови да започнат работа от първия ден. Ако сте готови от първия ден, тогава как ги изпускате тези неща? Дори да се съберем на 15, как ще се гласува, като няма председател? Това пореден опит за извиване на ръце ли ще бъде през проблем, който явно е изпуснат от администрацията на кмета, че трябва да бъде решен до 16-и, в петък вечерта се получава имейл – елате да се съберем в понеделник да решим този проблем. Ако са събрали мнозинство около избор на председател на СОС, ако са готови да заработят комисиите – тогава добре!“.

„Може ли една иронична вметка? Като казахте, че са се юрнали да работят, ама няма кой да ги ръководи, помните ли, имаше един билборд – в неделя празнуваме, а в понеделник започваме да работим. Сега една иронична вметка какво ги попитах аз в понеделник!“, продължи Беновска и пусна запис от въпроса, който задава на пресконференцията на ПП-ДБ-СС от 6.11.2023 г.:

Илиана Беновска: Не ми се сърдете, ще попитам, дали дюкяна на кметството е отворен в понеделник за избирателите? Започвате ли работа?

Беновска продължи: „Отворен ли е дюкяна на ПП-ДБ от понеделник, 13-и октомври?“. Таков отговори, че в момента няма повод за празнуване. Реалността е застигнала ПП-ДБ и те са видели, че политиката не е шега работа! Трябва внимателен подход, баланс и мисъл, но ние до момента не ги виждаме!

Беновска попита Таков дали в понеделник ще отидат в СОС. Той отговори, че БСП за България ще отидат в понеделник на среща, организирана от голяма част от съветниците в СОС. „На тази среща ще отидем, за да говорим за проблемите на София и да чуем дали най-накрая се е формирала някаква идея как ще се реши цялата криза в СОС! Защото до момента едно и също се предлага. Крайно време е да се разбере, че не е задължително при тази ситуация даже ще стане много трудно председателят на СОС да е от групата на ПП-ДБ, това вече не трябва да бъде поставяно като условие!“, категоричен бе председателят на столичните социалисти.

„Но това не може да бъде ужас без край!“, каза Беновска. Таков отвърна, че както се казва – по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Той изрази надежда, че проблемът скоро ще се реши, но не може очакванията да са само към групата на „БСП за България“. „Да, ние винаги сме били най-разумните, затова и медии, и общински съветници гледат към нас! Но ние имаме, въпреки всичко, ангажименти към нашите избиратели!“, категоричен бе председателят на столичните социалисти.

„Но аз не съм ви избрала да се надявате, нали така? Хайде, отговорете ми този въпрос!“, настоя Беновска. Таков отвърна: „Много е важно да се разбере едно. През последните години гледаме не промяна, а подмяна! Подмяна на вота на избирателите. Вижте какъв е ефекта в момента на национално ниво!“. Беновска отвърна, че явно го търпим. Събеседникът ѝ каза, че не е в това въпроса, защото едно управление трябва да работи в полза на хората. Той продължи: „Вижте на национално ниво! Какво се получи? ГЕРБ спечели изборите и какво – гласувате за ГЕРБ, получавате правителство на ПП-ДБ! Това ли искаме да видим и в Столична община? Ние постоянно говорим, че пренесем ли сглобката в Столична община, ще получим повече от същото!“.

„Нямате съпротивителни сили! ГЕРБ си тегли от една страна към ПП-ДБ, вие си теглите на друга! Карлос Контрера, горкия, е сам! Тези от ИТН са трима!“, заяви Беновска. Таков отвърна: „Хайде да не ползваме термини като „горкия“! Никой не е за ожалване!“. Водещата подчерта, че го казва с уважение. Председателят на столичните социалисти заяви, че Контрера полага усилия, за да се развърже възела, но това не е достатъчно! Той продължи: „За да се случат тези неща, трябва малко да си глътнат егото някои хора и да започнат да работят! Кажете ми до момента каква е продукцията, включително и от най-голямата група, и от ГЕРБ? ГЕРБ управляваха София 20 години и сега какво, ще се държат като Иван Костов през 2001 г. и ще кажат – не говорим с никой, нас не ни разбраха, обидени сме!“.

„Историята ще им потърси сметка!“, отбеляза Беновска. Таков отвърна, че ще видим дали това ще стане, но по-важното е, че проблема не е само в избора на председател на СОС. София в момента е в аварийно състояние! Той добави: „Като казвам това, съзнавам и нашата отговорност, но не може всичко винаги да се прави на гърба на БСП!“.

Предстоят ли нови избори за общински съвет в София?

„Добре, и докога? Кога е вашия дедлайн на вашата лява коалиция в общината?“, попита Беновска. Таков отговори: „До намиране на разрешение на ситуацията! Но не знам кога ще стане това. Това не зависи от групата на „БСП за България“, ние имаме 9 общински съветници. Има 52 общински съветници, които се радеят като десни. Те по-скоро трябва да търсят, предвид политическата си ориентираност, изход от тази ситуация. Ние започнахме първи да го правим. Ние ще продължим да участваме в този процес. Но не може отговорността през цялото време да се прехвърля към нас! Ние сме единствената лява партия в СОС. Спокойно може да се търси мнозинство по политики и приоритети! Виждам, че някои от нашите не се приемат. След като не се приемат, за нас в един момент става доста трудно да намерим общи приказки с колегите от дясно! Ако не иска да работят с нас, тогава да си направят дясно мнозинство, каквото имат на национално ниво и да работят!“.

„Питам Ви друго, предстоят ли нови избори?“, попита Беновска. Иван Таков отговори: „За мен на този етап не предстоят нови избори, защото мисля, че не са изчерпани вариантите за работа в СОС. Това е личното ми мнение. Ако се стигне до нови избори, ние сме готови, но не е добре за града! Нови избори в това състояние, при тази неопитност, която виждаме в СОС, ще е пагубно за града!“.

Подаръкът.

Водещата подари на госта си Конституцията с думите: „Искам Вашата ръка да хване старата Конституция! Знам, че съм Ви я подарявала и я имате, че сте я чел, но искам символично да вдъхнете доверие на избирателите, на зрителите, на слушателите, че не всичко може да е толкова объркано, не всичко трябва да бъде толкова меркантилно! И може би наистина са останали чест и достойнство в някои политици!“. Събеседникът ѝ отвърна: „И нека да кажем, че дори тази Конституция, когато беше написана, не беше лесно! Но тогава се проявиха разум, мъдрост и нещата се случиха! В момента виждаме липса на всичко това, за което си говорим!“. Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 13-и януари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР