Белослав е първата община във Варненска област, в която бяха

...
Белослав е първата община във Варненска област, в която бяха
Коментари Харесай

Белослав е първата община във Варненско с подземни контейнери за смет

Белослав е първата община във Варненска област, в която бяха инсталирани подземни контейнери за разделно сметосъбиране. Модерната система е финансирана по европейски план, а от няколко седмици към този момент е в употреба.

На 11 места в града са сложени по три контейнера с разнообразни цветове, според от отпадъка, за който са предопределени. Съдовете са за пластмаса, хартия и картон, както и за стъкло.

" Контейнерите са към този момент в експолатация. Провеждаме и информационни акции за тяхното потребление, които са ориентирани към обществото и дребния и междинния бизнес. Чрез тези акции обясняваме на популацията и какъв брой икономисва общината от разделното събиране на боклуци ", сподели в изявление за " Радио Варна " кметът на Община Белослав Деян Иванов.

" 86 лв. плащаме за звук корав битов боклук. Като прибавим сметосъбирането и сметоизвозването, цената надхвърля 100 лв.. Тази сума ще бъде спестена в случай че жителите си изхвърлят отпадъците разделно. Освен това, отпадъкът ще бъде оползотворен и по този начин ще пазим природата ", разясни Иванов. Според кмета, белославци към този момент са привикнали с новата съвременна система и демонстрират отношение към преработването и опазването на околната среда.

" Благодаря на жителите, че изхвърлят отпадъците разделно. От инспекциите, които съм направил след въвеждането в употреба на новата система, виждам че контейнерите за хартия са цялостни единствено с хартия, тези за стъкло - единствено със стъкло. Няма разбъркване на боклуци, което затруднява по-късно тяхното обособяване ", сподели още Деян Иванов.

Сред целите на Община Белослав за 2022 година е ремонт на единствения път, свързващ Белослав и Аврен, по-известен като " Бялата вода ", който не е в положително положение.

" Предстои асфалтиране на тази пътна права, на която са се провеждали и стадии от Рали България. Мен персонално ме е било позор, когато са идвали междуанродни участници и са виждали какви пътища имаме в България. Хората несъмнено са си мислили, че са на луната. Надявам се това да остане просто един противен спомен. Този път е и единствения, по който минават колите на Спешна помощ и полицията в Белослав ", разяснява кмета.

Предстои ремонт и на няколко автобусни спирки на територията на общината, като предпочитани са спирката в село Езерово и в северната част на Белослав.

" Тази година предвиждаме и построяването на екокът в известната околност " Авренска поляна ", който да превърнем в привлекателно за туристи място ", изясни Деян Иванов.

Към момента, Община Белослав не планува въвеждане на режим на тока за уличното осветяване, макар че разноските за електрическа енергия са се нараснали тройно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР