Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат

...
Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат
Коментари Харесай

Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат

Белослава Кръстева завоюва бронзов орден от международното състезание по шахмат за състезатели до 20 години в Мексико Сити.

19-годишната българка имаше всички шансове да завоюва купата при девойките, само че в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете приключиха с еднакъв актив от по 8,5 точки, само че успеха в персоналната среща разреши на южноамериканката да се окичи със златото.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с триумфа си с белите над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки.

По този метод Гекамбуру, Ип и Кръстева завършиха с еднакъв брой точки - по 8,5, само че спомагателните индикатори не бяха в интерес на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе единствено едно реми от двете си съпернички.

Кръстева започва шампионата със седем победи и три ремита и се нуждаеше от единствено още едно реми, с цел да стана седмият български шахматист, спечелил международната купа в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 година), Катрин Аладжова (1986 и 1989 година), Антоанета Стефанова (1989 година), Веселин Топалов (1989 година), Васил Спасов (1989 година) и Нургюл Салимова (2015 година).

Срещу Гекамбуру младата софиянка имаше известни компликации още от дебюта, само че позицията ѝ беше задоволително солидна, с цел да може да измъкне реми. Стигна се обаче до 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да " жертва " дамата си. Кръстева избра да вземе тази дама с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе изцяло извоювана за играещата с черните Гекамбуру, написа Българска телеграфна агенция.

Българката продължи да се съпротивлява, само че на 53-тия ход трябваше да се съобщи. Развитието на партията сред Ип и Канямарала също не бе в нейна изгода, което я лиши от опцията да вземе най-малко сребърния орден.
При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков приключи с победа. В 11-ия кръг добричлията завоюва против индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се подреди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк`андрия Маурици. Със същия актив сребърният орден е за руснака Арсений Нестеров. С 8,5 точки остана и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР