Белослав. Цялата сграда на Средното общообразователно училище (СОУ) Св. Св.

...
Белослав. Цялата сграда на Средното общообразователно училище (СОУ) Св. Св.
Коментари Харесай

Кметът на Белослав инж. Деян Иванов: Цялата сграда на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града предстои да бъде санирана през следващите месеци с европейско финансиране

Белослав. Цялата постройка на Средното общообразователно учебно заведение (СОУ) „ Св. Св. Кирил и Методий “ в град Белослав следва да бъде санирана през идващите месеци с европейско финансиране. Символичното разкриване на обекта бе на 8 април. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна кметът на Белослав инж. Деян Иванов. Ремонтът е в осъществяване на плана „ Саниране, съоръжение и обзавеждане на общинска просветителна инфраструктура с локално значение “, по подмярка 7.2. „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година Общата стойност на плана е малко под 1 415 000 лв. без Данък добавена стойност. От тях за саниране на постройката ще бъдат изхарчени съвсем един милион лв.. С останалия финансов запас учебното заведение ще бъде обезпечено с мебелно обзавеждане и техническо съоръжение за усъвършенстване на образователния развой. Кметът на Белослав изясни, че планът включва три съществени контракта. Дейностите ще бъдат осъществявани поетапно, след санирането и боядисването. „ Това е една от най-големите здания в нашата община. Съвсем ще се смени образът на учебното заведение “, уточни нж. Деян Иванов и добави, че през годините по постройката са правени настоящи поправки, само че не и цялостна реорганизация. Преди време е заменена огромна част от дограмата на зданието. Предстои с изключение на санирането, да бъде направена и хидроизолация на покрива.
Кметът на Белослав заяви също, че празнична декорация ще зарадва и тази година най-малките поданици на града за идните Великденски празници - огромни яйца, които ще бъдат украсени от децата, ще бъдат ситуирани на площада до Общината. Идеята е децата да бъдат дейни за подготовката на празника. По традиция за Велики четвъртък най-малките поданици на Общината ще могат да се включат в изрисуването им.
Инж. Деян Иванов осведоми още, че в Белослав се правят последни мерки, седмици преди в града да дойде екипът, който ще вземе присъединяване в четвъртата експедиция „ АБОРА IV “, с началник немският академик доктор Доменик Гьорлиц. Екипът на експедицията следва да дойде на 2 май. В частен терен покрай ферибота край езерото ще бъде направен 14-метров тръстиков транспортен съд, с който ще бъде осъществена експедиция „ АБОРА IV Аргонавти от каменната епоха “. Тя ще следва маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена. По думите на инж. Деян Иванов, сега се ремонтират пространствата, които ще употребява екипът, който ще строи плавателния съд. Извършват се и доставки на дървен материал по заложени спецификации, посредством разнообразни компании. Кметът на Белослав добави, че е имало и някои механически усложнения, защото получателят на контейнера с тръстиката за направата на лодката от Боливия не е български жител. Засега обаче подготовката върви по проект. Очаква се по време на строителството жителите да могат свободно да посещават двата парцела, в които ще се реализират дейностите и да следят работата на екипа.
Асоциация „ АБОРА “ е интернационална организация, която е провела към този момент три експедиции. „ АБОРА I “ през 1999 година е осъществила корабоплаване от Сардиния през Корсика до устието на река Елба, „ АБОРА II “ през 2002 година – корабоплаване по затворен маршрут Египет – Ливан – Кипър, „ АБОРА III “ през 2007 година – корабоплаване от крайбрежията на Северна Америка до Азорските острови. „ АБОРА IV “ ще стартира плаването от Варна, от източния бряг на Черно море. Неговата цел е да потвърди съществуването на контакти сред средиземноморските и черноморските нации още през праисторическата ера. Плаването ще се извърши с модел на първичен тръстиков транспортен съд, който ще бъде издигнат в Белослав. За негов първообраз ще бъдат употребявани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, необятен 4 метра и висок 2 мeтра. Всички елементи ще бъдат направени в сходство с условията на пробната археология. Екипажът ще се състои от 12 души. Ще вземат участие Теодор Роков – археолог от Регионалния исторически музей във Варна, както и представители от Медицинския университет в регионалния град. Новата експедиция ще следва маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, употребен в антични времена. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти сред Древен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното Средиземноморие. По пробен път ще бъде потвърдено, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната ера, в региона на днешна Варна.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР